
Składniki
250 mililitrów
3 łyżki
1 sztuka
125 mililitrów
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
2 szczypty
1 łyżeczka
0.75 szklanki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka wlej ok. 1,5 l wody. Rozpuść Bulion na włoszczyźnie Knorr i zagotuj.
Krok 2
Dodaj krojone pomidory i koncentrat, dosyp cukier i bazylię, wymieszaj dokładnie, ponownie zagotuj a po kilku minutach zmiksuj.
Krok 3
Śmietanę roztrzep w kubeczku, dokładnie, z solą i mąką, zahartuj wlewając do niej kilka łyżek gorącej zupy cały czas mieszając zawartość kubka. Przelej do garnka.
Krok 4
Ryż wypłucz dokładnie w zimnej wodzie. Osącz, przełóż do garnka i zalej 1,5 szkl zimnej wody, gotuj ryż aż wchłonie cały płyn i zmięknie – ok. 20 minut
Krok 5
Wysoką filiżankę posmaruj cienko masłem, nałóż do niej ryż mocno ugniatając łyżeczką. Wyłóż ryż na głęboki talerz albo miseczkę odwracając filiżankę do góry dnem i przykładając ją do dno talerza. Tak samo przygotuj pozostałe porcje ryżu – po jednej na talerz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej