Składniki
250 mililitrów
3 łyżki
1 sztuka
125 mililitrów
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
2 szczypty
1 łyżeczka
0.75 szklanki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka wlej ok. 1,5 l wody. Rozpuść Bulion na włoszczyźnie Knorr i zagotuj.
Krok 2
Dodaj krojone pomidory i koncentrat, dosyp cukier i bazylię, wymieszaj dokładnie, ponownie zagotuj a po kilku minutach zmiksuj.
Krok 3
Śmietanę roztrzep w kubeczku, dokładnie, z solą i mąką, zahartuj wlewając do niej kilka łyżek gorącej zupy cały czas mieszając zawartość kubka. Przelej do garnka.
Krok 4
Ryż wypłucz dokładnie w zimnej wodzie. Osącz, przełóż do garnka i zalej 1,5 szkl zimnej wody, gotuj ryż aż wchłonie cały płyn i zmięknie – ok. 20 minut
Krok 5
Wysoką filiżankę posmaruj cienko masłem, nałóż do niej ryż mocno ugniatając łyżeczką. Wyłóż ryż na głęboki talerz albo miseczkę odwracając filiżankę do góry dnem i przykładając ją do dno talerza. Tak samo przygotuj pozostałe porcje ryżu – po jednej na talerz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej