Szybka pomidorowa ziołami i ryżem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Szybka pomidorowa ziołami i ryżem

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 mililitrów

3 łyżki

1 sztuka

125 mililitrów

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

2 szczypty

1 łyżeczka

0.75 szklanki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlej ok. 1,5 l wody. Rozpuść Bulion na włoszczyźnie Knorr i zagotuj.

Krok 2

Dodaj krojone pomidory i koncentrat, dosyp cukier i bazylię, wymieszaj dokładnie, ponownie zagotuj a po kilku minutach zmiksuj.

Krok 3

Śmietanę roztrzep w kubeczku, dokładnie, z solą i mąką, zahartuj wlewając do niej kilka łyżek gorącej zupy cały czas mieszając zawartość kubka. Przelej do garnka.

Krok 4

Ryż wypłucz dokładnie w zimnej wodzie. Osącz, przełóż do garnka i zalej 1,5 szkl zimnej wody, gotuj ryż aż wchłonie cały płyn i zmięknie – ok. 20 minut

Krok 5

Wysoką filiżankę posmaruj cienko masłem, nałóż do niej ryż mocno ugniatając łyżeczką. Wyłóż ryż na głęboki talerz albo miseczkę odwracając filiżankę do góry dnem i przykładając ją do dno talerza. Tak samo przygotuj pozostałe porcje ryżu – po jednej na talerz

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Szybka pomidorowa ziołami i ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Szybka pomidorowa ziołami i ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Szybka pomidorowa ziołami i ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Szybka pomidorowa ziołami i ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Szybka pomidorowa ziołami i ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Szybka pomidorowa ziołami i ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Szybka pomidorowa ziołami i ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej