Zupa pieczarkowa z ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa pieczarkowa

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

1

24 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

2 łyżki

1 łyżka

2 szczypty

2 szczypty

200 mililitrów

5 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki umyłam, oczyściłam, pokroiłam w kawałki. Na patelni rozgrzałam niezbyt mocno masło, wrzuciłam na nie pieczarki i lekko podsmażyłam.

Krok 2

Ziemniaki obrałam, umyłam, pokroiłam w kostkę i przełożyłam do garnka. Zalałam wodą, dodałam przyprawy i zagotowałam.

Krok 3

Do gotujących się ziemniaków dodajemy przesmażone pieczarki. Gotujemy 15 minut.

Krok 4

Śmietanę mieszamy dokładnie z mąkę, wlewamy do zupy mieszając. Zupę zagotowujemy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.

Czytaj więcej

Delikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa pieczarkowaZupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa to dobra propozycja na szybki obiad, który świetnie sprawdzi się przede wszystkim jako danie rozgrzewające w chłodniejsze dni. Potrawa ta jest łatwa w przygotowaniu, a jej przyrządzenie nie wymaga wiele czasu. Wystarczy zastosować kilka kulinarnych trików: żeby bulion przeszedł smakiem pieczarek, najpierw przysmaż je na rozgrzanym tłuszczu. Dopiero później dorzuć je do gotującej się zupy. Aby ta była gęstsza, możesz wymieszać mąkę ze śmietaną i dodać tak przygotowaną zaprawę pod sam koniec gotowania, nie zapominając o jej odpowiednim dozowaniu – należy dodawać ją do dania partiami, jednocześnie mieszając. Możesz również zastąpić śmietanę jogurtem naturalnym – przygotowana z jej dodatkiem zupa nie będzie już tak gęsta i kremowa, ale na pewno równie smaczna. Sprawdź nasz przepis na tę aromatyczną zupę.