Zupa pieczarkowa z ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa pieczarkowa

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

1

heart
25 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

43 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

2 łyżki

1 łyżka

2 szczypty

2 szczypty

200 mililitrów

5 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki umyłam, oczyściłam, pokroiłam w kawałki. Na patelni rozgrzałam niezbyt mocno masło, wrzuciłam na nie pieczarki i lekko podsmażyłam.

Krok 2

Ziemniaki obrałam, umyłam, pokroiłam w kostkę i przełożyłam do garnka. Zalałam wodą, dodałam przyprawy i zagotowałam.

Krok 3

Do gotujących się ziemniaków dodajemy przesmażone pieczarki. Gotujemy 15 minut.

Krok 4

Śmietanę mieszamy dokładnie z mąkę, wlewamy do zupy mieszając. Zupę zagotowujemy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Zupa grochowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa pieczarkowaZupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa to dobra propozycja na szybki obiad, który świetnie sprawdzi się przede wszystkim jako danie rozgrzewające w chłodniejsze dni. Potrawa ta jest łatwa w przygotowaniu, a jej przyrządzenie nie wymaga wiele czasu. Wystarczy zastosować kilka kulinarnych trików: żeby bulion przeszedł smakiem pieczarek, najpierw przysmaż je na rozgrzanym tłuszczu. Dopiero później dorzuć je do gotującej się zupy. Aby ta była gęstsza, możesz wymieszać mąkę ze śmietaną i dodać tak przygotowaną zaprawę pod sam koniec gotowania, nie zapominając o jej odpowiednim dozowaniu – należy dodawać ją do dania partiami, jednocześnie mieszając. Możesz również zastąpić śmietanę jogurtem naturalnym – przygotowana z jej dodatkiem zupa nie będzie już tak gęsta i kremowa, ale na pewno równie smaczna. Sprawdź nasz przepis na tę aromatyczną zupę.