Składniki
150 gramów
1 opakowanie
500 mililitrów
1 sztuka
0.5 pęczka
0.5 szklanki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki pokrój w cienkie plasterki, a cebulę posiekaj.
Krok 2
W garnku rozgrzej margarynę i podsmaż chwilę pieczarki oraz cebulę.
Krok 3
Zupę pieczarkową Knorr wymieszaj z 500 ml wody i wlej do garnka z cebulą. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj około 5 minut.
Krok 4
Dodaj do zupy zielony groszek oraz posiekany szczypiorek. Ponownie wszystko zagotuj i natychmiast przelej na talerz. Groszek powinien pozostać jędrny i zielony. Przed podaniem posyp zupę kiełkami.
Dobra rada:
Kiełki lucerny możesz dodać nie tylko do kanapek, sałatek i dań wytrawnych, ale i… deserów! Wzbogacą również smak smoothies i koktajli.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wiosenna zupa pieczarkowa
Gęsta, kremowa z wyraźnym smakiem pieczarek, smażonej cebulki, ziół i delikatnego zielonego groszku. Wiosenna zupa pieczarkowa to pyszne danie obiadowe dla osób, które cenią sobie łagodne potrawy. Przyrządza się ją ze świeżych pieczarek, których charakterystyczny smak zostaje wydobyty dzięki smażeniu. Zupę doprawia się też szczypiorkiem i przed podaniem posypuje kiełkami lucerny lub słonecznika. Można do niej również dorzucić ugotowaną lub duszoną marchewkę. W takiej postaci, z kawałkiem świeżej bagietki lub chrupiącego wiejskiego chleba, będzie smakowała wyśmienicie. Serwuje się ją też z innymi dodatkami. Dołącz do wiosennej zupy pieczarkowej drobny makaron, ryż albo pokrojone w kostkę ugotowane ziemniaki. Serwuj ją także jako kolację z wytrawnymi wypiekami z ciasta francuskiego lub posypaną groszkiem ptysiowym. Jeśli wolisz zupy kremy, zmiksuj ją blenderem. Do dekoracji użyj gęstej kwaśnej śmietany i prażonych pestek słonecznika. Sprawdź przepis, który krok po kroku pokazuje, jak ją przygotować.