
Składniki
4 sztuki
2 sztuki
4 szklanki
1 sztuka
1 szczypta
3 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
1 szklanka
20 dekagramów
1 łyżeczka
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Zalać w garnku wodą. Kurki umyć , osuszyć - większe przekroić na pół i smażyć na rozgrzanym maśle aż odparuje sok jaki wydzielą. W tym czasie pokroić w pół ,,piórka "cebulę i dorzucić ją do kurek. Smażyć razem 5 minut mieszając. Przełożyć do garnka z ziemniakami. Wsypać połowę koperku, wrzucić bulion grzybowy . Zalać wodą i gotować 45 minut na średnim gazie. Rozrobić zupę kurkową w zimnej wodzie i wlać do zupy . Gotować jeszcze 10 minut. Dodać śmietankę . Doprawić do smaku Delikatem i pieprzem. Zagęścić zasmażką błyskawiczną białą . Podawać posypaną resztą koperku.
Krok 2
* Można użyć mrożonych duszonych na maśle .
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kremowa zupa z kurek ze szczypiorkiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej