
Składniki
4 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
10 dekagramów
1 szczypta
1 szklanka
2 łyżki
4 szklanki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój papryki w kostkę o boku 2 centymetrów, następnie posiekaj drobno cebulę. Odłóż kilka kawałków papryki do dekoracji. Resztę, wraz z cebulą, zeszklij na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Krok 2
Rozpuść kostki Rosołu z kury Knorr w 4 szklankach wrzątku. Wrzuć podsmażoną paprykę z cebulą i gotuj około 10 minut.

Krok 3
Zmiksuj zupę i ponownie zagotuj. Następnie dopraw solą oraz pieprzem i zestaw z ognia.

Krok 4
Do śmietany dodaj kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie wymieszaj i wlej do zupy.

Krok 5
Przed podaniem udekoruj zupę papryką i dopraw do smaku, jeśli uznasz to za konieczne.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z papryki
Zupa z papryki ze śmietaną to znakomita propozycja na smaczne danie obiadowe w sezonie, gdy na straganach królują świeże warzywa. Głównym składnikiem jest tu papryka, którą należy pokroić w niewielką kostkę i podsmażyć. Dobrym uzupełnieniem tego warzywa jest cebula – latem wypróbuj wariantu z dymką i szczypiorkiem. Do zupy przygotuj wywar na bazie kostki rosołowej i wody, a po zagotowaniu dodaj do niego wszystkie warzywa. Następnie dopraw podstawowymi przyprawami, w tym świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Aby zupa miała kremową konsystencję, składniki dokładnie zmiksuj i na koniec zapraw zahartowaną śmietaną. Potrawę podawaj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu. Do jej dekoracji wykorzystaj kawałki różnokolorowych papryk, posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki. Zupa z papryki ze śmietaną będzie doskonale smakować z chrupiącym pieczywem, grzankami czosnkowymi albo groszkiem ptysiowym – ewentualnie jej smak dodatkowo podkreślisz szczyptą pikantnej suszonej papryki. Życzymy udanego gotowania!