Zupa z papryki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z papryki

ze śmietaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
585 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

174 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

273 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

10 dekagramów

1 szczypta

1 szklanka

2 łyżki

4 szklanki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój papryki w kostkę o boku 2 centymetrów, następnie posiekaj drobno cebulę. Odłóż kilka kawałków papryki do dekoracji. Resztę, wraz z cebulą, zeszklij na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Zupa z papryki - Krok 1

Krok 2

Rozpuść kostki Rosołu z kury Knorr w 4 szklankach wrzątku. Wrzuć podsmażoną paprykę z cebulą i gotuj około 10 minut.

Zupa z papryki - Krok 2

Krok 3

Zmiksuj zupę i ponownie zagotuj. Następnie dopraw solą oraz pieprzem i zestaw z ognia.

Zupa z papryki - Krok 3

Krok 4

Do śmietany dodaj kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie wymieszaj i wlej do zupy.

Zupa z papryki - Krok 4

Krok 5

Przed podaniem udekoruj zupę papryką i dopraw do smaku, jeśli uznasz to za konieczne.

Zupa z papryki - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Roksana Jóżwiak

    Roksana Jóżwiak , 17.07.2018

    Rewelacja, ja lubię na pikantne więc oprócz pieprzu i soli dodałam szczyptę chili i grzneczki czosnkowe. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Gasior

    Monika Gasior , 23.09.2017

    Pyszna zupka. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Klaczyńska

    Angelika Klaczyńska , 06.01.2016

    Wygląda apetycznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angel Jaro

    Angel Jaro , 11.06.2015

    uwielbiam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z papryki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa kaszubska
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z paprykiZupa z papryki

Zupa z papryki ze śmietaną to znakomita propozycja na smaczne danie obiadowe w sezonie, gdy na straganach królują świeże warzywa. Głównym składnikiem jest tu papryka, którą należy pokroić w niewielką kostkę i podsmażyć. Dobrym uzupełnieniem tego warzywa jest cebula – latem wypróbuj wariantu z dymką i szczypiorkiem. Do zupy przygotuj wywar na bazie kostki rosołowej i wody, a po zagotowaniu dodaj do niego wszystkie warzywa. Następnie dopraw podstawowymi przyprawami, w tym świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Aby zupa miała kremową konsystencję, składniki dokładnie zmiksuj i na koniec zapraw zahartowaną śmietaną. Potrawę podawaj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu. Do jej dekoracji wykorzystaj kawałki różnokolorowych papryk, posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki. Zupa z papryki ze śmietaną będzie doskonale smakować z chrupiącym pieczywem, grzankami czosnkowymi albo groszkiem ptysiowym – ewentualnie jej smak dodatkowo podkreślisz szczyptą pikantnej suszonej papryki. Życzymy udanego gotowania!