Zupa z cukinii z twarogiem: przepis | Przepisy.pl pixel

Zupa z cukinii z twarogiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

62

1275 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1222 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2001 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.7 litra

2 sztuki

60 dekagramów

4 dekagramy

1 szklanka

2 łyżki

30 dekagramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 1,7 litra wody i dodaj bulionetki Knorr.

Zupa z cukinii z twarogiem - Krok 1

Krok 2

Umyj cukinię i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Zupa z cukinii z twarogiem - Krok 2

Krok 3

Następnie zalej gorącym wywarem i gotuj na małym ogniu.

Zupa z cukinii z twarogiem - Krok 3

Krok 4

Po 10 minutach dodaj chrzan.

Zupa z cukinii z twarogiem - Krok 4

Krok 5

Dodaj śmietanę wymieszaną z mąką. Dopraw do smaku.

Zupa z cukinii z twarogiem - Krok 5

Krok 6

Jajka i twaróg pokrój w kostkę. Wyłóż na talerz i zalej gorącą zupą, podawaj.

Zupa z cukinii z twarogiem - Krok 6
12

Opinie o przepisie

  • zofiawaszkielis@gmail.com

    zofiawaszkielis@gmail.com , 30.07.2022

    Dodam ser feta zamiast twarogu.Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pawel

    Pawel , 04.11.2021

    Zamiast twarogu dajcie fetę. Nie za dużo, jedynie do smaku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Kowalkski

    Robert Kowalkski , 22.06.2017

    Łatwa i szybka w przyrządzeniu, pyszna i w sam raz na upalne lato ;-) polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzenie Bogiel

    Marzenie Bogiel , 28.12.2016

    Często gotowałam ja latem. Szybko sie ja przyrządza i bardzo smaczna. U mnie przyjęła się z jajkiem na twardo, serek nie bardzo. Gorąco polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Canva

    Kasia Canva , 28.06.2016

    Pyszna, zamiast mąki polecam serek topiony : )

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Ewcik Turek

    Ewa Ewcik Turek , 28.06.2016

    wygląda apetycznie :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna  sajek

    Joanna sajek , 09.04.2016

    ciekawe:-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusław Machnacki

    Bogusław Machnacki , 11.11.2015

    Spoko zupka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Barańska

    Sylwia Barańska , 09.11.2015

    Pyszna zupka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Kaminska

    Agata Kaminska , 21.08.2015

    Bardzo dobra zupka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kasia gostynska

    kasia gostynska , 21.08.2015

    Mniam. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Żurawska

    Joanna Żurawska , 16.07.2015

    przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z cukinii z twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z cukinii z twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z cukinii z twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z cukinii z twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z cukinii z twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z cukinii z twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z cukinii z twarogiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z cukinii z twarogiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z cukinii z twarogiemZupa z cukinii z twarogiem

Z cukinii przygotujesz nie tylko placki lub leczo – to warzywo sprawdzi się również w zupie, z dodatkiem twarogu i jajek. Będziesz potrzebować jednej dużej lub dwóch mniejszych cukinii, które należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Startą cukinię gotuj przez chwilę w bulionie, a następnie dodaj do niej tarty świeży chrzan, który nada zupie intensywnego, pikantnego smaku. Zamiast świeżego korzenia możesz użyć również chrzanu śmietankowego ze słoiczka. Zupę zabiela się i zagęszcza kwaśną śmietaną połączoną z dwiema łyżkami mąki pszennej. Aby śmietana się nie zwarzyła i nie powstały z niej nieestetyczne grudki, zahartuj ją przed wlaniem do garnka. Odpowiedniej kwaskowatości nada zupie odrobina soku z cytryny, a dla przełamania przyda się także szczypta cukru. Danie serwuj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu, z dodatkiem ugotowanych na twardo i pokrojonych jajek oraz kostek twarogu. Udekoruj gałązką świeżych ziół, np. tymianku. Skorzystaj z tego przepisu i ugotuj na obiad smaczną zupę z cukinii.