Składniki
1.7 litra
2 sztuki
60 dekagramów
4 dekagramy
1 szklanka
2 łyżki
30 dekagramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj 1,7 litra wody i dodaj bulionetki Knorr.
Krok 2
Umyj cukinię i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Krok 3
Następnie zalej gorącym wywarem i gotuj na małym ogniu.
Krok 4
Po 10 minutach dodaj chrzan.
Krok 5
Dodaj śmietanę wymieszaną z mąką. Dopraw do smaku.
Krok 6
Jajka i twaróg pokrój w kostkę. Wyłóż na talerz i zalej gorącą zupą, podawaj.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Podobne przepisy
RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z cukinii z twarogiem
Z cukinii przygotujesz nie tylko placki lub leczo – to warzywo sprawdzi się również w zupie, z dodatkiem twarogu i jajek. Będziesz potrzebować jednej dużej lub dwóch mniejszych cukinii, które należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Startą cukinię gotuj przez chwilę w bulionie, a następnie dodaj do niej tarty świeży chrzan, który nada zupie intensywnego, pikantnego smaku. Zamiast świeżego korzenia możesz użyć również chrzanu śmietankowego ze słoiczka. Zupę zabiela się i zagęszcza kwaśną śmietaną połączoną z dwiema łyżkami mąki pszennej. Aby śmietana się nie zwarzyła i nie powstały z niej nieestetyczne grudki, zahartuj ją przed wlaniem do garnka. Odpowiedniej kwaskowatości nada zupie odrobina soku z cytryny, a dla przełamania przyda się także szczypta cukru. Danie serwuj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu, z dodatkiem ugotowanych na twardo i pokrojonych jajek oraz kostek twarogu. Udekoruj gałązką świeżych ziół, np. tymianku. Skorzystaj z tego przepisu i ugotuj na obiad smaczną zupę z cukinii.