Zupa z cukinii z twarogiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

52

1019 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1037 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1319 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.7 litra

60 dekagramów

4 dekagramy

1 szklanka

2 łyżki

30 dekagramów

2 sztuki

0

0

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 1,7 litra wody i dodaj bulionetki Knorr.

Zupa z cukinii z twarogiem - Krok 1

Krok 2

Umyj cukinię i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Zupa z cukinii z twarogiem - Krok 2

Krok 3

Następnie zalej gorącym wywarem i gotuj na małym ogniu.

Zupa z cukinii z twarogiem - Krok 3

Krok 4

Po 10 minutach dodaj chrzan.

Zupa z cukinii z twarogiem - Krok 4

Krok 5

Dodaj śmietanę wymieszaną z mąką. Dopraw do smaku.

Zupa z cukinii z twarogiem - Krok 5

Krok 6

Jajka i twaróg pokrój w kostkę. Wyłóż na talerz i zalej gorącą zupą, podawaj.

Zupa z cukinii z twarogiem - Krok 6
10

Opinie o przepisie

  • Robert Kowalkski

    Robert Kowalkski

    Łatwa i szybka w przyrządzeniu, pyszna i w sam raz na upalne lato ;-) polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzenie Bogiel

    Marzenie Bogiel

    Często gotowałam ja latem. Szybko sie ja przyrządza i bardzo smaczna. U mnie przyjęła się z jajkiem na twardo, serek nie bardzo. Gorąco polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Canva

    Kasia Canva

    Pyszna, zamiast mąki polecam serek topiony : )

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Ewcik Turek

    Ewa Ewcik Turek

    wygląda apetycznie :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna  sajek

    Joanna sajek

    ciekawe:-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusław Machnacki

    Bogusław Machnacki

    Spoko zupka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Barańska

    Sylwia Barańska

    Pyszna zupka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Kaminska

    Agata Kaminska

    Bardzo dobra zupka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kasia gostynska

    kasia gostynska

    Mniam. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Żurawska

    Joanna Żurawska

    przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z cukinii z twarogiemZupa z cukinii z twarogiem

Z cukinii przygotujesz nie tylko placki lub leczo – to warzywo sprawdzi się również w zupie, z dodatkiem twarogu i jajek. Będziesz potrzebować jednej dużej lub dwóch mniejszych cukinii, które należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Startą cukinię gotuj przez chwilę w bulionie, a następnie dodaj do niej tarty świeży chrzan, który nada zupie intensywnego, pikantnego smaku. Zamiast świeżego korzenia możesz użyć również chrzanu śmietankowego ze słoiczka. Zupę zabiela się i zagęszcza kwaśną śmietaną połączoną z dwiema łyżkami mąki pszennej. Aby śmietana się nie zwarzyła i nie powstały z niej nieestetyczne grudki, zahartuj ją przed wlaniem do garnka. Odpowiedniej kwaskowatości nada zupie odrobina soku z cytryny, a dla przełamania przyda się także szczypta cukru. Danie serwuj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu, z dodatkiem ugotowanych na twardo i pokrojonych jajek oraz kostek twarogu. Udekoruj gałązką świeżych ziół, np. tymianku. Skorzystaj z tego przepisu i ugotuj na obiad smaczną zupę z cukinii.