Zupa selerowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

449 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

421 osób wydrukowało

Pobierz pdf

547 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

50 dekagramów

40 dekagramów

10 dekagramów

1 łyżka

0.5 szklanki

10 dekagramów

1 szczypta

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z wody i bulionetki Knorr przygotuj wywar.

Zupa selerowa - Krok 1

Krok 2

Selery oczyść i opłucz, następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach i ugotuj w części wywaru.

Zupa selerowa - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki pokrój w kostkę i ugotuj w pozostałej części.

Zupa selerowa - Krok 3

Krok 4

Cebulę posiekaj i usmaż, oprósz mąka i zasmaż.

Zupa selerowa - Krok 4

Krok 5

Dodaj do selerów, ziemniaków razem ze śmietaną. Gotuj 10 minut.

Zupa selerowa - Krok 5

Krok 6

Do zupy selerowej wsyp przetarty twarożek.

Zupa selerowa - Krok 6

Krok 7

Dopraw pieprzem i gałka muszkatołową.

Zupa selerowa - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa selerowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa selerowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa selerowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa selerowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa selerowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa selerowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa selerowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa selerowaZupa selerowa

Pyszna zupa selerowa może być doskonałym początkiem obiadowej uczty. Aromatyczny seler pobudzi apetyt twoich gości. Charakterystyczny smak selera, przełamany śmietanką, podbije serca tych, którzy z selerem byli dotychczas na bakier. Jest to zupa wyjątkowa, dlatego też zwykle serwowana jest przy specjalnych okazjach. Z powodzeniem możesz podać ją, kiedy spodziewasz się wyjątkowych gości lub chcesz podkreślić ważną chwilę. Przecież każda okazja może być warta uczczenia wspólnym obiadem. To korzeniowe warzywo zostało w polskiej kuchni odkryte na nowo. Stanowi świetną bazę jak i dodatek do różnego rodzaju potraw – można zrobić z niego purée, frytki lub dodać do sałaki. Idealnie nadaje się też na zupę. Odpowiednią konsystencję uzyskasz z połączenia tego warzywa z twarożkiem i ziemniakami. Biały ser dodany do gorącego wywaru z dodatkiem selera nada mu kremowości. Interesujący aromat nada świeżo starta gałka muszkatołowa.