Zupa selerowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

449 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

420 osób wydrukowało

Pobierz pdf

547 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

50 dekagramów

40 dekagramów

10 dekagramów

1 łyżka

0.5 szklanki

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z wody i bulionetki Knorr przygotuj wywar.

Zupa selerowa - Krok 1

Krok 2

Selery oczyść i opłucz, następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach i ugotuj w części wywaru.

Zupa selerowa - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki pokrój w kostkę i ugotuj w pozostałej części.

Zupa selerowa - Krok 3

Krok 4

Cebulę posiekaj i usmaż, oprósz mąka i zasmaż.

Zupa selerowa - Krok 4

Krok 5

Dodaj do selerów, ziemniaków razem ze śmietaną. Gotuj 10 minut.

Zupa selerowa - Krok 5

Krok 6

Do zupy selerowej wsyp przetarty twarożek.

Zupa selerowa - Krok 6

Krok 7

Dopraw pieprzem i gałka muszkatołową.

Zupa selerowa - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa selerowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa selerowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa selerowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa selerowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa selerowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa selerowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa selerowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa selerowaZupa selerowa

Pyszna zupa selerowa może być doskonałym początkiem obiadowej uczty. Aromatyczny seler pobudzi apetyt twoich gości. Charakterystyczny smak selera, przełamany śmietanką, podbije serca tych, którzy z selerem byli dotychczas na bakier. Jest to zupa wyjątkowa, dlatego też zwykle serwowana jest przy specjalnych okazjach. Z powodzeniem możesz podać ją, kiedy spodziewasz się wyjątkowych gości lub chcesz podkreślić ważną chwilę. Przecież każda okazja może być warta uczczenia wspólnym obiadem. To korzeniowe warzywo zostało w polskiej kuchni odkryte na nowo. Stanowi świetną bazę jak i dodatek do różnego rodzaju potraw – można zrobić z niego purée, frytki lub dodać do sałaki. Idealnie nadaje się też na zupę. Odpowiednią konsystencję uzyskasz z połączenia tego warzywa z twarożkiem i ziemniakami. Biały ser dodany do gorącego wywaru z dodatkiem selera nada mu kremowości. Interesujący aromat nada świeżo starta gałka muszkatołowa.