
Składniki
1.5 litra
50 dekagramów
40 dekagramów
10 dekagramów
1 łyżka
0.5 szklanki
10 dekagramów
1 szczypta
0.5 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Z wody i bulionetki Knorr przygotuj wywar.

Krok 2
Selery oczyść i opłucz, następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach i ugotuj w części wywaru.

Krok 3
Ziemniaki pokrój w kostkę i ugotuj w pozostałej części.

Krok 4
Cebulę posiekaj i usmaż, oprósz mąka i zasmaż.

Krok 5
Dodaj do selerów, ziemniaków razem ze śmietaną. Gotuj 10 minut.

Krok 6
Do zupy selerowej wsyp przetarty twarożek.

Krok 7
Dopraw pieprzem i gałka muszkatołową.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa selerowa
Pyszna zupa selerowa może być doskonałym początkiem obiadowej uczty. Aromatyczny seler pobudzi apetyt twoich gości. Jego charakterystyczny smak, przełamany śmietanką, podbije serca tych, którzy z selerem byli dotychczas na bakier. Nie używaj go wyłącznie jako elementu włoszczyzny do zrobienia bulionu. Zupa selerowa z ziemniakami pozwoli spojrzeć na ten produkt z zupełnie nowej perspektywy.
Dla kogo? To korzeniowe warzywo zostało w polskiej kuchni odkryte na nowo. Stanowi świetną bazę, jak i dodatek do różnego rodzaju potraw – można zrobić z niego purée, frytki lub dodać do sałatki. Idealnie nadaje się też na zupę. Chcesz, by twój jadłospis zaskakiwał? Lubisz niebanalne smaki? Dobra zupa selerowa to jest to!
Na jaką okazję? Kiedy podawać selerową zupę? Jest to potrawa wyjątkowa, dlatego też zwykle serwuje się ją przy specjalnych okazjach. Z powodzeniem możesz przyrządzić ją, kiedy spodziewasz się gości lub chcesz podkreślić ważną chwilę. Przecież każda, nawet najmniejsza uroczystość może być warta uczczenia wspólnym obiadem.
Czy wiesz, że? Odpowiednią gęstość uzyskasz z połączenia warzywa korzeniowego z twarożkiem i ziemniakami. Biały ser dodany do gorącego wywaru z dodatkiem selera nada mu kremowej konsystencji. Co jeszcze jest ważne w przepisie na zupę selerową? Za interesujący aromat odpowiada świeżo starta gałka muszkatołowa.
Dla urozmaicenia: Do zupy selerowej możesz podać chrupiące grzanki, posmarowane masłem czosnkowym i posypane startym serem żółtym.