
Składniki
1.5 litra
50 dekagramów
40 dekagramów
10 dekagramów
1 łyżka
0.5 szklanki
10 dekagramów
1 szczypta
0.5 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Z wody i bulionetki Knorr przygotuj wywar.

Krok 2
Selery oczyść i opłucz, następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach i ugotuj w części wywaru.

Krok 3
Ziemniaki pokrój w kostkę i ugotuj w pozostałej części.

Krok 4
Cebulę posiekaj i usmaż, oprósz mąka i zasmaż.

Krok 5
Dodaj do selerów, ziemniaków razem ze śmietaną. Gotuj 10 minut.

Krok 6
Do zupy selerowej wsyp przetarty twarożek.

Krok 7
Dopraw pieprzem i gałka muszkatołową.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa selerowa
Pyszna zupa selerowa może być doskonałym początkiem obiadowej uczty. Aromatyczny seler pobudzi apetyt twoich gości. Jego charakterystyczny smak, przełamany śmietanką, podbije serca tych, którzy z selerem byli dotychczas na bakier. Nie używaj go wyłącznie jako elementu włoszczyzny do zrobienia bulionu. Zupa selerowa z ziemniakami pozwoli spojrzeć na ten produkt z zupełnie nowej perspektywy.
Dla kogo? To korzeniowe warzywo zostało w polskiej kuchni odkryte na nowo. Stanowi świetną bazę, jak i dodatek do różnego rodzaju potraw – można zrobić z niego purée, frytki lub dodać do sałatki. Idealnie nadaje się też na zupę. Chcesz, by twój jadłospis zaskakiwał? Lubisz niebanalne smaki? Dobra zupa selerowa to jest to!
Na jaką okazję? Kiedy podawać selerową zupę? Jest to potrawa wyjątkowa, dlatego też zwykle serwuje się ją przy specjalnych okazjach. Z powodzeniem możesz przyrządzić ją, kiedy spodziewasz się gości lub chcesz podkreślić ważną chwilę. Przecież każda, nawet najmniejsza uroczystość może być warta uczczenia wspólnym obiadem.
Czy wiesz, że? Odpowiednią gęstość uzyskasz z połączenia warzywa korzeniowego z twarożkiem i ziemniakami. Biały ser dodany do gorącego wywaru z dodatkiem selera nada mu kremowej konsystencji. Co jeszcze jest ważne w przepisie na zupę selerową? Za interesujący aromat odpowiada świeżo starta gałka muszkatołowa.
Dla urozmaicenia: Do zupy selerowej możesz podać chrupiące grzanki, posmarowane masłem czosnkowym i posypane startym serem żółtym.