Zupa dyniowa z jajkiem - przepis: zupa z dyni | Przepisy.pl pixel

Zupa z dyni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

heart
610 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

513 osób wydrukowało

Pobierz pdf

613 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

2 sztuki

50 dekagramów

30 dekagramów

0.5 szklanki

4 sztuki

20 dekagramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z wody i jednej kostki Rosołu drobiowo-wołowego Knorr przygotuj wywar.

Zupa z dyni - Krok 1

Krok 2

Obierz i pozbaw pestek dynię, następnie pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni przesmaż lekko na maśle dynię, dodaj łyżkę wazową wywaru i uduś do miękkości.

Zupa z dyni - Krok 2

Krok 3

Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Ugotuj w pozostałym wywarze. Dopraw kostką Knorr.

Zupa z dyni - Krok 3

Krok 4

Połącz zupę z dynią i śmietaną, gotuj 10 minut. Dopraw do smaku.

Zupa z dyni - Krok 4

Krok 5

Umyj pod bieżącą wodą jajka. Przełóż zupę do jednoporcjowych, żaroodpornych naczyń, wbij umyte jaja i posyp twarożkiem. Zapiekaj kilka minut.

Zupa z dyni - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Alina Janik

    Alina Janik , 28.10.2016

    Dlaczego nie można zobaczyć przepisu ????????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józek Dusza

    Józek Dusza , 02.10.2016

    Dlaczego do wszystkiego dodajecie tą chemię z knorra ? Nie lepiej dodać smalcu i podsmażonej na brązowo cebulki ??

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Krem z kalafiora
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z dyniZupa z dyni

Dynia, warzywo przez lata zapomniane, ostatnio szturmem zdobywa polskie menu. Najchętniej jemy je pod postacią zupy, gdyż jak mało które, szybko się gotuje, ma po zmiksowaniu idealną konsystencję, piękny kolor i oryginalny smak. Zupa dyniowa to wizytówka końcówki lata i jesieni, ale warzywo to długo daje się przechowywać, więc zjesz ją także zimą. W tym przepisie jest jednak niespodzianka – surowe jajko wbite na wierz gęstej zupy krem, które ścina się po zapieczeniu w piekarniku. Zupa dyniowa z jajkiem będzie hitem! Znajomi będą pytać, jak to zrobiłaś i skąd masz przepis. Idealnie, gdy białko jajka zetnie się całkowicie, a żółtko pozostanie lekko płynne. Odpowiedni smak zupy dyniowej gwarantuje bulion drobiowo-wołowy oraz przyprawy: gałka muszkatołowa i pieprz. Jeśli chcesz zabłysnąć przed gośćmi gustującymi w mięsie, podaj do niej domowe chipsy z ostrego salami lub wędzonego boczku.