Zupa z dyni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z dyni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

heart
610 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

511 osób wydrukowało

Pobierz pdf

609 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

2 sztuki

50 dekagramów

30 dekagramów

0.5 szklanki

4 sztuki

20 dekagramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z wody i jednej kostki Rosołu drobiowo-wołowego Knorr przygotuj wywar.

Zupa z dyni - Krok 1

Krok 2

Obierz i pozbaw pestek dynię, następnie pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni przesmaż lekko na maśle dynię, dodaj łyżkę wazową wywaru i uduś do miękkości.

Zupa z dyni - Krok 2

Krok 3

Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Ugotuj w pozostałym wywarze. Dopraw kostką Knorr.

Zupa z dyni - Krok 3

Krok 4

Połącz zupę z dynią i śmietaną, gotuj 10 minut. Dopraw do smaku.

Zupa z dyni - Krok 4

Krok 5

Umyj pod bieżącą wodą jajka. Przełóż zupę do jednoporcjowych, żaroodpornych naczyń, wbij umyte jaja i posyp twarożkiem. Zapiekaj kilka minut.

Zupa z dyni - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Alina Janik

    Alina Janik , 28.10.2016

    Dlaczego nie można zobaczyć przepisu ????????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józek Dusza

    Józek Dusza , 02.10.2016

    Dlaczego do wszystkiego dodajecie tą chemię z knorra ? Nie lepiej dodać smalcu i podsmażonej na brązowo cebulki ??

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z dyni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z dyniZupa z dyni

Dynia, warzywo przez lata zapomniane, ostatnio szturmem zdobywa polskie menu. Najchętniej jemy je pod postacią zupy, gdyż jak mało które, szybko się gotuje, ma po zmiksowaniu idealną konsystencję, piękny kolor i oryginalny smak. Zupa dyniowa to wizytówka końcówki lata i jesieni, ale warzywo to długo daje się przechowywać, więc zjesz ją także zimą. W tym przepisie jest jednak niespodzianka – surowe jajko wbite na wierz gęstej zupy krem, które ścina się po zapieczeniu w piekarniku. Zupa dyniowa z jajkiem będzie hitem! Znajomi będą pytać, jak to zrobiłaś i skąd masz przepis. Idealnie, gdy białko jajka zetnie się całkowicie, a żółtko pozostanie lekko płynne. Odpowiedni smak zupy dyniowej gwarantuje bulion drobiowo-wołowy oraz przyprawy: gałka muszkatołowa i pieprz. Jeśli chcesz zabłysnąć przed gośćmi gustującymi w mięsie, podaj do niej domowe chipsy z ostrego salami lub wędzonego boczku.