
Składniki
1.5 litra
2 sztuki
50 dekagramów
30 dekagramów
0.5 szklanki
4 sztuki
20 dekagramów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z wody i jednej kostki Rosołu drobiowo-wołowego Knorr przygotuj wywar.

Krok 2
Obierz i pozbaw pestek dynię, następnie pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni przesmaż lekko na maśle dynię, dodaj łyżkę wazową wywaru i uduś do miękkości.

Krok 3
Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Ugotuj w pozostałym wywarze. Dopraw kostką Knorr.

Krok 4
Połącz zupę z dynią i śmietaną, gotuj 10 minut. Dopraw do smaku.

Krok 5
Umyj pod bieżącą wodą jajka. Przełóż zupę do jednoporcjowych, żaroodpornych naczyń, wbij umyte jaja i posyp twarożkiem. Zapiekaj kilka minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z dyni
Dynia, warzywo przez lata zapomniane, ostatnio szturmem zdobywa polskie menu. Najchętniej jemy je pod postacią zupy, gdyż jak mało które, szybko się gotuje, ma po zmiksowaniu idealną konsystencję, piękny kolor i oryginalny smak. Zupa dyniowa to wizytówka końcówki lata i jesieni, ale warzywo to długo daje się przechowywać, więc zjesz ją także zimą. W tym przepisie jest jednak niespodzianka – surowe jajko wbite na wierz gęstej zupy krem, które ścina się po zapieczeniu w piekarniku. Zupa dyniowa z jajkiem będzie hitem! Znajomi będą pytać, jak to zrobiłaś i skąd masz przepis. Idealnie, gdy białko jajka zetnie się całkowicie, a żółtko pozostanie lekko płynne. Odpowiedni smak zupy dyniowej gwarantuje bulion drobiowo-wołowy oraz przyprawy: gałka muszkatołowa i pieprz. Jeśli chcesz zabłysnąć przed gośćmi gustującymi w mięsie, podaj do niej domowe chipsy z ostrego salami lub wędzonego boczku.



































