Zupa szczawiowa przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zupa szczawiowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

171

1939 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1932 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3748 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

1 sztuka

2 sztuki

15 dekagramów

4 dekagramy

0.5 szklanki

1 łyżka

2 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z wody i kostki Rosół z kury Knorr przygotuj wywar.

Zupa szczawiowa - Krok 1

Krok 2

Dodaj szczaw do wywaru razem z żółtym serem i chrzanem.

Zupa szczawiowa - Krok 2

Krok 3

Połowę śmietany wymieszaj z mąką. Dodaj do wywaru.

Zupa szczawiowa - Krok 3

Krok 4

Gotuj 10 minut, dopraw do smaku masłem, pieprzem i solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Na końcu dodaj resztę śmietany.

Zupa szczawiowa - Krok 4

Krok 5

Jajka pokrój na ćwiartki, rozłóż do talerzy i zalej zupą szczawiową.

Zupa szczawiowa - Krok 5
45

Opinie o przepisie

  • Zbigniew  Socha

    Zbigniew Socha , 25.03.2020

    ok , polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Czernik

    Paweł Czernik , 19.12.2018

    przepis ok, ale opis składników powinien być dokładniejszy.opis 2 słoiki szczawiu jest dość mało precyzyjny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 24.07.2018

    U mnie susza w tym roku i co najwyżej mogę kupić szczaw na bazarze ale to nie dziki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Weglarz

    Agata Weglarz , 24.04.2018

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirek Flis

    Mirek Flis , 16.02.2018

    A czy taką zupę w raz z jajkami można pasteryzowac w słoikach?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Bubacz

    Dorota Bubacz , 04.05.2017

    Uwielbiam, do tego serwuję duszone ziemniaczki z boczusiem wędzonym... mniammmm... :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Minda

    Zbigniew Minda , 24.06.2016

    Na coś trzeba umrzeć

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wiszniewska

    Ewa Wiszniewska , 23.06.2016

    P Wojtku samo zycie jest toksyczne ipowoli zabija wszystko w ograniczonych ilosciach jest lekarstwem pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wiszniewska

    Ewa Wiszniewska , 23.06.2016

    oczywiscie ze swiezego szczawiu mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Drągowska

    Izabela Drągowska , 23.06.2016

    Ulubiona

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Włoch Włochaty

    Wojtek Włoch Włochaty , 23.06.2016

    o jajku nie wiedziałem i doczytam ale ja muszę uważać ze swoimi więc też muszę patrzeć co jem i piję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomira Słomkowska

    Sławomira Słomkowska , 23.06.2016

    Dlatego trzeba dodawać jajko gotowane. Poza tym jak zje się raz na jakiś czas to bez przesady, nerkom nie zaszkodzi.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomira Słomkowska

    Sławomira Słomkowska , 23.06.2016

    Dodam tylko, że ze szczawiu leśnego, zbieranego samemu,po umyciu i wysuszeni jest mrożony w jednorazowych porcjach.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomira Słomkowska

    Sławomira Słomkowska , 23.06.2016

    Moja ulubiona.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Meller

    Anna Meller , 23.06.2016

    Lidia Cicha Zaleska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Markowska

    Barbara Markowska , 23.06.2016

    Uwielbiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Włoch Włochaty

    Wojtek Włoch Włochaty , 23.06.2016

    szczaw wypłukuje wapń z organizmu i bardzo obciąża nerki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katrin Ka Lenda

    Katrin Ka Lenda , 23.06.2016

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Kordylewicz

    Łukasz Kordylewicz , 23.06.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga Marcin Kamińscy

    Olga Marcin Kamińscy , 23.06.2016

    Mam zamrożony , przywiozłam od rodziców i jutro będzie na obiad. Uwielbiam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Warchalowska Jolanta

    Warchalowska Jolanta , 23.06.2016

    Tutaj szczawiu nie mam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Inga Goluch

    Inga Goluch , 23.06.2016

    Przekleństwo mojego dziedziństwa brrrrr

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Baranowska

    Anna Baranowska , 23.06.2016

    Moja mama gotuje przepyszną :). Nawet nasza koteczka wcina :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Włoczewska

    Wiesława Włoczewska , 23.06.2016

    Wlasnie ugotowalam pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Derkacz

    Katarzyna Derkacz , 23.06.2016

    to tak jak ja też nie cierpię szczawiowej ble...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Flügge

    Ewa Flügge , 23.06.2016

    I u nas nie ma szczawiu.....a może go zasiać jak inne ziółka czy warzywa?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Celina Kiec

    Celina Kiec , 23.06.2016

    Uwielbiam..ale w Hiszpanii nie ma szczawiu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Trzesniak

    Sylwia Trzesniak , 22.06.2016

    O to już wiem co jutro u mnie będzie na obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Stryjewska

    Katarzyna Stryjewska , 22.06.2016

    ..no bez przesady, ze narodowa, a swoja droga to ..niecierpie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Wrzeszczowska

    Angelika Wrzeszczowska , 22.06.2016

    Etam słoik Szczawiu lepiej na łąkę iść i zbierać świeży . Ja tak co roku robie i jest mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa szczawiowaZupa szczawiowa

Klasyk polskiej kuchni, zupa którą nasze babcie przyrządzały bardzo często ze świeżo uzbieranego na łące szczawiu, dziś jest już mniej popularna. A szkoda, bo smakuje wyśmienicie. Lekko kwaśna, zielona zupa to rarytas, nieznany w innych krajach – tym bardziej powinniśmy być dumni z rodzimych tradycji kulinarnych i gotować ją jak najczęściej. W przeciwieństwie do naszych babć, chcąc zrobić zupę szczawiową, nie musimy spacerować po łące w poszukiwaniu liści szczawiu – wystarczy kupić gotowy przecier szczawiowy w słoiczku. Jeden wystarczy na garnek zupy. Animuszu daniu dodaje chrzan i tarty żółty ser. Zupa szczawiowa nie obejdzie się również bez dodatku jajka ugotowanego na twardo oraz słusznej porcji kwaśnej, pełnotłustej śmietany. Podaje się ją z ugotowanymi osobno ziemniakami lub chlebem, najlepiej żytnim na zakwasie.