
Składniki
1.5 litra
1 sztuka
2 sztuki
15 dekagramów
4 dekagramy
0.5 szklanki
1 łyżka
2 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z wody i kostki Rosół z kury Knorr przygotuj wywar na tradycyjną zupę szczawiową.

Krok 2
Do wywaru na zupę szczawiową dodaj szczaw razem z żółtym serem i chrzanem.

Krok 3
Połowę śmietany wymieszaj z mąką. Dodaj do wywaru.

Krok 4
Gotuj 10 minut, dopraw do smaku masłem, pieprzem i solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Na końcu dodaj resztę śmietany.

Krok 5
Jajka pokrój na ćwiartki, rozłóż do talerzy i zalej zupą szczawiową.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa szczawiowa
Klasyk polskiej kuchni, czyli tradycyjna zupa szczawiowa, którą nasze babcie przyrządzały bardzo często ze świeżo uzbieranego na łące szczawiu, dziś jest już mniej popularna. A szkoda, bo smakuje wyśmienicie.
Dla kogo?
Lekko kwaśna, zielona zupa to rarytas, nieznany w innych krajach – tym bardziej powinniśmy być dumni z rodzimych tradycji kulinarnych i gotować ją jak najczęściej. Tradycyjna zupa szczawiowa będzie doskonałym wyborem dla wszystkich, którzy chcą choć na chwilę powrócić wspomnieniami do beztroskich chwil dzieciństwa.
Na jaką okazję?
Pyszny rodzinny obiad jak u babci? Przygotuj swoim bliskim tradycyjną zupę szczawiową i podaj ją z ugotowanymi na twardo jajkami od szczęśliwych kurek. Zupa sprawdzi się zarówno jako pierwsze danie na niedzielnym obiedzie, jak również szybki poniedziałkowy lunch w pracy.
Czy wiesz, że?
W przeciwieństwie do naszych babć, chcąc zrobić tradycyjną zupę szczawiową, nie musisz spacerować po łące w poszukiwaniu liści szczawiu. W sklepach kupisz gotowy przecier szczawiowy w słoiczku. Jeden wystarczy do przygotowania garnka zupy.
Dla urozmaicenia:
Animuszu tradycyjnej zupie szczawiowej dodają chrzan i tarty żółty ser. Zupa szczawiowa nie obejdzie się również bez dodatku jajka ugotowanego na twardo oraz słusznej porcji kwaśnej, pełnotłustej śmietany. Podaje się ją z ugotowanymi osobno ziemniakami lub chlebem, najlepiej żytnim na zakwasie.