Zupa szczawiowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

168

1927 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1912 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3736 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

1 sztuka

2 sztuki

15 dekagramów

4 dekagramy

0.5 szklanki

1 łyżka

2 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z wody i kostki Rosół z kury Knorr przygotuj wywar.

Zupa szczawiowa - Krok 1

Krok 2

Dodaj szczaw do wywaru razem z żółtym serem i chrzanem.

Zupa szczawiowa - Krok 2

Krok 3

Połowę śmietany wymieszaj z mąką. Dodaj do wywaru.

Zupa szczawiowa - Krok 3

Krok 4

Gotuj 10 minut, dopraw do smaku masłem, pieprzem i solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Na końcu dodaj resztę śmietany.

Zupa szczawiowa - Krok 4

Krok 5

Jajka pokrój na ćwiartki, rozłóż do talerzy i zalej zupą szczawiową.

Zupa szczawiowa - Krok 5
45

Opinie o przepisie

  • Zbigniew  Socha

    Zbigniew Socha, 25.03.2020

    ok , polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Czernik

    Paweł Czernik, 19.12.2018

    przepis ok, ale opis składników powinien być dokładniejszy.opis 2 słoiki szczawiu jest dość mało precyzyjny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski, 24.07.2018

    U mnie susza w tym roku i co najwyżej mogę kupić szczaw na bazarze ale to nie dziki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Weglarz

    Agata Weglarz, 24.04.2018

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirek Flis

    Mirek Flis, 16.02.2018

    A czy taką zupę w raz z jajkami można pasteryzowac w słoikach?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Bubacz

    Dorota Bubacz, 04.05.2017

    Uwielbiam, do tego serwuję duszone ziemniaczki z boczusiem wędzonym... mniammmm... :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Minda

    Zbigniew Minda, 24.06.2016

    Na coś trzeba umrzeć

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wiszniewska

    Ewa Wiszniewska, 23.06.2016

    P Wojtku samo zycie jest toksyczne ipowoli zabija wszystko w ograniczonych ilosciach jest lekarstwem pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wiszniewska

    Ewa Wiszniewska, 23.06.2016

    oczywiscie ze swiezego szczawiu mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Drągowska

    Izabela Drągowska, 23.06.2016

    Ulubiona

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Włoch Włochaty

    Wojtek Włoch Włochaty, 23.06.2016

    o jajku nie wiedziałem i doczytam ale ja muszę uważać ze swoimi więc też muszę patrzeć co jem i piję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomira Słomkowska

    Sławomira Słomkowska, 23.06.2016

    Dlatego trzeba dodawać jajko gotowane. Poza tym jak zje się raz na jakiś czas to bez przesady, nerkom nie zaszkodzi.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomira Słomkowska

    Sławomira Słomkowska, 23.06.2016

    Dodam tylko, że ze szczawiu leśnego, zbieranego samemu,po umyciu i wysuszeni jest mrożony w jednorazowych porcjach.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomira Słomkowska

    Sławomira Słomkowska, 23.06.2016

    Moja ulubiona.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Meller

    Anna Meller, 23.06.2016

    Lidia Cicha Zaleska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Markowska

    Barbara Markowska, 23.06.2016

    Uwielbiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Włoch Włochaty

    Wojtek Włoch Włochaty, 23.06.2016

    szczaw wypłukuje wapń z organizmu i bardzo obciąża nerki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katrin Ka Lenda

    Katrin Ka Lenda, 23.06.2016

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Kordylewicz

    Łukasz Kordylewicz, 23.06.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga Marcin Kamińscy

    Olga Marcin Kamińscy, 23.06.2016

    Mam zamrożony , przywiozłam od rodziców i jutro będzie na obiad. Uwielbiam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Warchalowska Jolanta

    Warchalowska Jolanta, 23.06.2016

    Tutaj szczawiu nie mam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Inga Goluch

    Inga Goluch, 23.06.2016

    Przekleństwo mojego dziedziństwa brrrrr

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Baranowska

    Anna Baranowska, 23.06.2016

    Moja mama gotuje przepyszną :). Nawet nasza koteczka wcina :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Włoczewska

    Wiesława Włoczewska, 23.06.2016

    Wlasnie ugotowalam pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Derkacz

    Katarzyna Derkacz, 23.06.2016

    to tak jak ja też nie cierpię szczawiowej ble...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Flügge

    Ewa Flügge, 23.06.2016

    I u nas nie ma szczawiu.....a może go zasiać jak inne ziółka czy warzywa?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Celina Kiec

    Celina Kiec, 23.06.2016

    Uwielbiam..ale w Hiszpanii nie ma szczawiu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Trzesniak

    Sylwia Trzesniak, 22.06.2016

    O to już wiem co jutro u mnie będzie na obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Stryjewska

    Katarzyna Stryjewska, 22.06.2016

    ..no bez przesady, ze narodowa, a swoja droga to ..niecierpie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Wrzeszczowska

    Angelika Wrzeszczowska, 22.06.2016

    Etam słoik Szczawiu lepiej na łąkę iść i zbierać świeży . Ja tak co roku robie i jest mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa szczawiowaZupa szczawiowa

Klasyk polskiej kuchni, zupa którą nasze babcie przyrządzały bardzo często ze świeżo uzbieranego na łące szczawiu, dziś jest już mniej popularna. A szkoda, bo smakuje wyśmienicie. Lekko kwaśna, zielona zupa to rarytas, nieznany w innych krajach – tym bardziej powinniśmy być dumni z rodzimych tradycji kulinarnych i gotować ją jak najczęściej. W przeciwieństwie do naszych babć, chcąc zrobić zupę szczawiową, nie musimy spacerować po łące w poszukiwaniu liści szczawiu – wystarczy kupić gotowy przecier szczawiowy w słoiczku. Jeden wystarczy na garnek zupy. Animuszu daniu dodaje chrzan i tarty żółty ser. Zupa szczawiowa nie obejdzie się również bez dodatku jajka ugotowanego na twardo oraz słusznej porcji kwaśnej, pełnotłustej śmietany. Podaje się ją z ugotowanymi osobno ziemniakami lub chlebem, najlepiej żytnim na zakwasie.