Składniki
1.5 litra
1 sztuka
2 sztuki
15 dekagramów
4 dekagramy
0.5 szklanki
1 łyżka
2 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z wody i kostki Rosół z kury Knorr przygotuj wywar.
Krok 2
Dodaj szczaw do wywaru razem z żółtym serem i chrzanem.
Krok 3
Połowę śmietany wymieszaj z mąką. Dodaj do wywaru.
Krok 4
Gotuj 10 minut, dopraw do smaku masłem, pieprzem i solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Na końcu dodaj resztę śmietany.
Krok 5
Jajka pokrój na ćwiartki, rozłóż do talerzy i zalej zupą szczawiową.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejInne przepisy
Zupa szczawiowa
Klasyk polskiej kuchni, zupa którą nasze babcie przyrządzały bardzo często ze świeżo uzbieranego na łące szczawiu, dziś jest już mniej popularna. A szkoda, bo smakuje wyśmienicie. Lekko kwaśna, zielona zupa to rarytas, nieznany w innych krajach – tym bardziej powinniśmy być dumni z rodzimych tradycji kulinarnych i gotować ją jak najczęściej. W przeciwieństwie do naszych babć, chcąc zrobić zupę szczawiową, nie musimy spacerować po łące w poszukiwaniu liści szczawiu – wystarczy kupić gotowy przecier szczawiowy w słoiczku. Jeden wystarczy na garnek zupy. Animuszu daniu dodaje chrzan i tarty żółty ser. Zupa szczawiowa nie obejdzie się również bez dodatku jajka ugotowanego na twardo oraz słusznej porcji kwaśnej, pełnotłustej śmietany. Podaje się ją z ugotowanymi osobno ziemniakami lub chlebem, najlepiej żytnim na zakwasie.