PRZEPISY.PL

Zupa szczawiowa to prawdziwie polski klasyk. Kwaskowata zielona zupa, zabielona śmietaną i podana z jajkami na twardo, nie ma sobie równych

Zupa szczawiowa - autor: przepisy.pl

Zupa szczawiowa

  • 30
  • 4
  • Łatwe
  • 0
490
osób dodało do Mniamlisty
490
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • woda1.5 l
  • Rosół z kury Knorr
    1 szt
  • słoik szczawiu2 szt
  • ser żółty15 dkg
  • tarty chrzan4 dkg
  • śmietana0.5 szklanki
  • mąka pszenna1 łyżka
  • jajka gotowane na twardo2 szt
  • masło
  • cukier
  • pieprz
Zupa szczawiowa – krok 1

Krok 1

Z wody i kostki Rosół z kury Knorr przygotuj wywar.
Zupa szczawiowa – krok 2

Krok 2

Dodaj szczaw do wywaru razem z żółtym serem i chrzanem.
Zupa szczawiowa – krok 3

Krok 3

Połowę śmietany wymieszaj z mąką. Dodaj do wywaru.
Zupa szczawiowa – krok 4

Krok 4

Gotuj 10 minut, dopraw do smaku masłem, pieprzem i solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Na końcu dodaj resztę śmietany.
Zupa szczawiowa – krok 5

Krok 5

Jajka pokrój na ćwiartki, rozłóż do talerzy i zalej zupą szczawiową.

Więcej przepisów z tym produktem

Rosół z kury KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

206
osób dodało do Mniamlisty
45''
4
Łatwe
308
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
500
osób dodało do Mniamlisty
45''
4
Łatwe
105
osób dodało do Mniamlisty
60''
8
Łatwe