• Logowanie
  • Rejestracja
  • Pobierz e-book
  • Książka kulinarna
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Przepisy influencerów
    • Dania i przekąski
      Dania główneDomowe przetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      OwoceWarzywaGrzybyMięsoRybyOwoce morzaJajkaNabiałMakaronKaszaRyż
      BakalieCzekolada
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez dodatku soli Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillHalloweenImprezaKarnawałPiknikSylwesterTłusty CzwartekUroczysta kolacjaWalentynkiWielkanocWigilia i Święta
    • Posiłek
      ŚniadaniePrzekąskiObiadKolacjaDania do pracy
    • Na skróty
      Prosty przepisPrzepisy FITSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Ulubione daniaUlubione ciastaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia Bliskiego WschoduKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowanieGotowanie na parzeGrillowaniePieczenieSmażenie
  • CO MASZ W LODÓWCE?
  • BlogBlog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • Newsletter
Podobne
do tego przepisu
Zupa z dyni
Zupa z dyni
Zupa kalafiorowa
Zupa kalafiorowa
Zupa z cukinii z twarogiem
Zupa z cukinii z twarogiem
Zapiekanka z cukinii
Zapiekanka z cukinii
Mięsa i sosy ›Sałatki na Święta ›Ciasta i ciasteczka ›Sylwester ›
  • Przepisy.pl
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

Autor: przepisy.pl
Zupa szczawiowa
  • 30 minut30
  • Łatwe
  • 4 osoby4
167
Oceń przepis jako pierwszy
1848
44
WYDRUKUJ
1851 osób wydrukowało
ZAPISZ PDF
3702 osoby zapisały
dla tego przepisu możesz zamówić składniki z dostawą do domu
Zamów składniki
Steruj gestem
Steruj głosem
Notatki
Składniki
Wybierz składniki i dodaj je do listy zakupów
  • woda
    1,5 l
  • Rosół z kury Knorr
    1 szt.
  • słoik szczawiu
    2 szt.
  • ser żółty
    15 dag
  • tarty chrzan
    4 dag
  • śmietana
    0,5 szklanki
  • mąka pszenna
    1 łyżka
  • jajka gotowane na twardo
    2 szt.
  • masło
  • cukier
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr
    1 szczypta
  • DODAJ DO LISTY ZAKUPÓW
    Moja lista zakupów >
  • Wyślij składniki
    Listonic
    E-mail
    Przygotowanie
  • Zupa szczawiowa – krok 1
    Krok 1
    Z wody i kostki Rosół z kury Knorr przygotuj wywar.
  • Zupa szczawiowa – krok 2
    Krok 2
    Dodaj szczaw do wywaru razem z żółtym serem i chrzanem.
  • Zupa szczawiowa – krok 3
    Krok 3
    Połowę śmietany wymieszaj z mąką. Dodaj do wywaru.
  • Zupa szczawiowa – krok 4
    Krok 4
    Gotuj 10 minut, dopraw do smaku masłem, pieprzem i solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Na końcu dodaj resztę śmietany.
  • Zupa szczawiowa – krok 5
    Krok 5
    Jajka pokrój na ćwiartki, rozłóż do talerzy i zalej zupą szczawiową.
  • WYDRUKUJ
    ZAPISZ PDF
Tagi
szybka zupazupy na WielkanocKuchnia PolskaZUPYŚmietanaJAJKASer żółtySZYBKIE DANIASZYBKIE ZUPYZUPY NA WIELKANOCulubione daniaFRISCOpomysł na zupędanie z serem
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemRosół z kury KnorrREKLAMARosół z kury KnorrZobacz wszystkie
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemRosół z kury KnorrREKLAMARosół z kury KnorrZobacz wszystkie
REKLAMA
Komentarze (44)
avatar
Paweł CzernikOdpowiedz19.12.2018
przepis ok, ale opis składników powinien być dokładniejszy.opis 2 słoiki szczawiu jest dość mało precyzyjny.
avatar
daniel ostrowskiOdpowiedz24.07.2018
U mnie susza w tym roku i co najwyżej mogę kupić szczaw na bazarze ale to nie dziki.
avatar
Agata WeglarzOdpowiedz24.04.2018
Pycha
avatar
Mirek FlisOdpowiedz16.02.2018
A czy taką zupę w raz z jajkami można pasteryzowac w słoikach?
avatar
Dorota BubaczOdpowiedz4.05.2017
Uwielbiam, do tego serwuję duszone ziemniaczki z boczusiem wędzonym... mniammmm... :)
Zbigniew MindaOdpowiedz24.06.2016
Na coś trzeba umrzeć
Ewa WiszniewskaOdpowiedz23.06.2016
P Wojtku samo zycie jest toksyczne ipowoli zabija wszystko w ograniczonych ilosciach jest lekarstwem pozdrawiam
Ewa WiszniewskaOdpowiedz23.06.2016
oczywiscie ze swiezego szczawiu mniam mniam
Izabela DrągowskaOdpowiedz23.06.2016
Ulubiona
Wojtek Włoch WłochatyOdpowiedz23.06.2016
o jajku nie wiedziałem i doczytam ale ja muszę uważać ze swoimi więc też muszę patrzeć co jem i piję.
Sławomira SłomkowskaOdpowiedz23.06.2016
Dlatego trzeba dodawać jajko gotowane. Poza tym jak zje się raz na jakiś czas to bez przesady, nerkom nie zaszkodzi.
Sławomira SłomkowskaOdpowiedz23.06.2016
Dodam tylko, że ze szczawiu leśnego, zbieranego samemu,po umyciu i wysuszeni jest mrożony w jednorazowych porcjach.
Sławomira SłomkowskaOdpowiedz23.06.2016
Moja ulubiona.
Anna MellerOdpowiedz23.06.2016
Lidia Cicha Zaleska
Barbara MarkowskaOdpowiedz23.06.2016
Uwielbiam.
Wojtek Włoch WłochatyOdpowiedz23.06.2016
szczaw wypłukuje wapń z organizmu i bardzo obciąża nerki.
Katrin Ka LendaOdpowiedz23.06.2016
Pycha
Łukasz KordylewiczOdpowiedz23.06.2016
Mniam
Olga Marcin KamińscyOdpowiedz23.06.2016
Mam zamrożony , przywiozłam od rodziców i jutro będzie na obiad. Uwielbiam!
Warchalowska JolantaOdpowiedz23.06.2016
Tutaj szczawiu nie mam
Inga GoluchOdpowiedz23.06.2016
Przekleństwo mojego dziedziństwa brrrrr
Anna BaranowskaOdpowiedz23.06.2016
Moja mama gotuje przepyszną :). Nawet nasza koteczka wcina :)
Wiesława WłoczewskaOdpowiedz23.06.2016
Wlasnie ugotowalam pychota
Katarzyna DerkaczOdpowiedz23.06.2016
to tak jak ja też nie cierpię szczawiowej ble...
Ewa FlüggeOdpowiedz23.06.2016
I u nas nie ma szczawiu.....a może go zasiać jak inne ziółka czy warzywa?
Celina KiecOdpowiedz23.06.2016
Uwielbiam..ale w Hiszpanii nie ma szczawiu
Sylwia TrzesniakOdpowiedz22.06.2016
O to już wiem co jutro u mnie będzie na obiad
Katarzyna StryjewskaOdpowiedz22.06.2016
..no bez przesady, ze narodowa, a swoja droga to ..niecierpie
Angelika WrzeszczowskaOdpowiedz22.06.2016
Etam słoik Szczawiu lepiej na łąkę iść i zbierać świeży . Ja tak co roku robie i jest mniam
Agnieszka PrzyjemskaOdpowiedz22.06.2016
Uwielbiam....ale tu we wloszech nie widze szczawiu
Wszystkie komentarze
Zobacz również
Zupa na niedzielę
Zupa na niedzielę
Zupa i kanapka? Tak, poproszę!
Zupa i kanapka? Tak, poproszę!
Bób w roli głównej. Na ciepło i w zupach.
Bób w roli głównej. Na ciepło i w zupach.
Węgierskie święta. Zupa rybna halaszle.
Węgierskie święta. Zupa rybna halaszle.
Zupa szczawiowa
avatar

Klasyk polskiej kuchni, zupa którą nasze babcie przyrządzały bardzo często ze świeżo uzbieranego na łące szczawiu, dziś jest już mniej popularna. A szkoda, bo smakuje wyśmienicie. Lekko kwaśna, zielona zupa to rarytas, nieznany w innych krajach – tym bardziej powinniśmy być dumni z rodzimych tradycji kulinarnych i gotować ją jak najczęściej. W przeciwieństwie do naszych babć, chcąc zrobić zupę szczawiową, nie musimy spacerować po łące w poszukiwaniu liści szczawiu – wystarczy kupić gotowy przecier szczawiowy w słoiczku. Jeden wystarczy na garnek zupy. Animuszu daniu dodaje chrzan i tarty żółty ser. Zupa szczawiowa nie obejdzie się również bez dodatku jajka ugotowanego na twardo oraz słusznej porcji kwaśnej, pełnotłustej śmietany. Podaje się ją z ugotowanymi osobno ziemniakami lub chlebem, najlepiej żytnim na zakwasie.

Udanego gotowania!

Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.

Potwierdzam, że mam ukończone 16.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy.pl.
Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), al. Jerozolimskie 134 informacji handlowych drogą elektroniczną dotyczących marek spożywczych Unilever.
Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem portalu Przepisy.pl i wyrażam zgodę na jego postanowienia.

1. Administratorem Twoich danych osobowych jest Unilever Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Jerozolimskie 134, 02-305 Warszawa.

2. Dane kontaktowe Inspektora Ochrony Danych Unilever:  unilever.privacy@unilever.com

3. Twoje dane osobowe, tj. imię nazwisko, adres zamieszkania, adres e-mail, ogólne dane geolokalizacyjne o miejscowości, z której łączysz się z Internetem są przetwarzane zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa w celach marketingowych. Cele marketingowe, w zależności od zakresu zgód, które udzielasz, obejmować mogą działania z zakresu marketingu bezpośredniego (przekazywanie Ci treści marketingowych, w tym newsletterów i ofert, zgodnych z Twoimi preferencjami oraz zarządzanie nimi w tym zakresie, zaproszeń do akcji promocyjnych, loterii i konkursów dostępnymi dla miejscowości, w której przebywasz), analizowanie Twoich preferencji, aktywności i zainteresowań w celu dopasowania i umożliwienia otrzymywania potencjalnie interesujących Cię treści i ofert (profilowanie), zarządzanie przez Unilever Polska sp. z o.o. potencjalnymi możliwościami marketingowymi i sprzedażowymi oraz realizację związanych z tym procedur wewnętrznych, a także w celu związanym z przeprowadzeniem konkursu, promocji lub loterii, tj. w celu przyjmowania zgłoszeń uczestników, ustalenia prawa danego uczestnika do uzyskania nagrody, wydania nagrody, rozpatrzenia ewentualnych reklamacji oraz wykonania niezbędnych obowiązków prawnych ciążących na organizatorze w związku z organizacją akcji.

4. Twoje dane osobowe przetwarzane są na podstawie Twojej zgody oraz prawnie uzasadnionego interesu Unilever, tj. art. 6 ust. 1 pkt. a) i f) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – dalej RODO oraz przepisów powszechnie obowiązujących,

5. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, lecz niezbędne (w zależności od zakresu udzielonych przez Ciebie zgód) do uczestniczenia w działaniach marketingowych i promocyjnych oraz otrzymywania treści marketingowych (w tym newsletterów i ofert) z Unilever Polska sp. z o.o.

6. Przysługuje Ci:
a) prawo dostępu do podanych danych osobowych,
b) prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania podanych danych osobowych,
c) prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania podanych danych osobowych,
d) prawo żądania przenoszenia podanych danych osobowych,
e) prawo do cofnięcia zgody na ich przetwarzanie w dowolnym momencie, co pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem ich przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem wg RODO,
f) oświadczenia o powyższym uczestnik może złożyć w formie pisemnej na adres:  unilever.privacy@unilever.com
g) prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego do ochrony danych osobowych, w sytuacji gdy uznasz, że Twoje dane osobowe są przetwarzane z naruszeniem przepisów,

7. Odbiorcami Twoich danych osobowych są: podmioty z grupy kapitałowej Unilever, mające prawnie uzasadniony interes w przetwarzaniu danych osobowych w ramach grupy kapitałowej dla wewnętrznych celów administracyjnych, upoważnieni pracownicy administratora i podmioty w przetwarzające dane osobowe w imieniu administratora danych osobowych, którymi mogą być dostawcy usług informatycznych, agencje marketingowe, organizatorzy akcji marketingowych i promocyjnych, loterii i konkursów oraz podmioty świadczące usługi kurierskie i pocztowe.

8. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych, jednak nie dłużej niż przez 2 lata, licząc od Twojej ostatniej aktywności jako zalogowany użytkownik w aplikacji przepisy.pl lub na stronie przepisy.pl lub otwarcia przez Ciebie newslettera przepisy.pl . Dane osobowe będą usuwane również w sytuacji, gdy osoba, które dane dotyczą zwróci się o ich usunięcie lub wycofa udzieloną zgodę lub po uzyskaniu informacji, że przechowywane dane są nieaktualne lub niedokładne. Dane uzyskane przy okazji akcji promocyjnych, konkursów i loterii mogą być przechowywane do czasu wygaśnięcia ewentualnych roszczeń, zaś dane osobowe laureatów będą przechowywane w okresie przewidzianym dla celów sprawozdawczości wymaganej przepisami prawa, w szczególności sprawozdawczości podatkowej.

9. Administrator oraz podmioty przetwarzające dane zobowiązują się zapewnić odpowiednie środki ochrony Twoich danych zgodnie z instrukcjami i politykami grupy Unilever oraz obowiązującymi przepisami prawa. W przypadku, gdy przetwarzanie obejmowało będzie przesyłanie danych poza obszar Europejskiego Obszaru Gospodarczego, będzie ono odbywało się z wykorzystaniem standardowych klauzul umownych zatwierdzonych przez Komisję Europejską, w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu ochrony danych wymaganego przepisami prawa.

10. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym jak wykorzystujemy Twoje dane osobowe zapoznaj się z naszą  Polityką Prywatności oraz  Polityką Plików Cookie.

Dziękujemy!

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, oceń go

167
Oceń przepis jako pierwszy
Dziękujemy
KnorrKasiaHellmann'sRama
Algida
Lipton
Cartedor
KontaktRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny
Właśnie ktoś wyświetla ten przepis:
Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
  • 30 minut
  • Łatwe
  • 4 osoby