
Składniki
1.5 litra
1 sztuka
2 sztuki
15 dekagramów
4 dekagramy
0.5 szklanki
1 łyżka
2 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z wody i kostki Rosół z kury Knorr przygotuj wywar na tradycyjną zupę szczawiową.

Krok 2
Do wywaru na zupę szczawiową dodaj szczaw razem z żółtym serem i chrzanem.

Krok 3
Połowę śmietany wymieszaj z mąką. Dodaj do wywaru.

Krok 4
Gotuj 10 minut, dopraw do smaku masłem, pieprzem i solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Na końcu do zupy szczawiowej na rosole dodaj resztę śmietany.

Krok 5
Jajka pokrój na ćwiartki, rozłóż do talerzy i zalej zupą szczawiową.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa szczawiowa
Klasyk polskiej kuchni, czyli zupa szczawiowa, którą nasze babcie przyrządzały bardzo często ze świeżo uzbieranego na łące szczawiu, dziś jest już mniej popularna. A szkoda, bo smakuje wyśmienicie. Tradycyjna zupa szczawiowa naszych babć nie może odejść w zapomnienie! Warto wykonać taki przepis i nieco wzbogacić tę recepturę.
Dla kogo?
Lekko kwaśna, zielona zupa szczawiowa to rarytas, nieznany w innych krajach – tym bardziej powinniśmy być dumni z rodzimych tradycji kulinarnych i gotować ją jak najczęściej. Zupa szczawiowa to niewątpliwie jedna z propozycji tradycyjnych potraw, które pamiętamy jeszcze z czasów dzieciństwa.
Na jaką okazję?
Pyszny rodzinny obiad jak u babci? Przygotuj swoim bliskim zupę szczawiową i podaj ją z ugotowanymi na twardo jajkami od szczęśliwych kurek. Zupę szczawiową możesz podawać także z ziemniakami, sprawdzi się zarówno jako pierwsze danie na niedzielnym obiedzie, jak również szybki poniedziałkowy lunch w pracy.
Czy wiesz, że?
W przeciwieństwie do naszych babć, chcąc zrobić zupę szczawiową, nie musisz spacerować po łące w poszukiwaniu liści szczawiu. W sklepach kupisz gotowy przecier szczawiowy w słoiczku. Jeden wystarczy do przygotowania garnka zupy szczawiowej jak z przepisu babci. Jeśli szukasz więc tradycyjnych smaków dzieciństwa, nasza receptura na zupę szczawiową (wzbogaconą o dodatkowe przyprawy i składniki) może okazać się idealną propozycją!
Dla urozmaicenia:
Animuszu zupie szczawiowej dodają chrzan i tarty żółty ser. Zupa szczawiowa nie obejdzie się również bez dodatku jajka ugotowanego na twardo oraz słusznej porcji kwaśnej, pełnotłustej śmietany. Podaje się ją z ugotowanymi osobno ziemniakami lub chlebem, najlepiej żytnim na zakwasie. Zupa szczawiowa to połączenie intensywnego smaku szczawiu z dodatkami, które nadają jej pełnię charakteru i głębi.
A jeśli szukasz więcej przepisów na bazie bulionu, sprawdź również naszą recepturę na risotto z kurczakiem i groszkiem oraz tagliatelle z kurczakiem i brokułami!