
Składniki
1.5 litra
1 sztuka
2 sztuki
15 dekagramów
4 dekagramy
0.5 szklanki
1 łyżka
2 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z wody i kostki Rosół z kury Knorr przygotuj wywar na tradycyjną zupę szczawiową.

Krok 2
Do wywaru na zupę szczawiową dodaj szczaw razem z żółtym serem i chrzanem.

Krok 3
Połowę śmietany wymieszaj z mąką. Dodaj do wywaru.

Krok 4
Gotuj 10 minut, dopraw do smaku masłem, pieprzem i solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Na końcu do zupy szczawiowej na rosole dodaj resztę śmietany.

Krok 5
Jajka pokrój na ćwiartki, rozłóż do talerzy i zalej zupą szczawiową.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa szczawiowa
Klasyk polskiej kuchni, czyli zupa szczawiowa, którą nasze babcie przyrządzały bardzo często ze świeżo uzbieranego na łące szczawiu, dziś jest już mniej popularna. A szkoda, bo smakuje wyśmienicie. Tradycyjna zupa szczawiowa naszych babć nie może odejść w zapomnienie! Warto wykonać taki przepis i nieco wzbogacić tę recepturę.
Dla kogo?
Lekko kwaśna, zielona zupa szczawiowa to rarytas, nieznany w innych krajach – tym bardziej powinniśmy być dumni z rodzimych tradycji kulinarnych i gotować ją jak najczęściej. Zupa szczawiowa to niewątpliwie jedna z propozycji tradycyjnych potraw, które pamiętamy jeszcze z czasów dzieciństwa.
Na jaką okazję?
Pyszny rodzinny obiad jak u babci? Przygotuj swoim bliskim zupę szczawiową i podaj ją z ugotowanymi na twardo jajkami od szczęśliwych kurek. Zupę szczawiową możesz podawać także z ziemniakami, sprawdzi się zarówno jako pierwsze danie na niedzielnym obiedzie, jak również szybki poniedziałkowy lunch w pracy.
Czy wiesz, że?
W przeciwieństwie do naszych babć, chcąc zrobić zupę szczawiową, nie musisz spacerować po łące w poszukiwaniu liści szczawiu. W sklepach kupisz gotowy przecier szczawiowy w słoiczku. Jeden wystarczy do przygotowania garnka zupy szczawiowej jak z przepisu babci. Jeśli szukasz więc tradycyjnych smaków dzieciństwa, nasza receptura na zupę szczawiową (wzbogaconą o dodatkowe przyprawy i składniki) może okazać się idealną propozycją!
Dla urozmaicenia:
Animuszu zupie szczawiowej dodają chrzan i tarty żółty ser. Zupa szczawiowa nie obejdzie się również bez dodatku jajka ugotowanego na twardo oraz słusznej porcji kwaśnej, pełnotłustej śmietany. Podaje się ją z ugotowanymi osobno ziemniakami lub chlebem, najlepiej żytnim na zakwasie. Zupa szczawiowa to połączenie intensywnego smaku szczawiu z dodatkami, które nadają jej pełnię charakteru i głębi.
A jeśli szukasz więcej przepisów na bazie bulionu, sprawdź również naszą recepturę na risotto z kurczakiem i groszkiem oraz tagliatelle z kurczakiem i brokułami!




































