Zupa z soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z soczewicy

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
53 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

100 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

0.25 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

1 pęczek

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek drobno pokrój w kosteczkę, czosnek posiekaj, a pozostałe warzywa obierz, umyj i pokrój jak na wywar.

Zupa z soczewicy  - Krok 1

Krok 2

W garnku podsmaż boczek. Jak się wytopi, dodaj pietruszkę, seler, marchewkę, cebulę, papryczkę habanero. Smaż chwilę, aż warzywa zaczną się delikatnie rumienić.

Zupa z soczewicy  - Krok 2

Krok 3

Wlej do garnka 2 litry wody i dodaj żeberka. Gotuj ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj soczewicę i gotuj jeszcze ok. 40 minut, aż soczewica będzie się rozpadać.

Zupa z soczewicy  - Krok 3

Krok 4

Z zupy wyjmij żeberka, a resztę dokładnie rozdrobnij w kielichu miksera.

Zupa z soczewicy  - Krok 4

Krok 5

Zupę dopraw do smaku czosnkiem roztartym z solą oraz przyprawą Adobo Knorr. Zupę podawaj z kawałkami żeberek i łyżką kwaśnej śmietany. Wierzch oprósz natką kolendry.

Zupa z soczewicy  - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do zupy możesz dodać odrobinę kminu rzymskiego, nabierze wtedy bardziej meksykańskiego charakteru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z soczewicy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z soczewicy Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy cieszy się ostatnio dużą popularnością, głównie za sprawą wegetarian, dla których soczewica jest jednym z najważniejszych produktów. Soczewica czuje się dobrze również w daniach mięsnych. Tak jak w zupie, gdzie jest jednym ze składników obok żeberek i boczku. Warto wypróbować przepis na zupę z soczewicy! 

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy poszukują nowych receptur na smaczne zupy. Zupa z soczewicy to pozycja obowiązkowa!

Na jaką okazję?

Zupa z soczewicy będzie odpowiednim daniem na każdy dzień. Ma szansę wskoczyć na listę Twoich ulubionych zup!

Czy wiesz, że?

Papryka habanero należy do najbardziej pikantnych w smaku. Pochodzi z Ameryki Południowej. Jest ważnym składnikiem w tradycyjnej kuchni brazylijskiej oraz peruwiańskiej.

Dla urozmaicenia:

Chcesz, żeby zupa z soczewicy miała jeszcze bardziej wyrazisty smak? Dodaj do niej odrobinę kminu rzymskiego.