
Składniki
500 gramów
100 gramów
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
0.25 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
1 pęczek
2 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek drobno pokrój w kosteczkę, czosnek posiekaj, a pozostałe warzywa obierz, umyj i pokrój jak na wywar.

Krok 2
W garnku podsmaż boczek. Jak się wytopi, dodaj pietruszkę, seler, marchewkę, cebulę, papryczkę habanero. Smaż chwilę, aż warzywa zaczną się delikatnie rumienić.

Krok 3
Wlej do garnka 2 litry wody i dodaj żeberka. Gotuj ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj soczewicę i gotuj jeszcze ok. 40 minut, aż soczewica będzie się rozpadać.

Krok 4
Z zupy wyjmij żeberka, a resztę dokładnie rozdrobnij w kielichu miksera.

Krok 5
Zupę dopraw do smaku czosnkiem roztartym z solą oraz przyprawą Adobo Knorr. Zupę podawaj z kawałkami żeberek i łyżką kwaśnej śmietany. Wierzch oprósz natką kolendry.


Dobra rada:
Do zupy możesz dodać odrobinę kminu rzymskiego, nabierze wtedy bardziej meksykańskiego charakteru.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy cieszy się ostatnio dużą popularnością, głównie za sprawą wegetarian, dla których soczewica jest jednym z najważniejszych produktów. Soczewica czuje się dobrze również w daniach mięsnych. Tak jak w zupie, gdzie jest jednym ze składników obok żeberek i boczku. Warto wypróbować przepis na zupę z soczewicy!
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy poszukują nowych receptur na smaczne zupy. Zupa z soczewicy to pozycja obowiązkowa!
Na jaką okazję?
Zupa z soczewicy będzie odpowiednim daniem na każdy dzień. Ma szansę wskoczyć na listę Twoich ulubionych zup!
Czy wiesz, że?
Papryka habanero należy do najbardziej pikantnych w smaku. Pochodzi z Ameryki Południowej. Jest ważnym składnikiem w tradycyjnej kuchni brazylijskiej oraz peruwiańskiej.
Dla urozmaicenia:
Chcesz, żeby zupa z soczewicy miała jeszcze bardziej wyrazisty smak? Dodaj do niej odrobinę kminu rzymskiego.