
Składniki
500 gramów
100 gramów
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
0.25 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
1 pęczek
2 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek drobno pokrój w kosteczkę, czosnek posiekaj, a pozostałe warzywa obierz, umyj i pokrój jak na wywar.

Krok 2
W garnku podsmaż boczek. Jak się wytopi, dodaj pietruszkę, seler, marchewkę, cebulę, papryczkę habanero. Smaż chwilę, aż warzywa zaczną się delikatnie rumienić.

Krok 3
Wlej do garnka 2 litry wody i dodaj żeberka. Gotuj ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj soczewicę i gotuj jeszcze ok. 40 minut, aż soczewica będzie się rozpadać.

Krok 4
Z zupy wyjmij żeberka, a resztę dokładnie rozdrobnij w kielichu miksera.

Krok 5
Zupę dopraw do smaku czosnkiem roztartym z solą oraz przyprawą Adobo Knorr. Zupę podawaj z kawałkami żeberek i łyżką kwaśnej śmietany. Wierzch oprósz natką kolendry.


Dobra rada:
Do zupy możesz dodać odrobinę kminu rzymskiego, nabierze wtedy bardziej meksykańskiego charakteru.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy cieszy się ostatnio dużą popularnością, głównie za sprawą wegetarian, dla których soczewica jest jednym z najważniejszych produktów. Soczewica czuje się dobrze również w daniach mięsnych. Tak jak w zupie, gdzie jest jednym ze składników obok żeberek i boczku. Warto wypróbować przepis na zupę z soczewicy!
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy poszukują nowych receptur na smaczne zupy. Zupa z soczewicy to pozycja obowiązkowa!
Na jaką okazję?
Zupa z soczewicy będzie odpowiednim daniem na każdy dzień. Ma szansę wskoczyć na listę Twoich ulubionych zup!
Czy wiesz, że?
Papryka habanero należy do najbardziej pikantnych w smaku. Pochodzi z Ameryki Południowej. Jest ważnym składnikiem w tradycyjnej kuchni brazylijskiej oraz peruwiańskiej.
Dla urozmaicenia:
Chcesz, żeby zupa z soczewicy miała jeszcze bardziej wyrazisty smak? Dodaj do niej odrobinę kminu rzymskiego.