Składniki
500 gramów
100 gramów
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
0.25 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
1 pęczek
2 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek drobno pokrój w kosteczkę, czosnek posiekaj, a pozostałe warzywa obierz, umyj i pokrój jak na wywar.
Krok 2
W garnku podsmaż boczek. Jak się wytopi, dodaj pietruszkę, seler, marchewkę, cebulę, papryczkę habanero. Smaż chwilę, aż warzywa zaczną się delikatnie rumienić.
Krok 3
Wlej do garnka 2 litry wody i dodaj żeberka. Gotuj ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj soczewicę i gotuj jeszcze ok. 40 minut, aż soczewica będzie się rozpadać.
Krok 4
Z zupy wyjmij żeberka, a resztę dokładnie rozdrobnij w kielichu miksera.
Krok 5
Zupę dopraw do smaku czosnkiem roztartym z solą oraz przyprawą Adobo Knorr. Zupę podawaj z kawałkami żeberek i łyżką kwaśnej śmietany. Wierzch oprósz natką kolendry.
Dobra rada:
Do zupy możesz dodać odrobinę kminu rzymskiego, nabierze wtedy bardziej meksykańskiego charakteru.
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy cieszy się ostatnio dużą popularnością, głównie za sprawą wegetarian, dla których soczewica jest jednym z najważniejszych produktów. Soczewica czuje się dobrze również w daniach mięsnych. Tak jak w zupie, gdzie jest jednym ze składników obok żeberek i boczku. Warto wypróbować przepis na zupę z soczewicy!
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy poszukują nowych receptur na smaczne zupy. Zupa z soczewicy to pozycja obowiązkowa!
Na jaką okazję?
Zupa z soczewicy będzie odpowiednim daniem na każdy dzień. Ma szansę wskoczyć na listę Twoich ulubionych zup!
Czy wiesz, że?
Papryka habanero należy do najbardziej pikantnych w smaku. Pochodzi z Ameryki Południowej. Jest ważnym składnikiem w tradycyjnej kuchni brazylijskiej oraz peruwiańskiej.
Dla urozmaicenia:
Chcesz, żeby zupa z soczewicy miała jeszcze bardziej wyrazisty smak? Dodaj do niej odrobinę kminu rzymskiego.