Zupa brokułowa z pulpetami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa brokułowa z pulpetami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
736 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

226 osób wydrukowało

Pobierz pdf

363 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

0.2 sztuki

1 sztuka

0.5 szklanki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

0.25 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę obierz, pokrój w kostkę i zalej wodą, gotuj do miękkości.

Zupa brokułowa z pulpetami  - Krok 1

Krok 2

W międzyczasie mięso mielone z szynki dokładnie wyrób z jajkiem, mąką i przyprawami, w tym przyprawą Knorr. Formuj klopsiki i odstaw, by otręby wypiły nadmiar wody z klopsów.

Zupa brokułowa z pulpetami  - Krok 2

Krok 3

Pulpety włóż do zupy i dodaj różyczki brokułów, gotuj 10 minut.

Zupa brokułowa z pulpetami  - Krok 3

Krok 4

Zupę zabiel śmietaną. Podawaj.

Zupa brokułowa z pulpetami  - Krok 4
4

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 26.11.2016

    Apetycznie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał  Szkatuła

    Rafał Szkatuła , 25.01.2016

    do gotowania warzyw można dodać głąb z brokuła a po ugotowaniu go wyjąć doda dodadkowego smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Górkiewicz

    Łukasz Górkiewicz , 29.06.2015

    Bardzo smaczna zupa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartosz Teresiak

    Bartosz Teresiak , 04.05.2015

    wyborne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa brokułowa z pulpetami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa brokułowa z pulpetami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa brokułowa z pulpetami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa brokułowa z pulpetami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa brokułowa z pulpetami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa brokułowa z pulpetami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa brokułowa z pulpetami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa brokułowa z pulpetami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Brokułowa zupa-krem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa brokułowa z pulpetami Zupa brokułowa z pulpetami

Warzywne zupy z dodatkiem mięsa to potrawy bardzo uniwersalne. Sprawdzą się jako pierwsze danie podczas obiadu, a także jako potrawy jednogarnkowe. Jedną z tego typu propozycji jest zupa brokułowa z pulpetami. Zacznij gotowanie od zrobienia warzywnego wywaru z włoszczyzny, a kiedy będzie już stał na kuchence, przyrządź pulpety. Sięgnij po mięso mielone z szynki, jajka oraz niewielką ilość otrębów orkiszowych, którymi z powodzeniem zastąpisz dodatek pieczywa. Uformuj niewielkie kulki i odstaw, by otręby wchłonęły nadmiar płynów. Kiedy wywar będzie już gotowy, przełóż do niego surowe mięsne pulpety oraz różyczki świeżego albo mrożonego brokuła (możesz dodać również głąb i wyjąć go po ugotowaniu). Dopraw do smaku. Zupę brokułową podawaj zabieloną kwaśną śmietaną, możesz także serwować ją czystą z kleksem jogurtu naturalnego. Zupa na bazie włoszczyzny jest aromatyczna, a dodatek pulpetów wzbogaca jej smak. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji i koniecznie napisz nam, co o nim sądzisz!