Zupa brokułowa z pulpetami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

626 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

196 osób wydrukowało

Pobierz pdf

309 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

0.5 sztuki

0.2 sztuki

300 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę obierz, pokrój w kostkę i zalej wodą, gotuj do miękkości.

Zupa brokułowa z pulpetami  - Krok 1

Krok 2

W międzyczasie mięso mielone z szynki dokładnie wyrób z jajkiem, mąką i przyprawami, w tym przyprawą Knorr. Formuj klopsiki i odstaw, by otręby wypiły nadmiar wody z klopsów.

Zupa brokułowa z pulpetami  - Krok 2

Krok 3

Pulpety włóż do zupy i dodaj różyczki brokułów, gotuj 10 minut.

Zupa brokułowa z pulpetami  - Krok 3

Krok 4

Zupę zabiel śmietaną. Podawaj.

Zupa brokułowa z pulpetami  - Krok 4
4

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska

    Apetycznie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał  Szkatuła

    Rafał Szkatuła

    do gotowania warzyw można dodać głąb z brokuła a po ugotowaniu go wyjąć doda dodadkowego smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Górkiewicz

    Łukasz Górkiewicz

    Bardzo smaczna zupa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartosz Teresiak

    Bartosz Teresiak

    wyborne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa brokułowa z pulpetami Zupa brokułowa z pulpetami

Warzywne zupy z dodatkiem mięsa to potrawy bardzo uniwersalne. Sprawdzą się jako pierwsze danie podczas obiadu, a także jako potrawy jednogarnkowe. Jedną z tego typu propozycji jest zupa brokułowa z pulpetami. Zacznij gotowanie od zrobienia warzywnego wywaru z włoszczyzny, a kiedy będzie już stał na kuchence, przyrządź pulpety. Sięgnij po mięso mielone z szynki, jajka oraz niewielką ilość otrębów orkiszowych, którymi z powodzeniem zastąpisz dodatek pieczywa. Uformuj niewielkie kulki i odstaw, by otręby wchłonęły nadmiar płynów. Kiedy wywar będzie już gotowy, przełóż do niego surowe mięsne pulpety oraz różyczki świeżego albo mrożonego brokuła (możesz dodać również głąb i wyjąć go po ugotowaniu). Dopraw do smaku. Zupę brokułową podawaj zabieloną kwaśną śmietaną, możesz także serwować ją czystą z kleksem jogurtu naturalnego. Zupa na bazie włoszczyzny jest aromatyczna, a dodatek pulpetów wzbogaca jej smak. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji i koniecznie napisz nam, co o nim sądzisz!