Zupa z pomidorów i papryki

czyli pomidorowa po włosku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

25

978 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

337 osób wydrukowało

Pobierz pdf

584 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

1 opakowanie

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

200 mililitrów

3 łyżki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę zawiń w folię aluminiową i piecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez 15 -20 minut. Wystudź ją, obierz ze skóry i pokrój w grubą kostkę.

Zupa z pomidorów i papryki - Krok 1

Krok 2

Cebulę obierz, pokrój na małe kawałki i obsmaż. Zalej litrem wody, dodaj kostki Knorr i pomidory z puszki. Jeśli lubisz pikantne smaki, do cebuli dorzuć ostrą papryczkę chili.

Zupa z pomidorów i papryki - Krok 2

Krok 3

Wszystko gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. Dodaj Fix Knorr i śmietanę. Gotuj dodatkowe 4 minuty. Danie podawaj z kawałkami papryki. Smak włoskiej potrawy i aromat pomidorów idealnie podkreśli kilka listków bazylii. Zupę można również podawać z łyżką sera mascarpone.

Zupa z pomidorów i papryki - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Mateusz Król

    Mateusz Król, 15.03.2016

    Ja dodałem papryki marynowanej, łyżeczkę chilli w proszku i zamiast tego fix-a dałem fix Lasagne, bo taki miałem w domu. Na koniec wszystko zblendowałem. Mistrzostwo świata.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z pomidorów i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z pomidorów i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z pomidorów i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z pomidorów i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z pomidorów i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z pomidorów i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z pomidorów i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z pomidorów i paprykiZupa z pomidorów i papryki

Przepis na pomidorową po włosku z pieczoną papryką dedykowany jest wszystkim miłośnikom zup smacznych, lekko pikantnych i z odrobiną fantazji. Zupa pomidorowa to niekwestionowany klasyk na polskich stołach. Niejeden wyśmienity kucharz zaczynał swoją przygodę w kuchni od jej ugotowania. Nic dziwnego - zupa ta jest dla smakoszy tym, czym "Pan Tadeusz" dla miłośników literatury. Nie oznacza to jednak, że tradycyjny przepis nie pozostawia pola do popisu. Wystarczy dodać pieczoną paprykę, mieszankę aromatycznych ziół i przypraw oraz świeżą, drobno posiekaną papryczkę chili, by "pomidorówka" zyskała nowy, niepowtarzalny charakter. Danie należy podawać po królewsku - ze startym parmezanem, natką pietruszki i kleksem śmietany kremówki. A jeśli masz w lodówce mini kulki mozzarelli, nie wahaj się ani chwili - do pomidorowej po włosku pasować będą doskonale.