Zupa z pomidorów i papryki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z pomidorów i papryki

czyli pomidorowa po włosku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

31

heart
1234 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

372 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

700 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

1 opakowanie

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

200 mililitrów

3 łyżki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę zawiń w folię aluminiową i piecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez 15 -20 minut. Wystudź ją, obierz ze skóry i pokrój w grubą kostkę.

Zupa z pomidorów i papryki - Krok 1

Krok 2

Cebulę obierz, pokrój na małe kawałki i obsmaż. Zalej litrem wody, dodaj kostki Knorr i pomidory z puszki. Jeśli lubisz pikantne smaki, do cebuli dorzuć ostrą papryczkę chili.

Zupa z pomidorów i papryki - Krok 2

Krok 3

Wszystko gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. Dodaj Fix Knorr i śmietanę. Gotuj dodatkowe 4 minuty. Danie podawaj z kawałkami papryki. Smak włoskiej potrawy i aromat pomidorów idealnie podkreśli kilka listków bazylii. Zupę można również podawać z łyżką sera mascarpone.

Zupa z pomidorów i papryki - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Mateusz Król

    Mateusz Król , 15.03.2016

    Ja dodałem papryki marynowanej, łyżeczkę chilli w proszku i zamiast tego fix-a dałem fix Lasagne, bo taki miałem w domu. Na koniec wszystko zblendowałem. Mistrzostwo świata.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z pomidorów i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z pomidorów i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z pomidorów i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z pomidorów i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z pomidorów i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z pomidorów i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z pomidorów i papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z pomidorów i papryki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z pomidorów i paprykiZupa z pomidorów i papryki

Przepis na pomidorową po włosku z pieczoną papryką dedykowany jest wszystkim miłośnikom zup smacznych, lekko pikantnych i z odrobiną fantazji. Zupa pomidorowa to niekwestionowany klasyk na polskich stołach. Niejeden wyśmienity kucharz zaczynał swoją przygodę w kuchni od jej ugotowania. Nic dziwnego - zupa ta jest dla smakoszy tym, czym "Pan Tadeusz" dla miłośników literatury. Nie oznacza to jednak, że tradycyjny przepis nie pozostawia pola do popisu. Wystarczy dodać pieczoną paprykę, mieszankę aromatycznych ziół i przypraw oraz świeżą, drobno posiekaną papryczkę chili, by "pomidorówka" zyskała nowy, niepowtarzalny charakter. Danie należy podawać po królewsku - ze startym parmezanem, natką pietruszki i kleksem śmietany kremówki. A jeśli masz w lodówce mini kulki mozzarelli, nie wahaj się ani chwili - do pomidorowej po włosku pasować będą doskonale.