Zupa z pomidorów i papryki
czyli pomidorowa po włosku
łatwe
700 osób zapisało

Składniki
2 opakowania
1 opakowanie
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
200 mililitrów
3 łyżki
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę zawiń w folię aluminiową i piecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez 15 -20 minut. Wystudź ją, obierz ze skóry i pokrój w grubą kostkę.

Krok 2
Cebulę obierz, pokrój na małe kawałki i obsmaż. Zalej litrem wody, dodaj kostki Knorr i pomidory z puszki. Jeśli lubisz pikantne smaki, do cebuli dorzuć ostrą papryczkę chili.

Krok 3
Wszystko gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. Dodaj Fix Knorr i śmietanę. Gotuj dodatkowe 4 minuty. Danie podawaj z kawałkami papryki. Smak włoskiej potrawy i aromat pomidorów idealnie podkreśli kilka listków bazylii. Zupę można również podawać z łyżką sera mascarpone.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z pomidorów i papryki
Przepis na pomidorową po włosku z pieczoną papryką dedykowany jest wszystkim miłośnikom zup smacznych, lekko pikantnych i z odrobiną fantazji. Zupa pomidorowa to niekwestionowany klasyk na polskich stołach. Niejeden wyśmienity kucharz zaczynał swoją przygodę w kuchni od jej ugotowania. Nic dziwnego - zupa ta jest dla smakoszy tym, czym "Pan Tadeusz" dla miłośników literatury. Nie oznacza to jednak, że tradycyjny przepis nie pozostawia pola do popisu. Wystarczy dodać pieczoną paprykę, mieszankę aromatycznych ziół i przypraw oraz świeżą, drobno posiekaną papryczkę chili, by "pomidorówka" zyskała nowy, niepowtarzalny charakter. Danie należy podawać po królewsku - ze startym parmezanem, natką pietruszki i kleksem śmietany kremówki. A jeśli masz w lodówce mini kulki mozzarelli, nie wahaj się ani chwili - do pomidorowej po włosku pasować będą doskonale.


































