Zupa z pomidorów i papryki
czyli pomidorowa po włosku
łatwe
700 osób zapisało

Składniki
2 opakowania
1 opakowanie
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
200 mililitrów
3 łyżki
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę zawiń w folię aluminiową i piecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez 15 -20 minut. Wystudź ją, obierz ze skóry i pokrój w grubą kostkę.

Krok 2
Cebulę obierz, pokrój na małe kawałki i obsmaż. Zalej litrem wody, dodaj kostki Knorr i pomidory z puszki. Jeśli lubisz pikantne smaki, do cebuli dorzuć ostrą papryczkę chili.

Krok 3
Wszystko gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. Dodaj Fix Knorr i śmietanę. Gotuj dodatkowe 4 minuty. Danie podawaj z kawałkami papryki. Smak włoskiej potrawy i aromat pomidorów idealnie podkreśli kilka listków bazylii. Zupę można również podawać z łyżką sera mascarpone.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z pomidorów i papryki
Przepis na pomidorową po włosku z pieczoną papryką dedykowany jest wszystkim miłośnikom zup smacznych, lekko pikantnych i z odrobiną fantazji. Zupa pomidorowa to niekwestionowany klasyk na polskich stołach. Niejeden wyśmienity kucharz zaczynał swoją przygodę w kuchni od jej ugotowania. Nic dziwnego - zupa ta jest dla smakoszy tym, czym "Pan Tadeusz" dla miłośników literatury. Nie oznacza to jednak, że tradycyjny przepis nie pozostawia pola do popisu. Wystarczy dodać pieczoną paprykę, mieszankę aromatycznych ziół i przypraw oraz świeżą, drobno posiekaną papryczkę chili, by "pomidorówka" zyskała nowy, niepowtarzalny charakter. Danie należy podawać po królewsku - ze startym parmezanem, natką pietruszki i kleksem śmietany kremówki. A jeśli masz w lodówce mini kulki mozzarelli, nie wahaj się ani chwili - do pomidorowej po włosku pasować będą doskonale.