Krem z pomidorów z cytrusami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

819 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

256 osób wydrukowało

Pobierz pdf

587 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

200 mililitrów

200 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

2 plastry

200 mililitrów

60 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż w dużym garnku na oliwie, aż się zeszkli. Nastepnie wlej bulion.

Krem z pomidorów z cytrusami  - Krok 1

Krok 2

Dodaj sok pomarańczowy, pomidory z puszki oraz Fix Spaghetti Napoli Knorr. Dokładnie wymieszaj i gotuj powoli przez około 15 minut.

Krem z pomidorów z cytrusami  - Krok 2

Krok 3

Na bardzo drobnej tarce zetrzyj skórkę owoców cytrusowych. Rozłóż na papierze pergaminowym, a następnie rozgrzej piekarnik do 120 stopni. Umieszczone na pergaminie skórki wstaw do piekarnika na 20 minut, aby lekko wyschły. Z owoców wyciśnij sok i dodaj go do zupy. Dopraw zupę solą i pieprzem jeśli uznasz za konieczne.

Krem z pomidorów z cytrusami  - Krok 3

Krok 4

Zupę dokładnie zmiksuj i przetrzyj przez sito, aby była gładka i kremowa. Ananasy pokrój w drobną kostkę. Pokrojone owoce ułóż na dnie filiżanek do kawy (cappuccino) i zalej zupą.

Krem z pomidorów z cytrusami  - Krok 4

Krok 5

Śmietankę lekko ubij, tak, aby była puszysta i niezbyt sztywna.

Krem z pomidorów z cytrusami  - Krok 5

Krok 6

Za pomocą dzbanuszka lub łyżeczki umieść niewielką ilość ubitej śmietanki na wierzchu zupy. Wykałaczką możesz zrobić dowolne wzorki na zupie. Na koniec całość posyp podsuszonymi skórkami z cytrusów.

Krem z pomidorów z cytrusami  - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem z pomidorów z cytrusami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem z pomidorów z cytrusami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem z pomidorów z cytrusami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem z pomidorów z cytrusami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem z pomidorów z cytrusami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem z pomidorów z cytrusami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem z pomidorów z cytrusami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krem z pomidorów z cytrusami Krem z pomidorów z cytrusami

Popularna zupa pomidorowa nabierze zupełnie innego charakteru zaserwowana z ananasami oraz sokiem i skórką z cytrusów. Zupa krem cappuccino pomidorowe z aromatem cytrusów przypadnie do gustu szczególnie osobom, które lubią eksperymentować w kuchni. Dzięki dodatkowi podsmażonej cebuli oraz przypraw zupa ma intensywny, delikatnie pikantny smak. Z kolei dodatek soku z limonki i cytryny sprawia, że zyskuje świeżą nutę. Skórkę z cytrusów należy zetrzeć i przez chwilę piec w piekarniku, aby nieco wyschła i stała się delikatnie chrupiąca. Zupę serwuje się z ubitą śmietaną na wierzchu, z której warto robić dowolne wzorki – potrawa będzie się efektownie prezentowała na stole. Na koniec posyp zupę podsuszonymi skórkami z cytrusów. Podaj tak przygotowaną potrawę podczas uroczystego przyjęcia, serwując ją solo lub z trójkątami z ciasta francuskiego zapieczonego z ziołami. Jako dodatek sprawdzi się też chrupiąca bagietka. Szukasz ciekawej alternatywy dla klasycznej zupy pomidorowej? Przygotuj ją w proponowanej przez nas wersji.