Roladki z piersi kurczaka na pomidorowej salsie

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

31

2401 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

569 osób wydrukowało

Pobierz pdf

769 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 mililitrów

1 sztuka

400 gramów

3 łyżki

5 sztuk

1 sztuka

0

10

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż, delikatnie roztłucz. Przyprawę Knorr wymieszaj z olejem i natrzyj nią mięso.

Roladki z piersi kurczaka na pomidorowej salsie - Krok 1

Krok 2

Cukinię pokrój w cienkie plastry, posmaruj resztą marynaty i pozostaw na minutę. Na plastrach cukinii połóż kurczaka, plasterki mozzarelli, suszone pomidory oraz listki bazylii. Całość zroluj i zepnij wykałaczkami.

Roladki z piersi kurczaka na pomidorowej salsie - Krok 2

Krok 3

Roladę ułóż w żaroodpornym naczyniu. Fix Knorr wymieszaj z 300 ml wody, zagotuj i wlej do naczynia. Przykryj folią aluminiową, piecz przez 20 minut w nagrzanym do 190 °C piekarniku. Gotową roladę pokrój w plasterki. Danie można posypać tartym żółtym serem.

Roladki z piersi kurczaka na pomidorowej salsie - Krok 3
32

Opinie o przepisie

  • Anna Cejnóg

    Anna Cejnóg

    Co zrobić jeśli chce wydrukować z tej strony przepis bo z maila się da a ze strony niebardzo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz Zdybał

    Mateusz Zdybał

    super danie ;p byly male problemy z zawinieciem ale efekt koncowy bajka +++

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirka Kosik

    Mirka Kosik

    zrobilam, super, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Xxx

    Sylwia Xxx

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Agata

    Justyna Agata

    Pyszne danie, jednak miałam kłopoty z zawinieciem rolada. POTRZEBA min. dwie cukinie .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Nowicki

    Łukasz Nowicki

    zjadłem przed chwilą palce lizać :) polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ela tomaszewska

    ela tomaszewska

    danie super wszystkim smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Korczyńska

    Magdalena Korczyńska

    Zrobiłam wszystko krok po kroku i kurczak nadal jest surowy po godzinie. Wątpię, by było jadalne. Jakim cudem 20 minut wystarczy?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski

    Tak przygotowana roladę można podawać z ryżem, z purée ziemniaczanym lub kaszą np. gryczaną. W przepisie podajemy jak przygotować samą roladę, bo jest ona najtrudniejsza do zrobienia - a podawać ją można z ulubionymi dodatkami :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Urbaniak

    Karol Urbaniak

    Kiedy możemy podjechać??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Łoziński

    Wojtek Łoziński

    tak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz L-lewicz

    Grzegorz L-lewicz

    Juz mam na nie ochote

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Grzeszczyk

    Monika Grzeszczyk

    Napewno smaczne mniam mnaim mniam .... :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Piwowarska

    Krystyna Piwowarska

    niedobre!!!!! łe brrr

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Raczyńska

    Hanna Raczyńska

    Potwierdzam , ze pyszne. Nie używam jednak knorra i salsę robię sama. A tak w ogóle to suszone pomidory są u nas niedoceniane.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Zarzycki

    Artur Zarzycki

    Wspaniałe! :) Tylko raczej nie oferowany wszędzie kurczak! ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumiła Kłeczek

    Bogumiła Kłeczek

    Jasne, że za krótko. Trzeba ok 40 min

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Siuta

    Ela Siuta

    Próbowałam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksander Schlender

    Aleksander Schlender

    wyśmienite

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Sokołowski

    Leszek Sokołowski

    Minimum 30 min, już to robiłem. Nieźle wychodzi.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Burska

    Monika Burska

    20 minut w piekarniku to za krótko nawet dla piersi... Są w środku surowe, chyba że mam za grube plastry.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesław Stanasiuk

    Czesław Stanasiuk

    Już to lubię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Sowa

    Dorota Sowa

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Mikołajczyk

    Karol Mikołajczyk

    jakas propozycja z czym podawac takie danie? :-) czy jednak sama w sobie rolada jest wystarczajaca? :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Endriu Czaplarski

    Endriu Czaplarski

    Dziwne pytanie. Pewnie że chcę . Czekam na dostawę od 15 klub bilardowy Focus.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Mazur

    Adam Mazur

    ja chcę spróbować!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Konieczko

    Marek Konieczko

    Edytka kiedy można pszyjech na ten przysmak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Masłowski

    Krzysztof Masłowski

    Świetne! Bez kurczaka...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Zdrojewska

    Danuta Zdrojewska

    Mniam mniam ciam ciam szam szam ach basta...,dietka tuz tuzxzz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Nowa

    Ryszard Nowa

    Ściskamy Hanię Gustawa i właścicielkę 4 kotów

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roladki z piersi kurczaka na pomidorowej salsieRoladki z piersi kurczaka na pomidorowej salsie

Wystarczy pierś z kurczaka, cukinia, suszone pomidory i sos salsa, aby przygotować to pięknie prezentujące się na talerzu danie. Zapewniamy jednak, że oprócz walorów wizualnych, roladki z piersi kurczaka na pomidorowej salsie naprawdę wspaniale smakują. To danie inspirowane kuchnią śródziemnomorską. Roladki drobiowe przygotujesz bardzo szybko. Na uwagę w tym daniu zasługuje zwłaszcza pokrojona w cienkie plastry cukinia, która pełni rolę w tym daniu zadanie panierki, ale jest od niej o wiele ciekawsza. Dzięki niej pierś pozostaje soczysta i aromatyczna. Ciekawe połączenie sera i suszonych pomidorów filetowi smaku i charakteru. Kropkę nad i stanowi esencjonalny sos, barwą idealnie korespondujący z farszem. Do roladek drobiowych proponujemy sos typu salsa, na bazie pomidorów i ziół. Roladki możesz podać z kawałkami bagietki lub ułożyć je na ryżu.