
Składniki
1 kilogram
3 łyżki
100 gramów
50 gramów
0.5 sztuki
1 pęczek
30 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon i opłucz. Następnie przekrój wzdłuż, nie docinając do końca i rozłóż tak, aby powstał płat.
Krok 2
Mięso posyp z obu stron przyprawą Knorr, skrop oliwą i natrzyj.
Krok 3
Cukinię pokrój w cienkie plastry, mozzarellę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Pomidory pokrój w cienkie paski. Wszystko przełóż do miski, dodaj całe liście bazylii, dopraw do smaku i wymieszaj.
Krok 4
Na rozłożony płat mięsa nałóż farsz, mięso zroluj, a następnie zwiąż dratwą.
Krok 5
Gotową roladę ułóż na blasze do pieczenia wyłożoną pergaminem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez ok. 30-35 minut w zależności od tego, jak mocno wypieczone mięso lubisz. Podawaj z sezonowymi warzywami oraz risotto.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Polędwica z włoskim nadzieniem
Polędwica z nadzieniem z cukinii, suszonych pomidorów i mozzarelli to danie łączące delikatny smak mięsa z wyrazistym farszem. Żeby ją przyrządzić potrzebujesz zaledwie kilku składników. Na początek przygotuj mięso – zamarynuj w oliwie i aromatycznych przyprawach. Następnie pokrój je w cienkie plastry i wyłóż serowo-warzywnym farszem, wzbogaconym smakiem ziół. Mięso przypraw świeżo zmielonym pieprzem (oprócz czarnego sprawdzi się również biały) oraz czosnkiem granulowanym, zroluj i zwiąż (dokładnie, żeby nie rozeszło się podczas pieczenia). Przed włożeniem do rozgrzanego piekarnika możesz obtoczyć je w posiekanych oliwkach – zielonych lub czarnych. Polędwicę z włoskim nadzieniem podawaj z warzywami ugotowanymi na parze lub sałatą lodową z dodatkiem świeżych pomidorów i ogórków. To doskonała propozycja na obiad lub uroczystą kolację, którą przyrządzisz bez większego wysiłku. Pobierz listę składników i wypróbuj nowy wariant przygotowywania polędwicy. Z dodatkiem włoskiego nadzienia smakuje wspaniale – przekonaj się o tym.