
Składniki
300 gramów
4 łyżki
600 gramów
5 łyżek
5 łyżek
1 łyżka
3 łyżki
2 sztuki
100 gramów
50 gramów
1 szczypta
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz,umyj i przekrój na połówki. Następnie oprósz 1 łyżką przyprawy Knorr i skrop oliwą. Wymieszaj.
Krok 2
Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem, umieść w niej ziemniaki i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia dołóż pomidorki i oliwki.
Krok 3
Mięso pokrój na 4 równe steki w poprzek włókien. Następnie rozbij, tłuczkiem do mięsa, każdy z nich na cienkie sznycle.
Krok 4
Musztardę wymieszaj z przyprawą Knorr, a następnie maczaj w niej mięso. Do miseczki wybij jajka i rozkłóć je.
Krok 5
W osobnej misce wymieszaj tartą bułkę, parmezan, posiekaną natkę oraz pieprz. Zamarynowane kotlety obtocz równomiernie z obu stron w panierce, a następnie zanurz w jajku.
Krok 6
Opanierowane mięso smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Podawaj z pieczonymi młodymi ziemniakami i sałatą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wołowy sznycel z młodymi ziemniakami
Sznycel wołowy podany z młodymi ziemniakami i sałatą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przecież na uroczystym obiedzie królować musi danie, który wyróżnia się wśród zwykłych obiadów. Powinno być z rozmachem! Nie daj się dłużej namawiać!
Dla kogo?
Dla każdego, kto lubi czasem zaszaleć w kuchni i stworzyć obiad prosty, ale niebanalny. Dasz się skusić? Przepis na sznycel wołowy i pieczone młode ziemniaki zapewni Ci kulinarny sukces!
Na jaką okazję?
Na uroczysty obiad, kiedy chcesz podać danie, które posmakuje każdemu. Zaserwuj gościom sznycel wołowy i młode ziemniaki z piekarnika, a pytania o przepis gwarantowane!
Czy wiesz, że?
Sznycle możemy przygotować z dowolnego mięsa. Jednak najbardziej znany jest sznycel wiedeński, przyrządzany z cielęciny, smażony na maśle.
Dla urozmaicenia
Wiesz już, jak zrobić sznycel wołowy? Wspaniale! Jeśli jednak chcesz podkręcić jego smak, usmaż go na klarowanym maśle. Będzie pyszny i delikatny!