Wołowy sznycel z młodymi ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wołowy sznycel z młodymi ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
123 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

4 łyżki

600 gramów

5 łyżek

5 łyżek

1 łyżka

3 łyżki

2 sztuki

100 gramów

50 gramów

1 szczypta

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz,umyj i przekrój na połówki. Następnie oprósz 1 łyżką przyprawy Knorr i skrop oliwą. Wymieszaj.

Krok 2

Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem, umieść w niej ziemniaki i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia dołóż pomidorki i oliwki.

Krok 3

Mięso pokrój na 4 równe steki w poprzek włókien. Następnie rozbij, tłuczkiem do mięsa, każdy z nich na cienkie sznycle.

Krok 4

Musztardę wymieszaj z przyprawą Knorr, a następnie maczaj w niej mięso. Do miseczki wybij jajka i rozkłóć je.

Krok 5

W osobnej misce wymieszaj tartą bułkę, parmezan, posiekaną natkę oraz pieprz. Zamarynowane kotlety obtocz równomiernie z obu stron w panierce, a następnie zanurz w jajku.

Krok 6

Opanierowane mięso smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Podawaj z pieczonymi młodymi ziemniakami i sałatą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowy sznycel z młodymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowy sznycel z młodymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowy sznycel z młodymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowy sznycel z młodymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowy sznycel z młodymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowy sznycel z młodymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowy sznycel z młodymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wołowy sznycel z młodymi ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wołowy sznycel z młodymi ziemniakamiWołowy sznycel z młodymi ziemniakami

Sznycel wołowy podany z młodymi ziemniakami i sałatą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przecież na uroczystym obiedzie królować musi danie, który wyróżnia się wśród zwykłych obiadów. Powinno być z rozmachem! Nie daj się dłużej namawiać!

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi czasem zaszaleć w kuchni i stworzyć obiad prosty, ale niebanalny. Dasz się skusić? Przepis na sznycel wołowy i pieczone młode ziemniaki zapewni Ci kulinarny sukces! 

Na jaką okazję?

Na uroczysty obiad, kiedy chcesz podać danie, które posmakuje każdemu. Zaserwuj gościom sznycel wołowy i młode ziemniaki z piekarnika, a pytania o przepis gwarantowane!

Czy wiesz, że?

Sznycle możemy przygotować z dowolnego mięsa. Jednak najbardziej znany jest sznycel wiedeński, przyrządzany z cielęciny, smażony na maśle.

Dla urozmaicenia

Wiesz już, jak zrobić sznycel wołowy? Wspaniale! Jeśli jednak chcesz podkręcić jego smak, usmaż go na klarowanym maśle. Będzie pyszny i delikatny!