
Składniki
800 gramów
1 sztuka
400 gramów
1 kilogram
1 sztuka
2 łyżki
100 mililitrów
2 łyżki
1 sztuka
3 łyżki
100 gramów
4 łyżki
0.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść filety z dorsza z ości, opłucz je i osusz. Następnie skrop sokiem z cytryny, oprósz Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.
Krok 2
Obierz ziemniaki, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach, po czym połącz z jajkiem. Całość przypraw pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Obłóż ziemniaczaną panierką ryby i obsmaż je na patelni z dwóch stron na złoty kolor.
Krok 4
Pokrój pory w cienkie paski i sparz je we wrzątku przez około 5 minut, następnie odcedź.
Krok 5
Rozpuść kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr w pół litrze wody.
Krok 6
Stop w garnku masło, dodaj mąkę oraz przygotowany bulion, po czym zagotuj i połącz ze śmietaną oraz musztardą.
Krok 7
Na koniec posiekaj estragon i dodaj do ryby wraz ze sparzonymi porami. Całość dopraw sokiem z cytryny oraz pieprzem. Podawaj rybę na sosie ze sparzonymi szparagami.

Dobra rada:
Aby z patelni usunąć przykry zapach ryby, należy wlać do niej fusy z herbaty z niewielką ilością wody i doprowadzić do wrzenia, następnie pozostawić do ostygnięcia. Naczynia nie przejdą zapachem ryb, jeżeli wcześniej zostaną przetarte octem lub sokiem z cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dorsz w sosie z porów i estragonu
Szukasz ciekawego sposobu na rybę? Spróbuj dorsza w sosie z porów i estragonu. Rybę usmaż, jednak zamiast używać klasycznej panierki z bułki tartej i mąki, obtocz ją wcześniej w masie z ziemniaków i jajek – dobrym pomysłem będzie doprawienie jej odrobiną gałki muszkatołowej. Dzięki temu ryba nie będzie wymagała już dodatku ziemniaczanego purée czy ryżu. Pamiętaj jednak o tym, by przed obtoczeniem ryby w ziemniakach dobrze ją osuszyć. Wtedy panierka będzie się lepiej trzymała, a tłuszcz nie będzie pryskać podczas smażenia. Następnie przygotuj pory. Te pikantne warzywa świetnie pasują zarówno do delikatnych ziemniaków, jak i ryby, dodają bowiem daniu wyrazistości. Sparz je, by zmiękły, a potem dodaj do przygotowanego wcześniej sosu śmietanowo-musztardowego. Dopraw go posiekanym estragonem i sokiem z cytryny, po czym nakładaj porcję sosu i podawaj na nim rybę. Dorsza w sosie z porów i estragonu serwuj z zielonymi lub białymi szparagami. Sprawdź, jak łatwo da się przyrządzić tę wykwintną rybę – wypróbuj nasz przepis.


































