Dorsz w sosie z porów i estragonu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

163 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

59 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 sztuka

400 gramów

1 kilogram

1 sztuka

2 łyżki

100 mililitrów

2 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

100 gramów

4 łyżki

0.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść filety z dorsza z ości, opłucz je i osusz. Następnie skrop sokiem z cytryny, oprósz Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.

Krok 2

Obierz ziemniaki, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach, po czym połącz z jajkiem. Całość przypraw pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Obłóż ziemniaczaną panierką ryby i obsmaż je na patelni z dwóch stron na złoty kolor.

Krok 4

Pokrój pory w cienkie paski i sparz je we wrzątku przez około 5 minut, następnie odcedź.

Krok 5

Rozpuść kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr w pół litrze wody.

Krok 6

Stop w garnku masło, dodaj mąkę oraz przygotowany bulion, po czym zagotuj i połącz ze śmietaną oraz musztardą.

Krok 7

Na koniec posiekaj estragon i dodaj do ryby wraz ze sparzonymi porami. Całość dopraw sokiem z cytryny oraz pieprzem. Podawaj rybę na sosie ze sparzonymi szparagami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby z patelni usunąć przykry zapach ryby, należy wlać do niej fusy z herbaty z niewielką ilością wody i doprowadzić do wrzenia, następnie pozostawić do ostygnięcia. Naczynia nie przejdą zapachem ryb, jeżeli wcześniej zostaną przetarte octem lub sokiem z cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz w sosie z porów i estragonu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz w sosie z porów i estragonu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz w sosie z porów i estragonu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz w sosie z porów i estragonu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz w sosie z porów i estragonu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz w sosie z porów i estragonu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz w sosie z porów i estragonu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorsz w sosie z porów i estragonuDorsz w sosie z porów i estragonu

Szukasz ciekawego sposobu na rybę? Spróbuj dorsza w sosie z porów i estragonu. Rybę usmaż, jednak zamiast używać klasycznej panierki z bułki tartej i mąki, obtocz ją wcześniej w masie z ziemniaków i jajek – dobrym pomysłem będzie doprawienie jej odrobiną gałki muszkatołowej. Dzięki temu ryba nie będzie wymagała już dodatku ziemniaczanego purée czy ryżu. Pamiętaj jednak o tym, by przed obtoczeniem ryby w ziemniakach dobrze ją osuszyć. Wtedy panierka będzie się lepiej trzymała, a tłuszcz nie będzie pryskać podczas smażenia. Następnie przygotuj pory. Te pikantne warzywa świetnie pasują zarówno do delikatnych ziemniaków, jak i ryby, dodają bowiem daniu wyrazistości. Sparz je, by zmiękły, a potem dodaj do przygotowanego wcześniej sosu śmietanowo-musztardowego. Dopraw go posiekanym estragonem i sokiem z cytryny, po czym nakładaj porcję sosu i podawaj na nim rybę. Dorsza w sosie z porów i estragonu serwuj z zielonymi lub białymi szparagami. Sprawdź, jak łatwo da się przyrządzić tę wykwintną rybę – wypróbuj nasz przepis.