Pstrąg z patelni przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pstrąg z patelni

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

7

25 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

85 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżeczka

3 łyżki

6 łyżek

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryby oczyść, umyj - nie musisz je skrobać bo łuski pstrąga roztapiają się podczas smażenia. Utnij łby- możesz na nich ugotować wywar. Osusz tuszki ręcznikami papierowymi a następnie natrzyj przyprawą Knorr i ognistą. Włóż do szczelnie zamykanego pojemnika albo foliowego woreczka i odstaw do lodówki na kilka godzin.

Krok 2

Wyjmij ryby, obtocz lekko w mące. Smaż kładąc na mocno rozgrzanej patelni z masłem klarowanym. Smaż po kilka minut z obu stron aż skórka będzie rumiana i chrupiąca, przewracaj bardzo delikatnie. Na koniec można przykryć patelnię pokrywką i smażyć jeszcze na malutkim ogniu ok. 3 minut.

Krok 3

Podawaj z surówką i ziemniakami albo po prostu z kawałkiem chleba. Ryba jest usmażona kiedy górna płetwa grzbietowa da się lekko wyjąć z tuszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pstrąg z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pstrąg z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pstrąg z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pstrąg z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pstrąg z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pstrąg z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pstrąg z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej