Pstrąg z patelni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pstrąg z patelni

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

9

25 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

90 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżeczka

3 łyżki

6 łyżek

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryby oczyść, umyj - nie musisz je skrobać bo łuski pstrąga roztapiają się podczas smażenia. Utnij łby- możesz na nich ugotować wywar. Osusz tuszki ręcznikami papierowymi a następnie natrzyj przyprawą Knorr i ognistą. Włóż do szczelnie zamykanego pojemnika albo foliowego woreczka i odstaw do lodówki na kilka godzin.

Krok 2

Wyjmij ryby, obtocz lekko w mące. Smaż kładąc na mocno rozgrzanej patelni z masłem klarowanym. Smaż po kilka minut z obu stron aż skórka będzie rumiana i chrupiąca, przewracaj bardzo delikatnie. Na koniec można przykryć patelnię pokrywką i smażyć jeszcze na malutkim ogniu ok. 3 minut.

Krok 3

Podawaj z surówką i ziemniakami albo po prostu z kawałkiem chleba. Ryba jest usmażona kiedy górna płetwa grzbietowa da się lekko wyjąć z tuszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pstrąg z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pstrąg z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pstrąg z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pstrąg z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pstrąg z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pstrąg z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pstrąg z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pstrąg z patelni  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej