Pstrąg z patelni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pstrąg z patelni

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

10

heart
25 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

98 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżeczka

3 łyżki

6 łyżek

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryby oczyść, umyj - nie musisz je skrobać bo łuski pstrąga roztapiają się podczas smażenia. Utnij łby- możesz na nich ugotować wywar. Osusz tuszki ręcznikami papierowymi a następnie natrzyj przyprawą Knorr i ognistą. Włóż do szczelnie zamykanego pojemnika albo foliowego woreczka i odstaw do lodówki na kilka godzin.

Krok 2

Wyjmij ryby, obtocz lekko w mące. Smaż kładąc na mocno rozgrzanej patelni z masłem klarowanym. Smaż po kilka minut z obu stron aż skórka będzie rumiana i chrupiąca, przewracaj bardzo delikatnie. Na koniec można przykryć patelnię pokrywką i smażyć jeszcze na malutkim ogniu ok. 3 minut.

Krok 3

Podawaj z surówką i ziemniakami albo po prostu z kawałkiem chleba. Ryba jest usmażona kiedy górna płetwa grzbietowa da się lekko wyjąć z tuszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pstrąg z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pstrąg z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pstrąg z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pstrąg z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pstrąg z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pstrąg z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pstrąg z patelni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pstrąg z patelni  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej