Koperkowa sałatka ziemniaczana na grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ziemniaczana

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

130 gramów

0.5 łyżeczki

1 sztuka

6 łyżek

6 łyżek

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sosy mieszamy jogurtem i majonezem. Dodajemy drobno posiekany koperek i odstawiamy na około pół godziny aby smaki się połączyły.

Krok 2

W tym czasie gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Najlepiej spisują się tu małe, młode ziemniaczki.

Krok 3

Gorące ziemniaki łączymy z serem, posypujemy pieprzem i polewamy sosem. Serwujemy natychmiast.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ziemniaczanaSałatka ziemniaczana

Młode ziemniaki z koperkiem i tartym żółtym serem, podawane na ciepło, to warzywne danie, które lubią niemal wszyscy. Jest szczególnie smaczne letnią porą, kiedy bez problemu mamy dostęp do świeżych warzyw. Ważnym składnikiem potrawy jest sos jogurtowo-czosnkowy, który sprawia, że całość zyskuje wyrazisty smak. Tarty żółty ser również delikatnie go podkreśla. O wyjątkowym aromacie potrawy decyduje też świeży koperek, który dobrze współgra z delikatną słodyczą młodych ziemniaków. Sałatkę ziemniaczaną w wersji na ciepło możesz podać jako dodatek do obiadu, ale także serwować wieczorem jako kolację. Sprawdzi się również podczas przyjęć przy grillu, stanowi bowiem świetne uzupełnienie dań z rusztu. W wersji samodzielnej dobrze komponuje się ze świeżym chlebem i innymi warzywnymi dodatkami – gotowaną fasolką szparagową, kalafiorem albo świeżą rzodkiewką. Potrawa będzie ładnie się prezentować ozdobiona pokrojonym w ćwiartki jajkiem i paseczkami kolorowej papryki. Już wiesz, jak podasz sałatkę ziemniaczaną? Przyrządź ją według naszego przepisu i serwuj tak, jak lubisz!