
Składniki
1 kilogram
130 gramów
0.5 łyżeczki
1 sztuka
6 łyżek
6 łyżek
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sosy mieszamy jogurtem i majonezem. Dodajemy drobno posiekany koperek i odstawiamy na około pół godziny aby smaki się połączyły.
Krok 2
W tym czasie gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Najlepiej spisują się tu małe, młode ziemniaczki.
Krok 3
Gorące ziemniaki łączymy z serem, posypujemy pieprzem i polewamy sosem. Serwujemy natychmiast.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejInne przepisy
Sałatka ziemniaczana
Młode ziemniaki z koperkiem i tartym żółtym serem, podawane na ciepło, to warzywne danie, które lubią niemal wszyscy. Jest szczególnie smaczne letnią porą, kiedy bez problemu mamy dostęp do świeżych warzyw. Ważnym składnikiem potrawy jest sos jogurtowo-czosnkowy, który sprawia, że całość zyskuje wyrazisty smak. Tarty żółty ser również delikatnie go podkreśla. O wyjątkowym aromacie potrawy decyduje też świeży koperek, który dobrze współgra z delikatną słodyczą młodych ziemniaków. Sałatkę ziemniaczaną w wersji na ciepło możesz podać jako dodatek do obiadu, ale także serwować wieczorem jako kolację. Sprawdzi się również podczas przyjęć przy grillu, stanowi bowiem świetne uzupełnienie dań z rusztu. W wersji samodzielnej dobrze komponuje się ze świeżym chlebem i innymi warzywnymi dodatkami – gotowaną fasolką szparagową, kalafiorem albo świeżą rzodkiewką. Potrawa będzie ładnie się prezentować ozdobiona pokrojonym w ćwiartki jajkiem i paseczkami kolorowej papryki. Już wiesz, jak podasz sałatkę ziemniaczaną? Przyrządź ją według naszego przepisu i serwuj tak, jak lubisz!