Koperkowa sałatka ziemniaczana na grilla przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sałatka ziemniaczana

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

130 gramów

0.5 łyżeczki

1 sztuka

6 łyżek

6 łyżek

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sosy mieszamy jogurtem i majonezem. Dodajemy drobno posiekany koperek i odstawiamy na około pół godziny aby smaki się połączyły.

Krok 2

W tym czasie gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Najlepiej spisują się tu małe, młode ziemniaczki.

Krok 3

Gorące ziemniaki łączymy z serem, posypujemy pieprzem i polewamy sosem. Serwujemy natychmiast.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ziemniaczanaSałatka ziemniaczana

Młode ziemniaki z koperkiem i tartym żółtym serem, podawane na ciepło, to warzywne danie, które lubią niemal wszyscy. Jest szczególnie smaczne letnią porą, kiedy bez problemu mamy dostęp do świeżych warzyw. Ważnym składnikiem potrawy jest sos jogurtowo-czosnkowy, który sprawia, że całość zyskuje wyrazisty smak. Tarty żółty ser również delikatnie go podkreśla. O wyjątkowym aromacie potrawy decyduje też świeży koperek, który dobrze współgra z delikatną słodyczą młodych ziemniaków. Sałatkę ziemniaczaną w wersji na ciepło możesz podać jako dodatek do obiadu, ale także serwować wieczorem jako kolację. Sprawdzi się również podczas przyjęć przy grillu, stanowi bowiem świetne uzupełnienie dań z rusztu. W wersji samodzielnej dobrze komponuje się ze świeżym chlebem i innymi warzywnymi dodatkami – gotowaną fasolką szparagową, kalafiorem albo świeżą rzodkiewką. Potrawa będzie ładnie się prezentować ozdobiona pokrojonym w ćwiartki jajkiem i paseczkami kolorowej papryki. Już wiesz, jak podasz sałatkę ziemniaczaną? Przyrządź ją według naszego przepisu i serwuj tak, jak lubisz!