
Składniki
1 kilogram
130 gramów
0.5 łyżeczki
1 sztuka
6 łyżek
6 łyżek
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sosy mieszamy jogurtem i majonezem. Dodajemy drobno posiekany koperek i odstawiamy na około pół godziny aby smaki się połączyły.
Krok 2
W tym czasie gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Najlepiej spisują się tu małe, młode ziemniaczki.
Krok 3
Gorące ziemniaki łączymy z serem, posypujemy pieprzem i polewamy sosem. Serwujemy natychmiast.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka ziemniaczana
Młode ziemniaki z koperkiem i tartym żółtym serem, podawane na ciepło, to warzywne danie, które lubią niemal wszyscy. Jest szczególnie smaczne letnią porą, kiedy bez problemu mamy dostęp do świeżych warzyw. Ważnym składnikiem potrawy jest sos jogurtowo-czosnkowy, który sprawia, że całość zyskuje wyrazisty smak. Tarty żółty ser również delikatnie go podkreśla. O wyjątkowym aromacie potrawy decyduje też świeży koperek, który dobrze współgra z delikatną słodyczą młodych ziemniaków. Sałatkę ziemniaczaną w wersji na ciepło możesz podać jako dodatek do obiadu, ale także serwować wieczorem jako kolację. Sprawdzi się również podczas przyjęć przy grillu, stanowi bowiem świetne uzupełnienie dań z rusztu. W wersji samodzielnej dobrze komponuje się ze świeżym chlebem i innymi warzywnymi dodatkami – gotowaną fasolką szparagową, kalafiorem albo świeżą rzodkiewką. Potrawa będzie ładnie się prezentować ozdobiona pokrojonym w ćwiartki jajkiem i paseczkami kolorowej papryki. Już wiesz, jak podasz sałatkę ziemniaczaną? Przyrządź ją według naszego przepisu i serwuj tak, jak lubisz!