Sałatka z kapusty pekińskiej

- Krok 1Kapustę pekińską poszatkuj i przełóż ją do miski.
- Krok 2Paprykę oczyść z nasion i pokrój w kostkę i dodaj ją do miski.
- Krok 3Następnie dodaj 200 gram kukurydzy do miski.
- Krok 4Marchew pokrój w kostkę i przełóż do miski.
- Krok 5Cebulę pokrój w kostkę i dodaj do miski.
- Krok 6Sos sałatkowy wsyp do szklanki. Dodaj do niego 2 łyżki wody i 3 łyżki oleju i wymieszaj.
- Krok 7Gotowy sos dodaj do sałatki i wymieszaj.
- Krok 8Odczekaj 15 minut i podawaj.

Kapusta pekińska to warzywo z północnych terenów Chin i Japonii, ale można uprawiać ją także w umiarkowanym klimacie. W związku z tym jest dostępna w sklepach przez cały rok. Doskonale nadaje się na szybką i smaczną sałatkę bez względu na sezon! Świetnie skomponuje się z innymi warzywami, takimi jak: papryka, marchewka, cebula i kukurydza. Kapusta poszatkowana i lekko osolona zmięknie i nabierze dodatkowej elastyczności. Marchewkę wykorzystaj na surowo. Pokrój ją na drobne kawałki lub zetrzyj na tarce. Jeśli zależy Ci na jej miękkości, możesz ją ugotować. Pozostałe składniki również wystarczy skroić w kostkę lub według własnej fantazji. Kukurydzę dokładnie odsącz z zalewy. Pamiętaj także o tym, że z papryki najpierw należy wyciągnąć nasiona. Są gorzkie, więc mogłyby zepsuć smak sałatki. Całość dopraw własną kompozycją przypraw lub gotowych sosów sałatkowych i odrobiną oliwy z oliwek oraz wodą. Dla lepszego efektu wizualnego, podawaj danie z dodatkiem koperku lub natki z pietruszki. Pyszne i proste, wypróbuj!