
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę pekińską poszatkuj i przełóż ją do miski.
Krok 2
Paprykę oczyść z nasion i pokrój w kostkę i dodaj ją do miski.
Krok 3
Następnie dodaj 200 gram kukurydzy do miski.
Krok 4
Marchew pokrój w kostkę i przełóż do miski.
Krok 5
Cebulę pokrój w kostkę i dodaj do miski.
Krok 6
Sos sałatkowy wsyp do szklanki. Dodaj do niego 2 łyżki wody i 3 łyżki oleju i wymieszaj.
Krok 7
Gotowy sos dodaj do sałatki i wymieszaj.
Krok 8
Odczekaj 15 minut i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kapusty pekińskiej
Kapusta pekińska to warzywo z północnych terenów Chin i Japonii, ale można uprawiać ją także w umiarkowanym klimacie. W związku z tym jest dostępna w sklepach przez cały rok. Doskonale nadaje się na szybką i smaczną sałatkę bez względu na sezon! Świetnie skomponuje się z innymi warzywami, takimi jak: papryka, marchewka, cebula i kukurydza. Kapusta poszatkowana i lekko osolona zmięknie i nabierze dodatkowej elastyczności. Marchewkę wykorzystaj na surowo. Pokrój ją na drobne kawałki lub zetrzyj na tarce. Jeśli zależy Ci na jej miękkości, możesz ją ugotować. Pozostałe składniki również wystarczy skroić w kostkę lub według własnej fantazji. Kukurydzę dokładnie odsącz z zalewy. Pamiętaj także o tym, że z papryki najpierw należy wyciągnąć nasiona. Są gorzkie, więc mogłyby zepsuć smak sałatki. Całość dopraw własną kompozycją przypraw lub gotowych sosów sałatkowych i odrobiną oliwy z oliwek oraz wodą. Dla lepszego efektu wizualnego, podawaj danie z dodatkiem koperku lub natki z pietruszki. Pyszne i proste, wypróbuj!