Sałatka z kapusty pekińskiej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kapusty pekińskiej

Autor: Ugotowana1234

ratingratingratingratingrating

8

19 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

106 osób wydrukowało

Pobierz pdf

102 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę pekińską poszatkuj i przełóż ją do miski.

Krok 2

Paprykę oczyść z nasion i pokrój w kostkę i dodaj ją do miski.

Krok 3

Następnie dodaj 200 gram kukurydzy do miski.

Krok 4

Marchew pokrój w kostkę i przełóż do miski.

Krok 5

Cebulę pokrój w kostkę i dodaj do miski.

Krok 6

Sos sałatkowy wsyp do szklanki. Dodaj do niego 2 łyżki wody i 3 łyżki oleju i wymieszaj.

Krok 7

Gotowy sos dodaj do sałatki i wymieszaj.

Krok 8

Odczekaj 15 minut i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kapusty pekińskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kapusty pekińskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kapusty pekińskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kapusty pekińskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kapusty pekińskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kapusty pekińskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kapusty pekińskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kapusty pekińskiej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kapusty pekińskiejSałatka z kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska to warzywo z północnych terenów Chin i Japonii, ale można uprawiać ją także w umiarkowanym klimacie. W związku z tym jest dostępna w sklepach przez cały rok. Doskonale nadaje się na szybką i smaczną sałatkę bez względu na sezon! Świetnie skomponuje się z innymi warzywami, takimi jak: papryka, marchewka, cebula i kukurydza. Kapusta poszatkowana i lekko osolona zmięknie i nabierze dodatkowej elastyczności. Marchewkę wykorzystaj na surowo. Pokrój ją na drobne kawałki lub zetrzyj na tarce. Jeśli zależy Ci na jej miękkości, możesz ją ugotować. Pozostałe składniki również wystarczy skroić w kostkę lub według własnej fantazji. Kukurydzę dokładnie odsącz z zalewy. Pamiętaj także o tym, że z papryki najpierw należy wyciągnąć nasiona. Są gorzkie, więc mogłyby zepsuć smak sałatki. Całość dopraw własną kompozycją przypraw lub gotowych sosów sałatkowych i odrobiną oliwy z oliwek oraz wodą. Dla lepszego efektu wizualnego, podawaj danie z dodatkiem koperku lub natki z pietruszki. Pyszne i proste, wypróbuj!