Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

6

heart
161 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

410 osób wydrukowało

Pobierz pdf

424 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

3 łyżki

3 łyżki

200 gramów

10 sztuk

2 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

9 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Umyj rukolę, osusz i wrzuć do miski. Pomidory umyj i pokrój w kostkę, oliwki w plasterki, a następnie dodaj je do rukoli.

Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - Krok 1

Krok 2

Przygotuj sos zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając 3 łyżki oliwy i 3 łyżki wody. Wymieszaj i odczekaj 10-15 minut. Po tym czasie, połącz sos z warzywami.

Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - Krok 2

Krok 3

Ser pokrój w kostkę. Następnie obtocz w sezamie, wymieszanym z ziołami i papryką. Ułóż na wierzchu sałatki. Sałatkę podawaj z macą razową.

Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - Krok 3
Dodietetyka.pl,  mgr inż. Magdalena Hermanowska

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Owoce pod pierzynką
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkamiSałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami

Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Nie wszyscy wiedzą, że rukola była znana u nas już przed wojną jako rokietta siewna. Dziś często stanowi dodatek do kanapek, pizz i makaronów. Doskonale sprawdza się też jako baza do różnego rodzaju fit sałatek. Rukola ma pikantny smak, który dobrze komponuje się z wieloma składnikami, np. awokado, mozzarellą, pomarańczami, orzechami włoskimi. Na uniwersalności jej zalety się jednak nie kończą. Jest ponadto bardzo zdrowa: zawiera kwas foliowy, żelazo, magnez oraz wiele witamin. Posiada też sporo błonnika i mało kalorii. Spróbuj, jak smakuje w dietetycznej wersji z warzywami oraz twarogiem. Do rukoli dodaj pomidory oraz oliwki. Następnie przygotuj lekki twaróg – pokrój go w kostkę i obtocz w sezamie, wymieszanym z ziołami prowansalskimi i papryką. Sezam możesz wcześniej uprażyć na złoty kolor, żeby nabrał wyrazistości. Jego ziarna to źródło tzw. dobrych tłuszczów, które sprawią, że danie będzie jeszcze bardziej wartościowe. Ser ułóż na sałatce. Podawaj sałatkę z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami na przykład z macą razową. Smacznego.