Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

6

102 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

356 osób wydrukowało

Pobierz pdf

356 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

3 łyżki

3 łyżki

200 gramów

10 sztuk

2 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj rukolę, osusz i wrzuć do miski. Pomidory umyj i pokrój w kostkę, oliwki w plasterki, a następnie dodaj je do rukoli.

Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - Krok 1

Krok 2

Przygotuj sos zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając 3 łyżki oliwy i 3 łyżki wody. Wymieszaj i odczekaj 10-15 minut. Po tym czasie, połącz sos z warzywami.

Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - Krok 2

Krok 3

Ser pokrój w kostkę. Następnie obtocz w sezamie, wymieszanym z ziołami i papryką. Ułóż na wierzchu sałatki. Sałatkę podawaj z macą razową.

Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkamiSałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami

Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Nie wszyscy wiedzą, że rukola była znana u nas już przed wojną jako rokietta siewna. Dziś często stanowi dodatek do kanapek, pizz i makaronów. Doskonale sprawdza się też jako baza do różnego rodzaju fit sałatek. Rukola ma pikantny smak, który dobrze komponuje się z wieloma składnikami, np. awokado, mozzarellą, pomarańczami, orzechami włoskimi. Na uniwersalności jej zalety się jednak nie kończą. Jest ponadto bardzo zdrowa: zawiera kwas foliowy, żelazo, magnez oraz wiele witamin. Posiada też sporo błonnika i mało kalorii. Spróbuj, jak smakuje w dietetycznej wersji z warzywami oraz twarogiem. Do rukoli dodaj pomidory oraz oliwki. Następnie przygotuj lekki twaróg – pokrój go w kostkę i obtocz w sezamie, wymieszanym z ziołami prowansalskimi i papryką. Sezam możesz wcześniej uprażyć na złoty kolor, żeby nabrał wyrazistości. Jego ziarna to źródło tzw. dobrych tłuszczów, które sprawią, że danie będzie jeszcze bardziej wartościowe. Ser ułóż na sałatce. Podawaj sałatkę z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami na przykład z macą razową. Smacznego.