Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

6

113 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

356 osób wydrukowało

Pobierz pdf

356 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

3 łyżki

3 łyżki

200 gramów

10 sztuk

2 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

9 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj rukolę, osusz i wrzuć do miski. Pomidory umyj i pokrój w kostkę, oliwki w plasterki, a następnie dodaj je do rukoli.

Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - Krok 1

Krok 2

Przygotuj sos zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając 3 łyżki oliwy i 3 łyżki wody. Wymieszaj i odczekaj 10-15 minut. Po tym czasie, połącz sos z warzywami.

Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - Krok 2

Krok 3

Ser pokrój w kostkę. Następnie obtocz w sezamie, wymieszanym z ziołami i papryką. Ułóż na wierzchu sałatki. Sałatkę podawaj z macą razową.

Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - Krok 3
Dodietetyka.pl,  mgr inż. Magdalena Hermanowska

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkamiSałatka z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami

Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Nie wszyscy wiedzą, że rukola była znana u nas już przed wojną jako rokietta siewna. Dziś często stanowi dodatek do kanapek, pizz i makaronów. Doskonale sprawdza się też jako baza do różnego rodzaju fit sałatek. Rukola ma pikantny smak, który dobrze komponuje się z wieloma składnikami, np. awokado, mozzarellą, pomarańczami, orzechami włoskimi. Na uniwersalności jej zalety się jednak nie kończą. Jest ponadto bardzo zdrowa: zawiera kwas foliowy, żelazo, magnez oraz wiele witamin. Posiada też sporo błonnika i mało kalorii. Spróbuj, jak smakuje w dietetycznej wersji z warzywami oraz twarogiem. Do rukoli dodaj pomidory oraz oliwki. Następnie przygotuj lekki twaróg – pokrój go w kostkę i obtocz w sezamie, wymieszanym z ziołami prowansalskimi i papryką. Sezam możesz wcześniej uprażyć na złoty kolor, żeby nabrał wyrazistości. Jego ziarna to źródło tzw. dobrych tłuszczów, które sprawią, że danie będzie jeszcze bardziej wartościowe. Ser ułóż na sałatce. Podawaj sałatkę z rukoli z ziołowo-sezamowymi kostkami na przykład z macą razową. Smacznego.