Letnia sałatka na grilla z koprem włoskim
łatwe
128 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
3 sztuki
300 gramów
1 sztuka
4 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
100 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ser feta pokrój w kostkę, migdały upraż na patelni i pokrusz.

Krok 2
W misce wymieszaj likier z wódki anyżowej, oliwę, sok z cytryny, Mieszankę Knorr. Wszystko razem dokładnie połącz.

Krok 3
Bulwy kopru włoskiego umyj, pokrój w cienkie plastry – najlepiej na szatkownicy – i przełóż do miski z sosem.

Krok 4
Pomarańcze obierz ze skóry, wytnij z nich segmenty, połącz z koprem, do całości dodaj rukolę i ser feta.

Krok 5
Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj ze sobą. Przełóż do miski do serwowania sałatki. Z wierzchu udekoruj pokruszonymi migdałami.


Dobra rada:
Rukolę możesz wymienić na cykorię - sałatka będzie wtedy bardziej chrupiąca.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!
Czytaj więcejMała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Letnia sałatka na grilla z koprem włoskim
Lato to idealny czas na spędzanie każdej wolnej chwili na świeżym powietrzu. Lekki wiatr, promienie słońca i sprzyjająca siedzeniu poza domem temperatura – to właśnie w lecie rozpoczyna się sezon grillowy, na który czekamy z utęsknieniem przez resztę dni w roku. Jak go rozpocząć? W towarzystwie pysznych dań. Bez letniej sałatki na grilla z koprem włoskim się nie obejdzie!
Dla kogo?
Dla wszystkich spragnionych smaku lata. Mowa o Tobie?
Na jaką okazję?
Jako dodatek do potraw w grilla. Tego typu propozycja idealnie komponuje się z mięsem, rybą czy innymi smażonymi potrawami.
Czy wiesz, że?
Koper włoski, znany także jako fenkuł, wysiewa się w czerwcu i lipcu.
Dla urozmaicenia:
Rukolę możesz wymienić na cykorię – sałatka na grilla będzie wtedy jeszcze bardziej chrupiąca.