Letnia sałatka na grilla z koprem włoskim
łatwe
118 osób zapisało
Składniki
2 sztuki
3 sztuki
300 gramów
1 sztuka
4 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
100 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ser feta pokrój w kostkę, migdały upraż na patelni i pokrusz.
Krok 2
W misce wymieszaj likier z wódki anyżowej, oliwę, sok z cytryny, Mieszankę Knorr. Wszystko razem dokładnie połącz.
Krok 3
Bulwy kopru włoskiego umyj, pokrój w cienkie plastry – najlepiej na szatkownicy – i przełóż do miski z sosem.
Krok 4
Pomarańcze obierz ze skóry, wytnij z nich segmenty, połącz z koprem, do całości dodaj rukolę i ser feta.
Krok 5
Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj ze sobą. Przełóż do miski do serwowania sałatki. Z wierzchu udekoruj pokruszonymi migdałami.
Dobra rada:
Rukolę możesz wymienić na cykorię - sałatka będzie wtedy bardziej chrupiąca.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Letnia sałatka na grilla z koprem włoskim
Lato to idealny czas na spędzanie każdej wolnej chwili na świeżym powietrzu. Lekki wiatr, promienie słońca i sprzyjająca siedzeniu poza domem temperatura – to właśnie w lecie rozpoczyna się sezon grillowy, na który czekamy z utęsknieniem przez resztę dni w roku. Jak go rozpocząć? W towarzystwie pysznych dań. Bez letniej sałatki na grilla z koprem włoskim się nie obejdzie!
Dla kogo?
Dla wszystkich spragnionych smaku lata. Mowa o Tobie?
Na jaką okazję?
Jako dodatek do potraw w grilla. Tego typu propozycja idealnie komponuje się z mięsem, rybą czy innymi smażonymi potrawami.
Czy wiesz, że?
Koper włoski, znany także jako fenkuł, wysiewa się w czerwcu i lipcu.
Dla urozmaicenia:
Rukolę możesz wymienić na cykorię – sałatka na grilla będzie wtedy jeszcze bardziej chrupiąca.