Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem
łatwe
258 osób zapisało

Składniki
200 gramów
12 sztuk
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
3 łyżki
100 gramów
5 sztuk
100 mililitrów
20 mililitrów
3 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozmroź maliny. Posiekaj czosnek, oczyść owoc granatu, pokrusz ser feta, na szatkownicy skrój w bardzo cienkie plastry koper włoski i skrop go sokiem z połówki cytryny, aby nie ściemniał.

Krok 2
Koper w misce wymieszaj z rukolą i rozłóż na dużym półmisku.

Krok 3
Do miski, w której rozmroziły się maliny, dodaj 50 ml oliwy, syrop klonowy, ocet i Sos sałatkowy Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Na pozostałej oliwie podsmaż krewetki. Gdy zmienią kolor, dodaj czosnek i smaż, aż zrobi się złocisty.

Krok 5
Sałatę z koprem rozłóż na dużym platerze, obsyp owocami granatu, pokruszoną fetą, obłóż usmażonymi krewetkami, oprósz prażoną cebulką. Sałatkę polej obficie dressingiem i od razu podawaj.


Dobra rada:
Krewetki możesz z powodzeniem zastąpić np. krążkami kalmarów.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem
Najlepsza alternatywa dla klasycznej sałaty – rukola, dla kurczaka – krewetki, dla sosu winegret – malinowy dressing. Brzmi nieźle? No pewnie! Aż żal nie wypróbować takiego zestawienia składników. Zakochasz się w nim od pierwszego kęsa!
Dla kogo?
Połączenie rukoli, wytrwanych krewetek i słodkiej nuty malin z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią jeść potrawy ciekawe i niecodzienne. Nasza sałatka zdecydowanie do takich należy!
Na jaką okazję?
Drugie śniadanie lub kolacja – te opcje wydają się najodpowiedniejsze. Jeśli jednak masz ochotę, przygotuj rukolę z krewetkami i malinami na obiad lub zaraz po przebudzeniu. Albo po prostu wtedy, gdy najdzie Cię taka ochota!
Czy wiesz, że?
Ciekawym faktem jest, że rukola spokrewniona jest z takimi warzywami jak rzodkiewka, chrzan czy rukiew wodna. To mogłoby tłumaczyć jej ostry smak.
Dla urozmaicenia:
Zamiast malin możesz użyć wiśni, truskawek lub borówek. Na pewno będzie równie smacznie!