Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

121 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

135 osób wydrukowało

Pobierz pdf

255 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

12 sztuk

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

3 łyżki

100 gramów

5 sztuk

100 mililitrów

20 mililitrów

3 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozmroź maliny. Posiekaj czosnek, oczyść owoc granatu, pokrusz ser feta, na szatkownicy skrój w bardzo cienkie plastry koper włoski i skrop go sokiem z połówki cytryny, aby nie ściemniał.

Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem - Krok 1

Krok 2

Koper w misce wymieszaj z rukolą i rozłóż na dużym półmisku.

Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem - Krok 2

Krok 3

Do miski, w której rozmroziły się maliny, dodaj 50 ml oliwy, syrop klonowy, ocet i Sos sałatkowy Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.

Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem - Krok 3

Krok 4

Na pozostałej oliwie podsmaż krewetki. Gdy zmienią kolor, dodaj czosnek i smaż, aż zrobi się złocisty.

Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem - Krok 4

Krok 5

Sałatę z koprem rozłóż na dużym platerze, obsyp owocami granatu, pokruszoną fetą, obłóż usmażonymi krewetkami, oprósz prażoną cebulką. Sałatkę polej obficie dressingiem i od razu podawaj.

Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Krewetki możesz z powodzeniem zastąpić np. krążkami kalmarów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rukola z krewetkami i malinowym dressingiemRukola z krewetkami i malinowym dressingiem

Najlepsza alternatywa dla klasycznej sałaty – rukola, dla kurczaka – krewetki, dla sosu winegret – malinowy dressing. Brzmi nieźle? No pewnie! Aż żal nie wypróbować takiego zestawienia składników. Zakochasz się w nim od pierwszego kęsa!

Dla kogo?

Połączenie rukoli, wytrwanych krewetek i słodkiej nuty malin z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią jeść potrawy ciekawe i niecodzienne. Nasza sałatka zdecydowanie do takich należy!

Na jaką okazję?

Drugie śniadanie lub kolacja – te opcje wydają się najodpowiedniejsze. Jeśli jednak masz ochotę, przygotuj rukolę z krewetkami i malinami na obiad lub zaraz po przebudzeniu. Albo po prostu wtedy, gdy najdzie Cię taka ochota!

Czy wiesz, że?

Ciekawym faktem jest, że rukola spokrewniona jest z takimi warzywami jak rzodkiewka, chrzan czy rukiew wodna. To mogłoby tłumaczyć jej ostry smak.

Dla urozmaicenia:

Zamiast malin możesz użyć wiśni, truskawek lub borówek. Na pewno będzie równie smacznie!