Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
133 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

140 osób wydrukowało

Pobierz pdf

258 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

12 sztuk

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

3 łyżki

100 gramów

5 sztuk

100 mililitrów

20 mililitrów

3 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozmroź maliny. Posiekaj czosnek, oczyść owoc granatu, pokrusz ser feta, na szatkownicy skrój w bardzo cienkie plastry koper włoski i skrop go sokiem z połówki cytryny, aby nie ściemniał.

Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem - Krok 1

Krok 2

Koper w misce wymieszaj z rukolą i rozłóż na dużym półmisku.

Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem - Krok 2

Krok 3

Do miski, w której rozmroziły się maliny, dodaj 50 ml oliwy, syrop klonowy, ocet i Sos sałatkowy Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.

Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem - Krok 3

Krok 4

Na pozostałej oliwie podsmaż krewetki. Gdy zmienią kolor, dodaj czosnek i smaż, aż zrobi się złocisty.

Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem - Krok 4

Krok 5

Sałatę z koprem rozłóż na dużym platerze, obsyp owocami granatu, pokruszoną fetą, obłóż usmażonymi krewetkami, oprósz prażoną cebulką. Sałatkę polej obficie dressingiem i od razu podawaj.

Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Krewetki możesz z powodzeniem zastąpić np. krążkami kalmarów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rukola z krewetkami i malinowym dressingiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rukola z krewetkami i malinowym dressingiemRukola z krewetkami i malinowym dressingiem

Najlepsza alternatywa dla klasycznej sałaty – rukola, dla kurczaka – krewetki, dla sosu winegret – malinowy dressing. Brzmi nieźle? No pewnie! Aż żal nie wypróbować takiego zestawienia składników. Zakochasz się w nim od pierwszego kęsa!

Dla kogo?

Połączenie rukoli, wytrwanych krewetek i słodkiej nuty malin z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią jeść potrawy ciekawe i niecodzienne. Nasza sałatka zdecydowanie do takich należy!

Na jaką okazję?

Drugie śniadanie lub kolacja – te opcje wydają się najodpowiedniejsze. Jeśli jednak masz ochotę, przygotuj rukolę z krewetkami i malinami na obiad lub zaraz po przebudzeniu. Albo po prostu wtedy, gdy najdzie Cię taka ochota!

Czy wiesz, że?

Ciekawym faktem jest, że rukola spokrewniona jest z takimi warzywami jak rzodkiewka, chrzan czy rukiew wodna. To mogłoby tłumaczyć jej ostry smak.

Dla urozmaicenia:

Zamiast malin możesz użyć wiśni, truskawek lub borówek. Na pewno będzie równie smacznie!