Składniki
200 gramów
1 opakowanie
200 gramów
2 sztuki
3 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżki
50 gramów
100 gramów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łososia pokrój w płaty oprósz przyprawą Knorr. Rybę ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, wstaw na 15 minut do nagrzanego do 200 °C piekarnika. W piekarniku obok ryby upraż orzechy pinii na złoty kolor.
Krok 2
Z pomarańczy wykrój segmenty, posiekaj natkę lubczyku, koper włoski pokrój w cienkie plastry.
Krok 3
Składniki te pomieszaj delikatnie z rukolą nałóż do głębokich talerzy. Na sałatę ułóż ciepłe jeszcze płaty łososia. Całość udekoruj orzeszkami pinii.
Krok 4
W misce pomieszaj musztardę, sok z cytryny, miód, ocet jabłkowy, oliwę. Powstałym sosem polej obficie sałatkę z wierzchu.
Dobra rada:
Do sosu możesz dodać jeden ząbek czosnku roztartego na miazgę z odrobiną soli.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Mieszanka ziół i przypraw Grecka z oregano Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z rukoli z łososiem
Szukasz pomysłu na szybki posiłek? Narzekasz na brak czasu? Mamy coś dla Ciebie! Sałatka z rukoli z łososiem to propozycja dla wiecznie zabieganych osób. Jej przygotowanie zajmie Ci jedynie 20 minut. Koniec z wymówkami! Sięgnij po to, co smaczne i wartościowe!
Dla kogo?
Dla miłośników smaku ryb oraz sałatek pod każdą postacią. Łosoś plus rukola zawsze tworzą zgrany duet!
Na jaką okazję?
Sałatka z rukoli z łososiem sprawdzi się idealnie jako przekąska w pracy, w szkole czy na uczelni. Rozpraw się z kupnym jedzeniem i postaw na posiłki pochodzące ze sprawdzonego źródła.
Czy wiesz, że?
Rukola to ciekawa alternatywa dla zwykłej sałaty. Ze względu na swój charakterystyczny, lekko ostry smak, dodaje potrawie wyrazistości.
Dla urozmaicenia:
Do sosu możesz dodać jeden ząbek czosnku roztarty na miazgę z odrobiną soli.