
Składniki
0.25 sztuki
1 opakowanie
100 gramów
4 sztuki
2 sztuki
1 pęczek
1 pęczek
1 łyżka
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalafiora podziel na małe różyczki, łososia oraz ogórki pokrój w drobną kostkę. Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz a następnie również pokrój w takiej samej wielkości kostkę.

Krok 2
Sos sałatkowy połącz z jogurtem i majonezem, dodaj posiekany koperek i wymieszaj.

Krok 3
W dużej misce połącz wszystkie składniki: kalafiora, łososia, ogórki, jajka oraz przygotowany sos sałatkowy. Dopraw do smaku pieprzem.

Krok 4
Sałatkę wymieszaj i przełóż do salaterki. Wierzch posyp grubo pokrojonym szczypiorem i podawaj.


Dobra rada:
Sałatka najlepiej będzie smakowała schłodzona.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kalafiorem
Proponowana w tym przepisie sałatka jest uniwersalnym dodatkiem do obiadów, ale równie dobrze sprawdzi się jako samodzielne danie. Jej bazę stanowi kalafior, którego tym razem nie gotuj – podaj go surowego, podzielonego na małe różyczki. Jajka (mogą być przepiórcze: są mniejsze i szybciej się gotują), ogórki oraz łososia pokrój w drobną kostkę. Zamiast wędzonej wersji możesz użyć ryby w zalewie. Dobrym rozwiązaniem będzie również wkrojenie do sałatki papryki i cebuli, które wyostrzą jej smak. Przygotuj sos, dodaj do niego posiekany koperek, tymianek lub pietruszkę. Połącz ze sobą wszystkie składniki, dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i czosnkiem granulowanym, dokładnie wymieszaj. Gotowe danie przełóż do przezroczystej salaterki. Wierzch sałatki posyp grubo pokrojonym szczypiorkiem lub pietruszką. Całość serwuj ze świeżym, pełnoziarnistym pieczywem lub jako dodatek do głównych dań. Najlepiej smakuje schłodzona. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj smaczną sałatkę z surowym kalafiorem i łososiem!