
Składniki
0.25 sztuki
1 opakowanie
100 gramów
4 sztuki
2 sztuki
1 pęczek
1 pęczek
1 łyżka
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalafiora podziel na małe różyczki, łososia oraz ogórki pokrój w drobną kostkę. Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz a następnie również pokrój w takiej samej wielkości kostkę.

Krok 2
Sos sałatkowy połącz z jogurtem i majonezem, dodaj posiekany koperek i wymieszaj.

Krok 3
W dużej misce połącz wszystkie składniki: kalafiora, łososia, ogórki, jajka oraz przygotowany sos sałatkowy. Dopraw do smaku pieprzem.

Krok 4
Sałatkę wymieszaj i przełóż do salaterki. Wierzch posyp grubo pokrojonym szczypiorem i podawaj.


Dobra rada:
Sałatka najlepiej będzie smakowała schłodzona.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kalafiorem
Proponowana w tym przepisie sałatka jest uniwersalnym dodatkiem do obiadów, ale równie dobrze sprawdzi się jako samodzielne danie. Jej bazę stanowi kalafior, którego tym razem nie gotuj – podaj go surowego, podzielonego na małe różyczki. Jajka (mogą być przepiórcze: są mniejsze i szybciej się gotują), ogórki oraz łososia pokrój w drobną kostkę. Zamiast wędzonej wersji możesz użyć ryby w zalewie. Dobrym rozwiązaniem będzie również wkrojenie do sałatki papryki i cebuli, które wyostrzą jej smak. Przygotuj sos, dodaj do niego posiekany koperek, tymianek lub pietruszkę. Połącz ze sobą wszystkie składniki, dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i czosnkiem granulowanym, dokładnie wymieszaj. Gotowe danie przełóż do przezroczystej salaterki. Wierzch sałatki posyp grubo pokrojonym szczypiorkiem lub pietruszką. Całość serwuj ze świeżym, pełnoziarnistym pieczywem lub jako dodatek do głównych dań. Najlepiej smakuje schłodzona. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj smaczną sałatkę z surowym kalafiorem i łososiem!