Sałatka z kalafiorem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kalafiorem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

75

heart
852 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1286 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1612 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.25 sztuki

1 opakowanie

100 gramów

4 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

1 pęczek

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora podziel na małe różyczki, łososia oraz ogórki pokrój w drobną kostkę. Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz a następnie również pokrój w takiej samej wielkości kostkę.

Sałatka z kalafiorem - Krok 1

Krok 2

Sos sałatkowy połącz z jogurtem i majonezem, dodaj posiekany koperek i wymieszaj.

Sałatka z kalafiorem - Krok 2

Krok 3

W dużej misce połącz wszystkie składniki: kalafiora, łososia, ogórki, jajka oraz przygotowany sos sałatkowy. Dopraw do smaku pieprzem.

Sałatka z kalafiorem - Krok 3

Krok 4

Sałatkę wymieszaj i przełóż do salaterki. Wierzch posyp grubo pokrojonym szczypiorem i podawaj.

Sałatka z kalafiorem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Sałatka najlepiej będzie smakowała schłodzona.

2

Opinie o przepisie

  • Anna Rzymyszkiewicz

    Anna Rzymyszkiewicz , 29.07.2019

    pyszna wszyscy byli zachwyceni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna mniam

    Anna mniam , 06.10.2016

    pyszna. o dziwo smakowala kazdemu z domownikow.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kalafioremSałatka z kalafiorem

Proponowana w tym przepisie sałatka jest uniwersalnym dodatkiem do obiadów, ale równie dobrze sprawdzi się jako samodzielne danie. Jej bazę stanowi kalafior, którego tym razem nie gotuj – podaj go surowego, podzielonego na małe różyczki. Jajka (mogą być przepiórcze: są mniejsze i szybciej się gotują), ogórki oraz łososia pokrój w drobną kostkę. Zamiast wędzonej wersji możesz użyć ryby w zalewie. Dobrym rozwiązaniem będzie również wkrojenie do sałatki papryki i cebuli, które wyostrzą jej smak. Przygotuj sos, dodaj do niego posiekany koperek, tymianek lub pietruszkę. Połącz ze sobą wszystkie składniki, dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i czosnkiem granulowanym, dokładnie wymieszaj. Gotowe danie przełóż do przezroczystej salaterki. Wierzch sałatki posyp grubo pokrojonym szczypiorkiem lub pietruszką. Całość serwuj ze świeżym, pełnoziarnistym pieczywem lub jako dodatek do głównych dań. Najlepiej smakuje schłodzona. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj smaczną sałatkę z surowym kalafiorem i łososiem!