Sałatka z kalafiorem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kalafiorem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

75

heart
852 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1287 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1613 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.25 sztuki

1 opakowanie

100 gramów

4 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

1 pęczek

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafiora podziel na małe różyczki, łososia oraz ogórki pokrój w drobną kostkę. Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz a następnie również pokrój w takiej samej wielkości kostkę.

Sałatka z kalafiorem - Krok 1

Krok 2

Sos sałatkowy połącz z jogurtem i majonezem, dodaj posiekany koperek i wymieszaj.

Sałatka z kalafiorem - Krok 2

Krok 3

W dużej misce połącz wszystkie składniki: kalafiora, łososia, ogórki, jajka oraz przygotowany sos sałatkowy. Dopraw do smaku pieprzem.

Sałatka z kalafiorem - Krok 3

Krok 4

Sałatkę wymieszaj i przełóż do salaterki. Wierzch posyp grubo pokrojonym szczypiorem i podawaj.

Sałatka z kalafiorem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Sałatka najlepiej będzie smakowała schłodzona.

2

Opinie o przepisie

  • Anna Rzymyszkiewicz

    Anna Rzymyszkiewicz , 29.07.2019

    pyszna wszyscy byli zachwyceni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna mniam

    Anna mniam , 06.10.2016

    pyszna. o dziwo smakowala kazdemu z domownikow.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kalafioremSałatka z kalafiorem

Proponowana w tym przepisie sałatka jest uniwersalnym dodatkiem do obiadów, ale równie dobrze sprawdzi się jako samodzielne danie. Jej bazę stanowi kalafior, którego tym razem nie gotuj – podaj go surowego, podzielonego na małe różyczki. Jajka (mogą być przepiórcze: są mniejsze i szybciej się gotują), ogórki oraz łososia pokrój w drobną kostkę. Zamiast wędzonej wersji możesz użyć ryby w zalewie. Dobrym rozwiązaniem będzie również wkrojenie do sałatki papryki i cebuli, które wyostrzą jej smak. Przygotuj sos, dodaj do niego posiekany koperek, tymianek lub pietruszkę. Połącz ze sobą wszystkie składniki, dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i czosnkiem granulowanym, dokładnie wymieszaj. Gotowe danie przełóż do przezroczystej salaterki. Wierzch sałatki posyp grubo pokrojonym szczypiorkiem lub pietruszką. Całość serwuj ze świeżym, pełnoziarnistym pieczywem lub jako dodatek do głównych dań. Najlepiej smakuje schłodzona. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj smaczną sałatkę z surowym kalafiorem i łososiem!