Zapiekanka z dynią i makaronem - z porem i serem | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowa z dynią i porem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
119 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

245 osób wydrukowało

Pobierz pdf

251 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

400 mililitrów

200 gramów

100 gramów

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron.

Krok 2

Pora pokrój w plasterki.

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z mlekiem i zagotuj.

Krok 4

Do sosu dodaj serek mascaropne i dokładnie wymieszaj. Sos powinien się lekko ostudzić, więc dodaj również starty ser parmezan oraz jajko.

Krok 5

Teraz wymieszaj sos z makaronem, dynią i porem. Wlej wszystko do naczynia żaroodpornego.

Krok 6

Po wierzchu posyp bułką tartą i zapiekaj w 180 °C przez 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa z dynią i porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa z dynią i porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa z dynią i porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa z dynią i porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa z dynią i porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa z dynią i porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa z dynią i porem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowa z dynią i porem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej