Sałatka Macaroni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka Macaroni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
141 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

193 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

404 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

4 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1.5 łyżki

0.5 łyżeczki

0.25 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente i odcedź. Wystudź.

Krok 2

W misce połącz majonez Hellmann's, ocet winny, cukier oraz pieprz i wymieszaj. Dodaj wystudzony makaron i wymieszaj wraz z sosem.

Krok 3

Dodaj drobno posiekaną cebulę, selera i paprykę – wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i podawaj – najlepiej schłodzoną.

2

Opinie o przepisie

  • katarzyna Łukaszewicz

    katarzyna Łukaszewicz , 18.07.2017

    znakomita. uwielbiam seler naciowy i paprykę. dla mnie rewelacja.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Kulpok

    Maria Kulpok , 12.08.2016

    hyba poszła spać

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka Macaroni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka Macaroni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka Macaroni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka Macaroni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka Macaroni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka Macaroni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka Macaroni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka Macaroni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka MacaroniSałatka Macaroni

Myśląc o smacznej sałatce, wybierz makaronową. Do przygotowania tej z poniższego przepisu wykorzystasz praktycznie każdy rodzaj makaronu. Świetnie sprawdzą się kolanka, rurki czy świderki. Jeśli chcesz, by przyrządzone przez Ciebie danie prezentowało się wyjątkowo efektownie, użyj makaronu barwionego, np. szpinakiem lub suszonymi pomidorami. Ugotuj go al dente i odstaw do ostygnięcia. Kiedy będzie już gotowy, wymieszaj go z sosem przygotowanym poprzez połączenie majonezu z octem winnym, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie dodaj składniki warzywne – sprawdzi się pokrojona czerwona cebula (którą możesz zastąpić łagodniejszą w smaku szalotką), seler naciowy i czerwona papryka (dla urozmaicenia możesz wykorzystać też kawałki żółtej i zielonej). Gotową sałatkę podawaj po wcześniejszym schłodzeniu. Sprawdzi się jako samodzielny obiad lub dodatek do niego. Serwuj ją na przykład z warzywnymi kotletami. Koniecznie sprawdź nasz przepis na sałatkę Macaroni i nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu.