Sałatka Macaroni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

111 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

173 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

316 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

4 łyżki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1.5 łyżki

0.5 łyżeczki

0.25 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente i odcedź. Wystudź.

Krok 2

W misce połącz majonez Hellmann's, ocet winny, cukier oraz pieprz i wymieszaj. Dodaj wystudzony makaron i wymieszaj wraz z sosem.

Krok 3

Dodaj drobno posiekaną cebulę, selera i paprykę – wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do salaterki i podawaj – najlepiej schłodzoną.

2

Opinie o przepisie

  • katarzyna Łukaszewicz

    katarzyna Łukaszewicz, 18.07.2017

    znakomita. uwielbiam seler naciowy i paprykę. dla mnie rewelacja.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Kulpok

    Maria Kulpok, 12.08.2016

    hyba poszła spać

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka Macaroni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka Macaroni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka Macaroni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka Macaroni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka Macaroni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka Macaroni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka Macaroni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka MacaroniSałatka Macaroni

Myśląc o smacznej sałatce, wybierz makaronową. Do przygotowania tej z poniższego przepisu wykorzystasz praktycznie każdy rodzaj makaronu. Świetnie sprawdzą się kolanka, rurki czy świderki. Jeśli chcesz, by przyrządzone przez Ciebie danie prezentowało się wyjątkowo efektownie, użyj makaronu barwionego, np. szpinakiem lub suszonymi pomidorami. Ugotuj go al dente i odstaw do ostygnięcia. Kiedy będzie już gotowy, wymieszaj go z sosem przygotowanym poprzez połączenie majonezu z octem winnym, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie dodaj składniki warzywne – sprawdzi się pokrojona czerwona cebula (którą możesz zastąpić łagodniejszą w smaku szalotką), seler naciowy i czerwona papryka (dla urozmaicenia możesz wykorzystać też kawałki żółtej i zielonej). Gotową sałatkę podawaj po wcześniejszym schłodzeniu. Sprawdzi się jako samodzielny obiad lub dodatek do niego. Serwuj ją na przykład z warzywnymi kotletami. Koniecznie sprawdź nasz przepis na sałatkę Macaroni i nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu.