Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO
łatwe
439 osób zapisało
Składniki
1 opakowanie
1 opakowanie
1 sztuka
300 gramów
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron tortellini ugotuj w lekko osolonym wrzątku, zahartuj w zimnej wodzie i przelej olejem.

Krok 2
Pomidory odsącz z zalewy i pokrój w cienkie paski.

Krok 3
Sos sałatkowy włoski Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody, a następnie z oliwą.

Krok 4
Makaron i pomidory przełóż do salaterki, polej sosem i delikatnie wymieszaj. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

Krok 5
Przed samym podaniem sałatkę wymieszaj z rukolą.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO
Wykorzystując tortellini, przygotujesz szybko smaczną sałatkę inspirowaną włoską kuchnią. Możesz wykorzystać pierożki z nadzieniem z szynki parmeńskiej lub, jeśli zależy Ci na wegetariańskiej wersji potrawy, użyć tych z farszem szpinakowym czy grzybowym. Podane z delikatnie pikantną i orzechową rukolą, suszonymi pomidorami i sosem włoskim będą pysznym samodzielnym daniem. Zjedz je na drugie śniadanie, podaj na przyjęciu lub podczas kolacji. Pamiętaj, by po ugotowaniu tortellini polać je olejem i wymieszać przed odłożeniem do ostygnięcia. W ten sposób pierożki nie będą się sklejać. Do tak przyrządzonej sałatki możesz dołączyć też mozzarellę, płatki parmezanu lub roladkę z sera koziego. Całość będzie świetnie smakowała z grillowaną bagietką lub paluszkami z wytrawnego ciasta. Udekoruj potrawę świeżą bazylią i pomidorkami koktajlowymi. Danie sprawdzi się też podczas podróży. Zapakuj je do pudełeczka, a potem zjedz z chlebem zamiast obiadu. Zapoznaj się z przepisem i przekonaj się, jak łatwo przyrządzić tę wyśmienitą sałatkę!