Sałatka makaronowa z tuńczykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
178 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

170 osób wydrukowało

Pobierz pdf

236 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

2 opakowania

5 sztuk

2 opakowania

3 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowań Knorr wymieszaj z olejem sezamowym, oliwą oraz wodą.

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry. Do miski z sosem dodaj cebulę, pieczarki oraz odsączony groszek. Odstaw na 10 minut.

Krok 3

Po tym czasie ugotowany makaron połącz z sosem oraz kawałkami tuńczyka i dokładnie wymieszaj. Udekoruj gałązką koperku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka makaronowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka makaronowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka makaronowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka makaronowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka makaronowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka makaronowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka makaronowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka makaronowa z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka makaronowa z tuńczykiemSałatka makaronowa z tuńczykiem

Sałatka makaronowa z tuńczykiem jest nie tylko smaczna, ale również uniwersalna – doskonale nadaje się zarówno na codzienną kolację, jak i przyjęcie. Do jej przyrządzenia potrzebujesz m.in. chińskiego makaronu jajecznego, tuńczyka w sosie własnym, zielonego groszku oraz cebuli. Przygotowanie dania zacznij od zrobienia dressingu – wystarczy, że czosnkowy sos sałatkowy połączysz z olejem sezamowym, oliwą oraz wodą. Następnie dodaj do niego resztę składników: kawałki tuńczyka, pokrojoną cebulę, zielony groszek oraz ugotowany makaron, i dokładnie wymieszaj. Do sałatki możesz również dodać inne produkty, m.in. ugotowane na twardo jajko, kukurydzę oraz kiszone lub konserwowe ogórki. Chcesz zastąpić je innymi składnikami? W takim razie makaron jajeczny zamień na fusilli, a sos sałatkowy na majonez. Gotowe danie udekoruj gałązką koperku i podawaj razem ze świeżym pieczywem. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj pyszną sałatkę makaronową z tuńczykiem według naszego przepisu. Do dzieła!