Muszle makaronowe z tuńczykiem - faszerowane | Przepisy.pl pixel

Muszle makaronowe z tuńczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
292 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

325 osób wydrukowało

Pobierz pdf

504 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 opakowania

6 łyżek

6 łyżek

1 opakowanie

1 łyżeczka

100 gramów

10 sztuk

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron.

Krok 4

W misce połącz ugotowany makaron oraz pozostałe składniki: tuńczyka, kukurydzę, pomidorki oraz sos. Całość wymieszaj delikatnie, nałóż na półmisek i udekoruj koperkiem.

Krok 3

Tuńczyka rozdrobnij na mniejsze kawałki, pomidorki pokrój na połówki.

Krok 2

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą, musztardą i wodą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muszle makaronowe z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muszle makaronowe z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muszle makaronowe z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muszle makaronowe z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muszle makaronowe z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muszle makaronowe z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muszle makaronowe z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Muszle makaronowe z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Muszle makaronowe z tuńczykiemMuszle makaronowe z tuńczykiem

Muszle makaronowe z tuńczykiem to bardzo dobry sposób na uniwersalne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i jako sałatka podawana na zimno. Makaron typu muszelki, czyli włoskie conchiglie, ugotuj al dente – dzięki temu muszelki w sałatce pozostaną sprężyste, nie zaczną się sklejać, a konsystencja dania będzie odpowiednia. Następnie rozdrobnij tuńczyka na mniejsze kawałki i wymieszaj go z kukurydzą z puszki oraz pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół – na koniec połącz całość za pomocą sosu paprykowo-ziołowego. Przygotujesz go na bazie oliwy oraz pikantnej musztardy, a tym samym zdecydowanie wzbogacisz smak makaronu i ryby. Muszle makaronowe z tuńczykiem podawaj udekorowane świeżym posiekanym koperkiem, ewentualnie natką pietruszki albo kolendrą. Możesz także posypać je niewielkimi płatkami parmezanu. Przygotuj to pyszne danie inspirowane włoską kuchnią. Sprawdzi się na wiele różnych okazji, na przykład podczas Sylwestra, imienin czy spotkania ze znajomymi. Życzymy smacznego.