Muszle makaronowe z tuńczykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Muszle makaronowe z tuńczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

287 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

295 osób wydrukowało

Pobierz pdf

463 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 opakowania

6 łyżek

6 łyżek

1 opakowanie

1 łyżeczka

100 gramów

10 sztuk

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron.

Krok 2

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą, musztardą i wodą.

Krok 3

Tuńczyka rozdrobnij na mniejsze kawałki, pomidorki pokrój na połówki.

Krok 4

W misce połącz ugotowany makaron oraz pozostałe składniki: tuńczyka, kukurydzę, pomidorki oraz sos. Całość wymieszaj delikatnie, nałóż na półmisek i udekoruj koperkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muszle makaronowe z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muszle makaronowe z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muszle makaronowe z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muszle makaronowe z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muszle makaronowe z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muszle makaronowe z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muszle makaronowe z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Muszle makaronowe z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Muszle makaronowe z tuńczykiemMuszle makaronowe z tuńczykiem

Muszle makaronowe z tuńczykiem to bardzo dobry sposób na uniwersalne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i jako sałatka podawana na zimno. Makaron typu muszelki, czyli włoskie conchiglie, ugotuj al dente – dzięki temu muszelki w sałatce pozostaną sprężyste, nie zaczną się sklejać, a konsystencja dania będzie odpowiednia. Następnie rozdrobnij tuńczyka na mniejsze kawałki i wymieszaj go z kukurydzą z puszki oraz pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół – na koniec połącz całość za pomocą sosu paprykowo-ziołowego. Przygotujesz go na bazie oliwy oraz pikantnej musztardy, a tym samym zdecydowanie wzbogacisz smak makaronu i ryby. Muszle makaronowe z tuńczykiem podawaj udekorowane świeżym posiekanym koperkiem, ewentualnie natką pietruszki albo kolendrą. Możesz także posypać je niewielkimi płatkami parmezanu. Przygotuj to pyszne danie inspirowane włoską kuchnią. Sprawdzi się na wiele różnych okazji, na przykład podczas Sylwestra, imienin czy spotkania ze znajomymi. Życzymy smacznego.