
Składniki
200 gramów
2 opakowania
6 łyżek
6 łyżek
1 opakowanie
1 łyżeczka
100 gramów
10 sztuk
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron.
Krok 4
W misce połącz ugotowany makaron oraz pozostałe składniki: tuńczyka, kukurydzę, pomidorki oraz sos. Całość wymieszaj delikatnie, nałóż na półmisek i udekoruj koperkiem.
Krok 3
Tuńczyka rozdrobnij na mniejsze kawałki, pomidorki pokrój na połówki.
Krok 2
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą, musztardą i wodą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Muszle makaronowe z tuńczykiem
Muszle makaronowe z tuńczykiem to bardzo dobry sposób na uniwersalne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i jako sałatka podawana na zimno. Makaron typu muszelki, czyli włoskie conchiglie, ugotuj al dente – dzięki temu muszelki w sałatce pozostaną sprężyste, nie zaczną się sklejać, a konsystencja dania będzie odpowiednia. Następnie rozdrobnij tuńczyka na mniejsze kawałki i wymieszaj go z kukurydzą z puszki oraz pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół – na koniec połącz całość za pomocą sosu paprykowo-ziołowego. Przygotujesz go na bazie oliwy oraz pikantnej musztardy, a tym samym zdecydowanie wzbogacisz smak makaronu i ryby. Muszle makaronowe z tuńczykiem podawaj udekorowane świeżym posiekanym koperkiem, ewentualnie natką pietruszki albo kolendrą. Możesz także posypać je niewielkimi płatkami parmezanu. Przygotuj to pyszne danie inspirowane włoską kuchnią. Sprawdzi się na wiele różnych okazji, na przykład podczas Sylwestra, imienin czy spotkania ze znajomymi. Życzymy smacznego.