Składniki
0.5 kilograma
1 szklanka
0.5 łyżeczki
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
0.5 kilograma
1 sztuka
2 sztuki
0.5 pęczka
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Opłucz warzywa i ugotuj w łupinach. Ostudź, a następnie obierz. Możesz wykorzystać jarzyny z rosołu.
Krok 2
Ugotuj jajka na twardo, ostudź i obierz.
Krok 3
Obierz jabłko i usuń gniazda nasienne. Jarzyny, ogórki, jabłko i jajka pokrój w kostkę, a groszek odsącz z zalewy.
Krok 4
Wszystko wrzuć do miski i wymieszaj. Dodaj majonez i Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr. Posiekaj natkę i koperek, posyp sałatkę. Odstaw na godzinę. Udekoruj majonezem, groszkiem i marchewką.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka jarzynowa
Nie ma chyba domu, w którym na spotkania rodzinne i święta nie serwuje się sałatki jarzynowej z majonezem. Geneza jej powstania jest bardzo prosta – gospodynie wymyśliły ją nie chcąc marnować warzyw, które zostawały po gotowaniu niedzielnego rosołu. Oczywiście popularność sałatki sprawiła, że dziś to z myślą o niej gotujemy potrzebne warzywa. Wariantów sałatki jarzynowej jest tyle, ilu kucharzy, ale ta najbardziej klasyczna nie może się objeść bez marchewki, korzenia selera i pietruszki, ziemniaków, zielonego groszku z puszki, a także jajek i kiszonych ogórków. Niektórzy dodają też kukurydzę, my proponujemy zakwasić ją lekko winnym jabłkiem. Do tego sos – czyli połączenie wyśmienitego majonezu z odrobiną musztardy, oraz przyprawy. Sałatka z warzyw dostępnych cały rok – gotowa. Sekretem tych najlepszych są jędrne warzywa pokrojone w drobniutkie, równe kosteczki. By dodać jej koloru oprósz ją świeżym posiekanym koperkiem.