Sałatka jarzynowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

1143 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

385 osób wydrukowało

Pobierz pdf

496 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 kilogram

1 sztuka

0.5 pęczka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłucz warzywa i ugotuj w łupinach. Ostudź, a następnie obierz. Możesz wykorzystać jarzyny z rosołu.

Sałatka jarzynowa - Krok 1

Krok 2

Ugotuj jajka na twardo, ostudź i obierz.

Sałatka jarzynowa - Krok 2

Krok 3

Obierz jabłko i usuń gniazda nasienne. Jarzyny, ogórki, jabłko i jajka pokrój w kostkę, a groszek odsącz z zalewy.

Sałatka jarzynowa - Krok 3

Krok 4

Wszystko wrzuć do miski i wymieszaj. Dodaj majonez i Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr. Posiekaj natkę i koperek, posyp sałatkę. Odstaw na godzinę. Udekoruj majonezem, groszkiem i marchewką.

Sałatka jarzynowa - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski

    A ja nie wpadłem zeby kopru dodać.Muszę wypróbować.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Cybulska

    Ewelina Cybulska

    kocham sałatkę jarzynowa i robiłam ja pierwszy raz w życiu i bałam się że nie uzyskam tego smaku który tak uwielbiam ale wyszło przepysznie jestem dumna z siebie ze tego dokonałam a dzięki tym przepisom mogę robić to co lubię :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka jarzynowaSałatka jarzynowa

Nie ma chyba domu, w którym na spotkania rodzinne i święta nie serwuje się sałatki jarzynowej z majonezem. Geneza jej powstania jest bardzo prosta – gospodynie wymyśliły ją nie chcąc marnować warzyw, które zostawały po gotowaniu niedzielnego rosołu. Oczywiście popularność sałatki sprawiła, że dziś to z myślą o niej gotujemy potrzebne warzywa. Wariantów sałatki jarzynowej jest tyle, ilu kucharzy, ale ta najbardziej klasyczna nie może się objeść bez marchewki, korzenia selera i pietruszki, ziemniaków, zielonego groszku z puszki, a także jajek i kiszonych ogórków. Niektórzy dodają też kukurydzę, my proponujemy zakwasić ją lekko winnym jabłkiem. Do tego sos – czyli połączenie wyśmienitego majonezu z odrobiną musztardy, oraz przyprawy. Sałatka z warzyw dostępnych cały rok – gotowa. Sekretem tych najlepszych są jędrne warzywa pokrojone w drobniutkie, równe kosteczki. By dodać jej koloru oprósz ją świeżym posiekanym koperkiem.