Sałatka jarzynowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka jarzynowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

1255 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

389 osób wydrukowało

Pobierz pdf

525 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 szklanka

0.5 łyżeczki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

0.5 kilograma

1 sztuka

2 sztuki

0.5 pęczka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Opłucz warzywa i ugotuj w łupinach. Ostudź, a następnie obierz. Możesz wykorzystać jarzyny z rosołu.

Sałatka jarzynowa - Krok 1

Krok 2

Ugotuj jajka na twardo, ostudź i obierz.

Sałatka jarzynowa - Krok 2

Krok 3

Obierz jabłko i usuń gniazda nasienne. Jarzyny, ogórki, jabłko i jajka pokrój w kostkę, a groszek odsącz z zalewy.

Sałatka jarzynowa - Krok 3

Krok 4

Wszystko wrzuć do miski i wymieszaj. Dodaj majonez i Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr. Posiekaj natkę i koperek, posyp sałatkę. Odstaw na godzinę. Udekoruj majonezem, groszkiem i marchewką.

Sałatka jarzynowa - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Anna M

    Anna M , 30.03.2020

    TAK. Proponuję odświeżyć przepis i dodać do sałatki mięso z kraba (ugotowane 2-3 kraby bez skorupy). Mięso z kraba należy dodać na końcu i ostrożnie wymieszać.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 30.05.2018

    A ja nie wpadłem zeby kopru dodać.Muszę wypróbować.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Cybulska

    Ewelina Cybulska , 18.05.2015

    kocham sałatkę jarzynowa i robiłam ja pierwszy raz w życiu i bałam się że nie uzyskam tego smaku który tak uwielbiam ale wyszło przepysznie jestem dumna z siebie ze tego dokonałam a dzięki tym przepisom mogę robić to co lubię :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka jarzynowaSałatka jarzynowa

Nie ma chyba domu, w którym na spotkania rodzinne i święta nie serwuje się sałatki jarzynowej z majonezem. Geneza jej powstania jest bardzo prosta – gospodynie wymyśliły ją nie chcąc marnować warzyw, które zostawały po gotowaniu niedzielnego rosołu. Oczywiście popularność sałatki sprawiła, że dziś to z myślą o niej gotujemy potrzebne warzywa. Wariantów sałatki jarzynowej jest tyle, ilu kucharzy, ale ta najbardziej klasyczna nie może się objeść bez marchewki, korzenia selera i pietruszki, ziemniaków, zielonego groszku z puszki, a także jajek i kiszonych ogórków. Niektórzy dodają też kukurydzę, my proponujemy zakwasić ją lekko winnym jabłkiem. Do tego sos – czyli połączenie wyśmienitego majonezu z odrobiną musztardy, oraz przyprawy. Sałatka z warzyw dostępnych cały rok – gotowa. Sekretem tych najlepszych są jędrne warzywa pokrojone w drobniutkie, równe kosteczki. By dodać jej koloru oprósz ją świeżym posiekanym koperkiem.