Sałatka jarzynowa - przepis z koperkiem i jajkiem | Przepisy.pl pixel

Sałatka jarzynowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

heart
1303 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

431 osób wydrukowało

Pobierz pdf

635 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 szklanka

0.5 łyżeczki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

0.5 kilograma

1 sztuka

2 sztuki

0.5 pęczka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Opłucz warzywa i ugotuj w łupinach. Ostudź, a następnie obierz. Możesz wykorzystać jarzyny z rosołu.

Sałatka jarzynowa - Krok 1

Krok 2

Ugotuj jajka na twardo, ostudź i obierz.

Sałatka jarzynowa - Krok 2

Krok 3

Obierz jabłko i usuń gniazda nasienne. Jarzyny, ogórki, jabłko i jajka pokrój w kostkę, a groszek odsącz z zalewy.

Sałatka jarzynowa - Krok 3

Krok 4

Wszystko wrzuć do miski i wymieszaj. Dodaj majonez i Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr. Posiekaj natkę i koperek, posyp sałatkę. Odstaw na godzinę. Udekoruj majonezem, groszkiem i marchewką.

Sałatka jarzynowa - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Anna M

    Anna M , 30.03.2020

    TAK. Proponuję odświeżyć przepis i dodać do sałatki mięso z kraba (ugotowane 2-3 kraby bez skorupy). Mięso z kraba należy dodać na końcu i ostrożnie wymieszać.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 30.05.2018

    A ja nie wpadłem zeby kopru dodać.Muszę wypróbować.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Cybulska

    Ewelina Cybulska , 18.05.2015

    kocham sałatkę jarzynowa i robiłam ja pierwszy raz w życiu i bałam się że nie uzyskam tego smaku który tak uwielbiam ale wyszło przepysznie jestem dumna z siebie ze tego dokonałam a dzięki tym przepisom mogę robić to co lubię :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka jarzynowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka jarzynowaSałatka jarzynowa

Nie ma chyba domu, w którym na spotkania rodzinne i święta nie serwuje się sałatki jarzynowej z majonezem. Geneza jej powstania jest bardzo prosta – gospodynie wymyśliły ją nie chcąc marnować warzyw, które zostawały po gotowaniu niedzielnego rosołu. Oczywiście popularność sałatki sprawiła, że dziś to z myślą o niej gotujemy potrzebne warzywa. Wariantów sałatki jarzynowej jest tyle, ilu kucharzy, ale ta najbardziej klasyczna nie może się objeść bez marchewki, korzenia selera i pietruszki, ziemniaków, zielonego groszku z puszki, a także jajek i kiszonych ogórków. Niektórzy dodają też kukurydzę, my proponujemy zakwasić ją lekko winnym jabłkiem. Do tego sos – czyli połączenie wyśmienitego majonezu z odrobiną musztardy, oraz przyprawy. Sałatka z warzyw dostępnych cały rok – gotowa. Sekretem tych najlepszych są jędrne warzywa pokrojone w drobniutkie, równe kosteczki. By dodać jej koloru oprósz ją świeżym posiekanym koperkiem.