Przepisy na Sałatki na Wielkanoc
49 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Sałatki na Wielkanoc
Sałatki wielkanocne są kolorowe i różnorodne, a ich podstawą często jest – nieodłącznie związane ze świętami – jajko. Jako baza dobrze komponuje się ze świeżymi i gotowanymi warzywami. Świetnie smakuje też z marchewką, zielonym groszkiem, ziemniakami, selerem, pomidorami i porem. Sałatki z dodatkiem jajka podawane są najczęściej z sosem majonezowym lub śmietanowym. Bardzo dobrze pasują do tego gotowane brokuły, kalafior lub żółta fasolka szparagowa. Jajka pojawiają się również w popularnej sałatce jarzynowej, bez której trudno wyobrazić sobie wielkanocne święta. Także ona ma wiele wersji – do podstawowych składników, dla urozmaicenia, często dodaje się kukurydzę, groszek konserwowy, pora, paprykę konserwową, a nawet ananasa lub kaszę jaglaną. W wielkanocnym menu królują także sałatki, których bazą są śledzie. Szczególnie popularna jest sałatka warstwowa, świetnie prezentująca się w przezroczystej salaterce. Często przyrządza się też śledzie z jabłkiem i cebulą, które są popularną słodko-kwaśną przekąską. Na świątecznym stole pojawiają się także inne ryby – np. łosoś lub tuńczyk, które doskonale pasują do jajka i często serwowane są z gęstym, majonezowym sosem. Bardzo ważną rolę spełniają też pieczone mięsa i szynki, które dodaje się do sałatek, wzbogacając ich smak i nadając im wyrazistości. Podczas przygotowywania świątecznego menu nie należy się bać eksperymentów oraz nowinek. Dlatego warto wprowadzić do znanych potraw atrakcyjne, bardziej egzotyczne dodatki oraz korzystać z nowych, oryginalnych przepisów. Sałatki można przygotowywać na bazie ryżu czy kaszy, dodawać do nich owoce świeże i suszone oraz orzechy, migdały i pestki słonecznika. Oprócz popularnego majonezowego sosu, warto tworzyć sałatki z dodatkiem dressingów opartych na oliwie, occie balsamicznym czy winnym. Sałatki podawaj nie tylko w salaterkach, ale też w wydrążonych owocach lub warzywach (np. pomidorach, paprykach, awokado) albo serwuj je na talerzach udekorowanych świeżymi ziołami czy w pucharkach. Jeśli jeszcze nie wiesz, jaką warzywną przekąskę przygotować na wielkanocny stół, mamy dla Ciebie mnóstwo ciekawych przepisów! Zapoznaj się z nimi i zacznij planować świąteczny jadłospis.



