
Składniki
250 gramów
200 gramów
1 opakowanie
0.5 opakowania
4 łyżki
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Pierś z kurczaka ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem tymianku, następnie schłodź.

Krok 2
Sos sałatkowy włoski Knorr wymieszaj z wodą i połącz z Majonezem Helmann's Babuni.

Krok 3
Ananasa pokrój na mniejsze kawałki, a kukurydzę odsącz z zalewy.

Krok 4
Cebulę i natkę pietruszki posiekaj. Pomarańcze obierz i pokrój w kostkę.

Krok 5
Przestudzonego kurczaka pokrój w kostkę.

Krok 6
Ryż, kurczaka, ananasa, pomarańcze, kukurydzę, cebulę oraz natkę pietruszki polej przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj. Sałatkę z kurczakiem, ananasem i ryżem wyłóż do salaterek lub na talerze.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka hawajska
Zafunduj sobie kulinarną podróż do jednego z najcieplejszych i najbarwniejszych stanów Ameryki – poleć na słoneczne i pełne kwiatów Hawaje, ale bez wychodzenia z domu. Jak to możliwe? Zamiast rezerwować bilety lotnicze, zapoznaj się z naszą sałatką hawajską z kurczakiem. Do takiej wyprawy nie potrzebujesz paszportu. Wystarczy sprawdzony przepis na sałatkę z kurczakiem, ananasem i ryżem.
Dla kogo?
Lubisz słodko-wytrawne połączenia na jednym talerzu? W takim razie sałatka hawajska z kurczakiem, ananasem i ryżem na pewno trafi w Twój gust! Niebanalna i kolorowa – czego chcieć więcej?
Na jaką okazję?
Sałatka hawajska to pyszna, słodko-wytrawna kompozycja smaków, która sprawdzi się na niejednym przejęciu, a to, jak ją podasz zachwyci wszystkich. Piękne kokilki z połówek wydrążonych z miąższu pomarańczy to ozdoba stołu i świadectwo kreatywności gospodarzy. Możesz spodziewać się wielu komplementów pod adresem sałatki z kurczakiem, ananasem i ryżem!
Czy wiesz, że?
Sałatka hawajska w naszym przepisie to połączenie owoców, czyli kojarzącego się z tropikami ananasa i pomarańczy, ze słodką kukurydzą i jędrnym, gotowanym w wodzie z solą i ziołami kurczakiem. Całość łączy długoziarnisty ryż i sos sałatkowy paprykowo-ziołowy. W hawajskiej sałatce wszystkie składniki tworzą harmonijną całość.
Dla urozmaicenia:
Aby kontynuować hawajski klimat imprezy, zadbaj o to, by także pozostałe pozycje menu zawierały akcenty ananasa, a także kokosa czy cytrusów. Przepis na sałatkę hawajską to dopiero początek światowych eksperymentów w kuchni.