Sałatka z rukolą i tuńczykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z rukolą i tuńczykiem

Autor: Karolina Pyrtek

ratingratingratingratingrating

6

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

90 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

10 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżka

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatę umyj i pozostaw w misce.

Krok 2

Jajka ugotuj na twardo, następnie ostudź w zimnej wodzie przez ok. 10 min.

Krok 3

W międzyczasie pokrój pomidorki na 4 części oraz paprykę w dość grubą kostkę. Wrzuć warzywa do miski z sałatą.

Krok 4

Ugotowane i ostudzone jajka obierz oraz pokrój w kostkę. Dodaj do miski.

Krok 5

Teraz wrzuć ziarna słonecznika na patelnię i pilnując by się nie spaliły przypraż, aż osiągną odpowiednio złocisty kolor.

Krok 6

Tuńczyka z puszki dodaj do sałatki. Wsyp ziarna, dodaj sól, pieprz oraz oliwę. Mieszaj delikatnie ale zdecydowanie.

Krok 7

Sałatka jest gotowa do podania. Można do smaku doprawić sokiem z cytryny. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z rukolą i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z rukolą i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z rukolą i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z rukolą i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z rukolą i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z rukolą i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z rukolą i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z rukolą i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z rukolą i tuńczykiemSałatka z rukolą i tuńczykiem

Sałatki są daniem, które cechuje przede wszystkim nieskończona ilość kombinacji w zakresie składników i finalnego smaku. Nasza propozycja na pyszną przekąskę to sałatka z tuńczykiem i rukolą. Łączy w sobie wyrazisty smak ryby, słodycz pomidorów i papryki, a także chrupkość ziaren słonecznika. Rukola nadaje oryginalnego, orzechowego aromatu, który przypadnie do gustu miłośnikom świeżych, orzeźwiających sałatek. Nie pozostaje nic innego, jak tylko wyruszyć na szybkie zakupy i zabrać się za przyrządzanie sałatki. Będzie naprawdę pysznie!

Dla kogo?

Sałatka z rukolą i tuńczykiem to danie dla każdego! Zachwyci przede wszystkim osoby lubiące szybkie, proste i aromatyczne przekąski.

Na jaką okazję?

Sałatka z rukoli i tuńczyka jest idealną propozycją na domową imprezę. Sprawdzi się także w roli drugiego śniadania lub przekąski, zabieranej do pracy.

Czy wiesz, że?

Rukola to inaczej rokietta siewna. Nie spotkacie jej zbyt często w polskich uprawach. Do naszego kraju trafia najczęściej z krajów basenu Morza Śródziemnego, gdzie rośnie nie tylko w warunkach uprawnych, ale także dziko.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubicie wyraziste smaki, sałatkę możecie doprawić sokiem z cytryny.