
Składniki
1 opakowanie
10 sztuk
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 szklanka
1 łyżka
1 szczypta
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sałatę umyj i pozostaw w misce.
Krok 2
Jajka ugotuj na twardo, następnie ostudź w zimnej wodzie przez ok. 10 min.
Krok 3
W międzyczasie pokrój pomidorki na 4 części oraz paprykę w dość grubą kostkę. Wrzuć warzywa do miski z sałatą.
Krok 4
Ugotowane i ostudzone jajka obierz oraz pokrój w kostkę. Dodaj do miski.
Krok 5
Teraz wrzuć ziarna słonecznika na patelnię i pilnując by się nie spaliły przypraż, aż osiągną odpowiednio złocisty kolor.
Krok 6
Tuńczyka z puszki dodaj do sałatki. Wsyp ziarna, dodaj sól, pieprz oraz oliwę. Mieszaj delikatnie ale zdecydowanie.
Krok 7
Sałatka jest gotowa do podania. Można do smaku doprawić sokiem z cytryny. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z rukolą i tuńczykiem
Sałatki są daniem, które cechuje przede wszystkim nieskończona ilość kombinacji w zakresie składników i finalnego smaku. Nasza propozycja na pyszną przekąskę to sałatka z tuńczykiem i rukolą. Łączy w sobie wyrazisty smak ryby, słodycz pomidorów i papryki, a także chrupkość ziaren słonecznika. Rukola nadaje oryginalnego, orzechowego aromatu, który przypadnie do gustu miłośnikom świeżych, orzeźwiających sałatek. Nie pozostaje nic innego, jak tylko wyruszyć na szybkie zakupy i zabrać się za przyrządzanie sałatki. Będzie naprawdę pysznie!
Dla kogo?
Sałatka z rukolą i tuńczykiem to danie dla każdego! Zachwyci przede wszystkim osoby lubiące szybkie, proste i aromatyczne przekąski.
Na jaką okazję?
Sałatka z rukoli i tuńczyka jest idealną propozycją na domową imprezę. Sprawdzi się także w roli drugiego śniadania lub przekąski, zabieranej do pracy.
Czy wiesz, że?
Rukola to inaczej rokietta siewna. Nie spotkacie jej zbyt często w polskich uprawach. Do naszego kraju trafia najczęściej z krajów basenu Morza Śródziemnego, gdzie rośnie nie tylko w warunkach uprawnych, ale także dziko.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubicie wyraziste smaki, sałatkę możecie doprawić sokiem z cytryny.