Sałatka z rukolą i tuńczykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z rukolą i tuńczykiem

Autor: Karolina Pyrtek

ratingratingratingratingrating

6

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

139 osób wydrukowało

Pobierz pdf

80 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

10 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżka

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatę umyj i pozostaw w misce.

Krok 2

Jajka ugotuj na twardo, następnie ostudź w zimnej wodzie przez ok. 10 min.

Krok 3

W międzyczasie pokrój pomidorki na 4 części oraz paprykę w dość grubą kostkę. Wrzuć warzywa do miski z sałatą.

Krok 4

Ugotowane i ostudzone jajka obierz oraz pokrój w kostkę. Dodaj do miski.

Krok 5

Teraz wrzuć ziarna słonecznika na patelnię i pilnując by się nie spaliły przypraż, aż osiągną odpowiednio złocisty kolor.

Krok 6

Tuńczyka z puszki dodaj do sałatki. Wsyp ziarna, dodaj sól, pieprz oraz oliwę. Mieszaj delikatnie ale zdecydowanie.

Krok 7

Sałatka jest gotowa do podania. Można do smaku doprawić sokiem z cytryny. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z rukolą i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z rukolą i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z rukolą i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z rukolą i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z rukolą i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z rukolą i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z rukolą i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z rukolą i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z rukolą i tuńczykiemSałatka z rukolą i tuńczykiem

Sałatki są daniem, które cechuje przede wszystkim nieskończona ilość kombinacji w zakresie składników i finalnego smaku. Nasza propozycja na pyszną przekąskę to sałatka z tuńczykiem i rukolą. Łączy w sobie wyrazisty smak ryby, słodycz pomidorów i papryki, a także chrupkość ziaren słonecznika. Rukola nadaje oryginalnego, orzechowego aromatu, który przypadnie do gustu miłośnikom świeżych, orzeźwiających sałatek. Nie pozostaje nic innego, jak tylko wyruszyć na szybkie zakupy i zabrać się za przyrządzanie sałatki. Będzie naprawdę pysznie!

Dla kogo?

Sałatka z rukolą i tuńczykiem to danie dla każdego! Zachwyci przede wszystkim osoby lubiące szybkie, proste i aromatyczne przekąski.

Na jaką okazję?

Sałatka z rukoli i tuńczyka jest idealną propozycją na domową imprezę. Sprawdzi się także w roli drugiego śniadania lub przekąski, zabieranej do pracy.

Czy wiesz, że?

Rukola to inaczej rokietta siewna. Nie spotkacie jej zbyt często w polskich uprawach. Do naszego kraju trafia najczęściej z krajów basenu Morza Śródziemnego, gdzie rośnie nie tylko w warunkach uprawnych, ale także dziko.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubicie wyraziste smaki, sałatkę możecie doprawić sokiem z cytryny.