Sałatka z komosą ryżową i awokado przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z komosą ryżową i awokado

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
17 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

122 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

110 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

500 mililitrów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 pęczek

80 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj wodę, dodaj kostkę Knorr i gotuj komosę do miękkości. Następnie odcedź i przepłucz lekko zimną wodą.

Krok 2

Ogórka pokrój w paski, pomidorki na ćwiartki, cebulkę w piórka, a awokado obierz i pokrój w kawałki.

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z trzema łyżkami wody, oliwą i octem.

Krok 4

Komosę ryżową wymieszaj z warzywami i przygotowanym wcześniej sosem.

Krok 5

Na wierzchu sałatki układaj pokruszoną fetę oraz posyp całość posiekaną natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki możesz również dodać np. smażonego kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z komosą ryżową i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z komosą ryżową i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z komosą ryżową i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z komosą ryżową i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z komosą ryżową i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z komosą ryżową i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z komosą ryżową i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z komosą ryżową i awokado - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z komosą ryżową i awokadoSałatka z komosą ryżową i awokado

Nie od dziś wiadomo, że sałatki to świetnie urozmaicenie codziennego jadłospisu. Ilość kompozycji, z którymi można się spotkać, prawdopodobnie nie da się obliczyć. Zaletą każdej sałatki jest fakt, że wiele produktów do niej pasuje i można ją przyrządzić ze składników dostępnych pod ręką. W prostocie siła! Tak i teraz! Sięgnij po przepis na sałatkę z komosą ryżową i poznaj jej niesamowite walory smakowe.

Dla kogo?

Dla osób, które szukają przepisów na pyszne i wartościowe przekąski. Niespodziewany głód? Zapomnij o tym! Miej sałatkę z komosą ryżową zawsze pod ręką.

Na jaką okazję?

Na co dzień! Zainspiruj innych do przygotowania lunchboxów lub serwowania obiadu w towarzystwie pysznych i kolorowych sałatek.

Czy wiesz, że?

Komosa ryżowa znana jest także jako quinoa. To jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie – stanowiła podstawowy składnik pożywienia, chociażby dla cywilizacji Inków. Obecnie jest to ciekawy dodatek do mięsa, warzyw czy nawet owoców.

Dla urozmaicenia:

Do sałatki z komosą ryżową możesz również dodać, np. smażonego kurczaka.