Składniki
100 gramów
500 mililitrów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
250 gramów
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
1 pęczek
80 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj wodę, dodaj kostkę Knorr i gotuj komosę do miękkości. Następnie odcedź i przepłucz lekko zimną wodą.
Krok 2
Ogórka pokrój w paski, pomidorki na ćwiartki, cebulkę w piórka, a awokado obierz i pokrój w kawałki.
Krok 3
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z trzema łyżkami wody, oliwą i octem.
Krok 4
Komosę ryżową wymieszaj z warzywami i przygotowanym wcześniej sosem.
Krok 5
Na wierzchu sałatki układaj pokruszoną fetę oraz posyp całość posiekaną natką pietruszki.
Dobra rada:
Do sałatki możesz również dodać np. smażonego kurczaka.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z komosą ryżową i awokado
Nie od dziś wiadomo, że sałatki to świetnie urozmaicenie codziennego jadłospisu. Ilość kompozycji, z którymi można się spotkać, prawdopodobnie nie da się obliczyć. Zaletą każdej sałatki jest fakt, że wiele produktów do niej pasuje i można ją przyrządzić ze składników dostępnych pod ręką. W prostocie siła! Tak i teraz! Sięgnij po przepis na sałatkę z komosą ryżową i poznaj jej niesamowite walory smakowe.
Dla kogo?
Dla osób, które szukają przepisów na pyszne i wartościowe przekąski. Niespodziewany głód? Zapomnij o tym! Miej sałatkę z komosą ryżową zawsze pod ręką.
Na jaką okazję?
Na co dzień! Zainspiruj innych do przygotowania lunchboxów lub serwowania obiadu w towarzystwie pysznych i kolorowych sałatek.
Czy wiesz, że?
Komosa ryżowa znana jest także jako quinoa. To jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie – stanowiła podstawowy składnik pożywienia, chociażby dla cywilizacji Inków. Obecnie jest to ciekawy dodatek do mięsa, warzyw czy nawet owoców.
Dla urozmaicenia:
Do sałatki z komosą ryżową możesz również dodać, np. smażonego kurczaka.