Sałatka z komosą ryżową i awokado przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z komosą ryżową i awokado

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
17 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

111 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

500 mililitrów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 pęczek

80 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj wodę, dodaj kostkę Knorr i gotuj komosę do miękkości. Następnie odcedź i przepłucz lekko zimną wodą.

Krok 2

Ogórka pokrój w paski, pomidorki na ćwiartki, cebulkę w piórka, a awokado obierz i pokrój w kawałki.

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z trzema łyżkami wody, oliwą i octem.

Krok 4

Komosę ryżową wymieszaj z warzywami i przygotowanym wcześniej sosem.

Krok 5

Na wierzchu sałatki układaj pokruszoną fetę oraz posyp całość posiekaną natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki możesz również dodać np. smażonego kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z komosą ryżową i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z komosą ryżową i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z komosą ryżową i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z komosą ryżową i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z komosą ryżową i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z komosą ryżową i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z komosą ryżową i awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z komosą ryżową i awokado - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z komosą ryżową i awokadoSałatka z komosą ryżową i awokado

Nie od dziś wiadomo, że sałatki to świetnie urozmaicenie codziennego jadłospisu. Ilość kompozycji, z którymi można się spotkać, prawdopodobnie nie da się obliczyć. Zaletą każdej sałatki jest fakt, że wiele produktów do niej pasuje i można ją przyrządzić ze składników dostępnych pod ręką. W prostocie siła! Tak i teraz! Sięgnij po przepis na sałatkę z komosą ryżową i poznaj jej niesamowite walory smakowe.

Dla kogo?

Dla osób, które szukają przepisów na pyszne i wartościowe przekąski. Niespodziewany głód? Zapomnij o tym! Miej sałatkę z komosą ryżową zawsze pod ręką.

Na jaką okazję?

Na co dzień! Zainspiruj innych do przygotowania lunchboxów lub serwowania obiadu w towarzystwie pysznych i kolorowych sałatek.

Czy wiesz, że?

Komosa ryżowa znana jest także jako quinoa. To jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie – stanowiła podstawowy składnik pożywienia, chociażby dla cywilizacji Inków. Obecnie jest to ciekawy dodatek do mięsa, warzyw czy nawet owoców.

Dla urozmaicenia:

Do sałatki z komosą ryżową możesz również dodać, np. smażonego kurczaka.