
Składniki
10 dekagramów
10 gramów
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
2 łyżki
0.5 szklanki
1 szklanka
20 dekagramów
4 sztuki
2 dekagramy
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż opłukaj i ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem masła.

Krok 2
Śledzie pokrój w kostkę.

Krok 3
Selera pokrój w plastry, następnie w cienkie paski. Ugotuj w wodzie z dodatkiem mleka i cukru i wystudź.

Krok 4
Połącz ryż, śledzie i seler.

Krok 5
Wymieszaj z majonezem i winem. Dopraw do smaku pieprzem. Sałatkę ryżowo – śledziową podawaj posypaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka ryżowo - śledziowa
Sałatki rybne to potrawy wciąż niedoceniane w codziennej kuchni, kojarzone głównie ze świętami lub domowymi przyjęciami. Warto jednak sięgać po nie częściej i zrobić wyśmienitą sałatkę rybną według naszego przepisu. Sałatka ryżowo-śledziowa urzeka prostotą wykonania i smakiem. Aby przygotować tę oryginalną sałatkę, nie potrzeba dużo czasu, ani specjalnych umiejętności kulinarnych. Z powodzeniem zrobią ją osoby, które z kuchnią nie mają zazwyczaj zbyt wiele do czynienia. Wystarczy ugotować ryż, najlepiej al dente, gdyż zbytnio rozgotowany nie będzie dobrze smakował, oraz pokroić śledzie na kawałki nadające się na jeden kęs. Ważne jest również ugotowanie selera, kolejnego składnika sałatki, w wodzie z mlekiem i cukrem – starci przez to swój specyficzny zapach. Całość łączy solidna łycha majonezu i chlust wytrawnego białego wina. Tak przygotowana sałatka śledziowa może być także świetną propozycją na świąteczny stół.