Sałatka ryżowo - śledziowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ryżowo - śledziowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

72

heart
526 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

696 osób wydrukowało

Pobierz pdf

851 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 dekagramów

10 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

2 łyżki

0.5 szklanki

1 szklanka

20 dekagramów

4 sztuki

2 dekagramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż opłukaj i ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem masła.

Sałatka ryżowo - śledziowa - Krok 1

Krok 2

Śledzie pokrój w kostkę.

Sałatka ryżowo - śledziowa - Krok 2

Krok 3

Selera pokrój w plastry, następnie w cienkie paski. Ugotuj w wodzie z dodatkiem mleka i cukru i wystudź.

Sałatka ryżowo - śledziowa - Krok 3

Krok 4

Połącz ryż, śledzie i seler.

Sałatka ryżowo - śledziowa - Krok 4

Krok 5

Wymieszaj z majonezem i winem. Dopraw do smaku pieprzem. Sałatkę ryżowo – śledziową podawaj posypaną natką pietruszki.

Sałatka ryżowo - śledziowa - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • marzena kosieradzka

    marzena kosieradzka , 12.12.2015

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • izabela radzinska

    izabela radzinska , 07.12.2015

    wysmienity przepis polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julka Prętkowska

    Julka Prętkowska , 05.12.2015

    Może być ale szału nie ma .

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ryżowo - śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ryżowo - śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ryżowo - śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ryżowo - śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ryżowo - śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ryżowo - śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ryżowo - śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ryżowo - śledziowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ryżowo - śledziowaSałatka ryżowo - śledziowa

Sałatki rybne to potrawy wciąż niedoceniane w codziennej kuchni, kojarzone głównie ze świętami lub domowymi przyjęciami. Warto jednak sięgać po nie częściej i zrobić wyśmienitą sałatkę rybną według naszego przepisu. Sałatka ryżowo-śledziowa urzeka prostotą wykonania i smakiem. Aby przygotować tę oryginalną sałatkę, nie potrzeba dużo czasu, ani specjalnych umiejętności kulinarnych. Z powodzeniem zrobią ją osoby, które z kuchnią nie mają zazwyczaj zbyt wiele do czynienia. Wystarczy ugotować ryż, najlepiej al dente, gdyż zbytnio rozgotowany nie będzie dobrze smakował, oraz pokroić śledzie na kawałki nadające się na jeden kęs. Ważne jest również ugotowanie selera, kolejnego składnika sałatki, w wodzie z mlekiem i cukrem – starci przez to swój specyficzny zapach. Całość łączy solidna łycha majonezu i chlust wytrawnego białego wina. Tak przygotowana sałatka śledziowa może być także świetną propozycją na świąteczny stół.