Sałatka ryżowo - śledziowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ryżowo - śledziowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

72

heart
526 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

695 osób wydrukowało

Pobierz pdf

848 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 dekagramów

10 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

2 łyżki

0.5 szklanki

1 szklanka

20 dekagramów

4 sztuki

2 dekagramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż opłukaj i ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem masła.

Sałatka ryżowo - śledziowa - Krok 1

Krok 2

Śledzie pokrój w kostkę.

Sałatka ryżowo - śledziowa - Krok 2

Krok 3

Selera pokrój w plastry, następnie w cienkie paski. Ugotuj w wodzie z dodatkiem mleka i cukru i wystudź.

Sałatka ryżowo - śledziowa - Krok 3

Krok 4

Połącz ryż, śledzie i seler.

Sałatka ryżowo - śledziowa - Krok 4

Krok 5

Wymieszaj z majonezem i winem. Dopraw do smaku pieprzem. Sałatkę ryżowo – śledziową podawaj posypaną natką pietruszki.

Sałatka ryżowo - śledziowa - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • marzena kosieradzka

    marzena kosieradzka , 12.12.2015

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • izabela radzinska

    izabela radzinska , 07.12.2015

    wysmienity przepis polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julka Prętkowska

    Julka Prętkowska , 05.12.2015

    Może być ale szału nie ma .

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ryżowo - śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ryżowo - śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ryżowo - śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ryżowo - śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ryżowo - śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ryżowo - śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ryżowo - śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ryżowo - śledziowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ryżowo - śledziowaSałatka ryżowo - śledziowa

Sałatki rybne to potrawy wciąż niedoceniane w codziennej kuchni, kojarzone głównie ze świętami lub domowymi przyjęciami. Warto jednak sięgać po nie częściej i zrobić wyśmienitą sałatkę rybną według naszego przepisu. Sałatka ryżowo-śledziowa urzeka prostotą wykonania i smakiem. Aby przygotować tę oryginalną sałatkę, nie potrzeba dużo czasu, ani specjalnych umiejętności kulinarnych. Z powodzeniem zrobią ją osoby, które z kuchnią nie mają zazwyczaj zbyt wiele do czynienia. Wystarczy ugotować ryż, najlepiej al dente, gdyż zbytnio rozgotowany nie będzie dobrze smakował, oraz pokroić śledzie na kawałki nadające się na jeden kęs. Ważne jest również ugotowanie selera, kolejnego składnika sałatki, w wodzie z mlekiem i cukrem – starci przez to swój specyficzny zapach. Całość łączy solidna łycha majonezu i chlust wytrawnego białego wina. Tak przygotowana sałatka śledziowa może być także świetną propozycją na świąteczny stół.