Sałatka ryżowo - śledziowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

68

491 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

600 osób wydrukowało

Pobierz pdf

717 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

0.5 szklanki

1 szklanka

20 dekagramów

2 łyżki

2 dekagramy

10 dekagramów

2 łyżki

4 sztuki

1 szczypta

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż opłukaj i ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem masła.

Sałatka ryżowo - śledziowa - Krok 1

Krok 2

Śledzie pokrój w kostkę.

Sałatka ryżowo - śledziowa - Krok 2

Krok 3

Selera pokrój w plastry, następnie w cienkie paski. Ugotuj w wodzie z dodatkiem mleka i cukru i wystudź.

Sałatka ryżowo - śledziowa - Krok 3

Krok 4

Połącz ryż, śledzie i seler.

Sałatka ryżowo - śledziowa - Krok 4

Krok 5

Wymieszaj z majonezem i winem. Dopraw do smaku pieprzem. Sałatkę ryżowo – śledziową podawaj posypaną natką pietruszki.

Sałatka ryżowo - śledziowa - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • marzena kosieradzka

    marzena kosieradzka

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • izabela radzinska

    izabela radzinska

    wysmienity przepis polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julka Prętkowska

    Julka Prętkowska

    Może być ale szału nie ma .

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ryżowo - śledziowaSałatka ryżowo - śledziowa

Sałatki rybne to potrawy wciąż niedoceniane w codziennej kuchni, kojarzone głównie ze świętami lub domowymi przyjęciami. Warto jednak sięgać po nie częściej i zrobić wyśmienitą sałatkę rybną według naszego przepisu. Sałatka ryżowo-śledziowa urzeka prostotą wykonania i smakiem. Aby przygotować tę oryginalną sałatkę, nie potrzeba dużo czasu, ani specjalnych umiejętności kulinarnych. Z powodzeniem zrobią ją osoby, które z kuchnią nie mają zazwyczaj zbyt wiele do czynienia. Wystarczy ugotować ryż, najlepiej al dente, gdyż zbytnio rozgotowany nie będzie dobrze smakował, oraz pokroić śledzie na kawałki nadające się na jeden kęs. Ważne jest również ugotowanie selera, kolejnego składnika sałatki, w wodzie z mlekiem i cukrem – starci przez to swój specyficzny zapach. Całość łączy solidna łycha majonezu i chlust wytrawnego białego wina. Tak przygotowana sałatka śledziowa może być także świetną propozycją na świąteczny stół.