
Składniki
10 dekagramów
10 gramów
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
2 łyżki
0.5 szklanki
1 szklanka
20 dekagramów
4 sztuki
2 dekagramy
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż opłukaj i ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem masła.

Krok 2
Śledzie pokrój w kostkę.

Krok 3
Selera pokrój w plastry, następnie w cienkie paski. Ugotuj w wodzie z dodatkiem mleka i cukru i wystudź.

Krok 4
Połącz ryż, śledzie i seler.

Krok 5
Wymieszaj z majonezem i winem. Dopraw do smaku pieprzem. Sałatkę ryżowo – śledziową podawaj posypaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka ryżowo - śledziowa
Sałatki rybne to potrawy wciąż niedoceniane w codziennej kuchni, kojarzone głównie ze świętami lub domowymi przyjęciami. Warto jednak sięgać po nie częściej i zrobić wyśmienitą sałatkę rybną według naszego przepisu. Sałatka ryżowo-śledziowa urzeka prostotą wykonania i smakiem. Aby przygotować tę oryginalną sałatkę, nie potrzeba dużo czasu, ani specjalnych umiejętności kulinarnych. Z powodzeniem zrobią ją osoby, które z kuchnią nie mają zazwyczaj zbyt wiele do czynienia. Wystarczy ugotować ryż, najlepiej al dente, gdyż zbytnio rozgotowany nie będzie dobrze smakował, oraz pokroić śledzie na kawałki nadające się na jeden kęs. Ważne jest również ugotowanie selera, kolejnego składnika sałatki, w wodzie z mlekiem i cukrem – starci przez to swój specyficzny zapach. Całość łączy solidna łycha majonezu i chlust wytrawnego białego wina. Tak przygotowana sałatka śledziowa może być także świetną propozycją na świąteczny stół.