Sałatka śledziowa

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

3

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 sztuka

30 dekagramów

5 dekagramów

0.5 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić i obrać.

Krok 2

Fasole namoczyć poprzedniego dnia, ugotować w wodzie z dodatkiem Kostek Rosołu z kury Knorr, odsączyć i ostudź.

Krok 3

Ogórki, jabłka i cebulę obrać i pokroić w kostkę. szczypior posiekaj.

Krok 4

Śledzie pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami,

Krok 5

Wymieszać z majonezem, dopraw pieprzem. Dekorować zieleniną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka śledziowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka śledziowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka śledziowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka śledziowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka śledziowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka śledziowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka śledziowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka śledziowa Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa z fasolą, ziemniakami oraz ogórkiem konserwowym i kiszonym to wyśmienita propozycja dla wszystkich smakoszy tych ryb. Danie sprawdza się zarówno jako jedna z potraw na świąteczny stół, jak i codzienna przekąska. Sałatka jest prosta w przygotowaniu i nie wymaga zbyt wiele czasu. Przed jej przyrządzeniem, warto namoczyć śledzie w zimnej wodzie, by pozbyć się nadmiaru soli. Natomiast śledzie w zalewie zazwyczaj nie są słone i nie wymagają moczenia. Warto zatem sprawdzić ich smak, zanim zabierzesz się do przyrządzenia potrawy. Śledzie pokrój na niewielkie kawałki, a pozostałe składniki w drobną kostkę. Dodaj do całości ugotowaną wcześniej fasolę, przypraw pieprzem i wymieszaj z majonezem. Cebulę można skropić sokiem z cytryny, ugotowaną fasolę natomiast olejem oraz posypać startym cząbrem. Całość udekoruj posiekanym drobno szczypiorkiem. Sałatka śledziowa z gotowanymi ziemniakami i fasolą to propozycja, której warto spróbować – niekoniecznie tylko od święta. Samodzielnie przyrządzisz ją, postępując krok po kroku zgodnie z poniższym przepisem!