Sałatka śledziowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka śledziowa

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

3

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 sztuka

30 dekagramów

5 dekagramów

0.5 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić i obrać.

Krok 2

Fasole namoczyć poprzedniego dnia, ugotować w wodzie z dodatkiem Kostek Rosołu z kury Knorr, odsączyć i ostudź.

Krok 3

Ogórki, jabłka i cebulę obrać i pokroić w kostkę. szczypior posiekaj.

Krok 4

Śledzie pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami,

Krok 5

Wymieszać z majonezem, dopraw pieprzem. Dekorować zieleniną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka śledziowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka śledziowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka śledziowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka śledziowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka śledziowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka śledziowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka śledziowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka śledziowa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.

Czytaj więcej

Soczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka śledziowa Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa z fasolą, ziemniakami oraz ogórkiem konserwowym i kiszonym to wyśmienita propozycja dla wszystkich smakoszy tych ryb. Danie sprawdza się zarówno jako jedna z potraw na świąteczny stół, jak i codzienna przekąska. Sałatka jest prosta w przygotowaniu i nie wymaga zbyt wiele czasu. Przed jej przyrządzeniem, warto namoczyć śledzie w zimnej wodzie, by pozbyć się nadmiaru soli. Natomiast śledzie w zalewie zazwyczaj nie są słone i nie wymagają moczenia. Warto zatem sprawdzić ich smak, zanim zabierzesz się do przyrządzenia potrawy. Śledzie pokrój na niewielkie kawałki, a pozostałe składniki w drobną kostkę. Dodaj do całości ugotowaną wcześniej fasolę, przypraw pieprzem i wymieszaj z majonezem. Cebulę można skropić sokiem z cytryny, ugotowaną fasolę natomiast olejem oraz posypać startym cząbrem. Całość udekoruj posiekanym drobno szczypiorkiem. Sałatka śledziowa z gotowanymi ziemniakami i fasolą to propozycja, której warto spróbować – niekoniecznie tylko od święta. Samodzielnie przyrządzisz ją, postępując krok po kroku zgodnie z poniższym przepisem!