Sałatka śledziowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka śledziowa

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

3

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 sztuka

30 dekagramów

5 dekagramów

0.5 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić i obrać.

Krok 2

Fasole namoczyć poprzedniego dnia, ugotować w wodzie z dodatkiem Kostek Rosołu z kury Knorr, odsączyć i ostudź.

Krok 3

Ogórki, jabłka i cebulę obrać i pokroić w kostkę. szczypior posiekaj.

Krok 4

Śledzie pokroić i wymieszać z pozostałymi składnikami,

Krok 5

Wymieszać z majonezem, dopraw pieprzem. Dekorować zieleniną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka śledziowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka śledziowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka śledziowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka śledziowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka śledziowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka śledziowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka śledziowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka śledziowa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tagliatelle z pesto
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka śledziowa Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa z fasolą, ziemniakami oraz ogórkiem konserwowym i kiszonym to wyśmienita propozycja dla wszystkich smakoszy tych ryb. Danie sprawdza się zarówno jako jedna z potraw na świąteczny stół, jak i codzienna przekąska. Sałatka jest prosta w przygotowaniu i nie wymaga zbyt wiele czasu. Przed jej przyrządzeniem, warto namoczyć śledzie w zimnej wodzie, by pozbyć się nadmiaru soli. Natomiast śledzie w zalewie zazwyczaj nie są słone i nie wymagają moczenia. Warto zatem sprawdzić ich smak, zanim zabierzesz się do przyrządzenia potrawy. Śledzie pokrój na niewielkie kawałki, a pozostałe składniki w drobną kostkę. Dodaj do całości ugotowaną wcześniej fasolę, przypraw pieprzem i wymieszaj z majonezem. Cebulę można skropić sokiem z cytryny, ugotowaną fasolę natomiast olejem oraz posypać startym cząbrem. Całość udekoruj posiekanym drobno szczypiorkiem. Sałatka śledziowa z gotowanymi ziemniakami i fasolą to propozycja, której warto spróbować – niekoniecznie tylko od święta. Samodzielnie przyrządzisz ją, postępując krok po kroku zgodnie z poniższym przepisem!