Wiosenna sałatka śledziowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wiosenna sałatka śledziowa

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Proporcje prezentowane są proporcjami na 1 osobę. W zależności dla ilu osób chcemy przygotować sałatkę, tyle razy zwiększamy ilość składników. Zasada jest taka, by każda osoba otrzymała swoją własną porcję w szklance, w której też wymiesza sobie składniki.

Krok 2

Śledzia kroimy w paseczki.

Krok 3

Śmietanę mieszamy z musztardą i kosteczka czosnkową.

Krok 4

W szklance układamy kolejne warstwy sałatki: groszek, śledź, ser żółty i sos. Wierzch dekorujemy kiełkami brokuła, których smak dobrze współgra z tą sałatką, ale można też np. zamienić je na rzeżuchę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiosenna sałatka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiosenna sałatka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiosenna sałatka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiosenna sałatka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiosenna sałatka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiosenna sałatka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiosenna sałatka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wiosenna sałatka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej