Składniki
2 sztuki
3 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Proporcje prezentowane są proporcjami na 1 osobę. W zależności dla ilu osób chcemy przygotować sałatkę, tyle razy zwiększamy ilość składników. Zasada jest taka, by każda osoba otrzymała swoją własną porcję w szklance, w której też wymiesza sobie składniki.
Krok 2
Śledzia kroimy w paseczki.
Krok 3
Śmietanę mieszamy z musztardą i kosteczka czosnkową.
Krok 4
W szklance układamy kolejne warstwy sałatki: groszek, śledź, ser żółty i sos. Wierzch dekorujemy kiełkami brokuła, których smak dobrze współgra z tą sałatką, ale można też np. zamienić je na rzeżuchę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej