Sałatka śledziowa z jajkiem i majonezem
łatwe
6584 osoby zapisały

Składniki
250 gramów
3 sztuki
4 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Następnie odstaw do ostygnięcia. Jaja gotuj na twardo ok. 8 minut. Śledzie odciśnij na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju i pokrój w paseczki.

Krok 2
Cebule pokrój w plasterki, tak aby powstały pierścionki, a ogórka w kostkę.

Krok 3
Ugotowane ziemniaki również pokrój w kostkę i połącz w dużej misce ze śledziem, cebulą (odłóż kilka krążków do dekoracji), ogórkiem i majonezem Hellmann's Babuni. Dopraw do smaku.

Krok 4
Rozłóż sałatkę na półmisku. Na wierzchu połóż cząstki ugotowanego jajka, pierścienie z cebuli oraz gałązki koperku.


Dobra rada:
Do sałatki możesz również dodać łyżkę musztardy francuskiej z ziarnami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka śledziowa z jajkiem i majonezem
Śledź jest dobrą podstawą nie tylko codziennych sałatek, ale również tych bardziej złożonych. Udowadnia to poniższy przepis na wykwintną sałatkę śledziową z majonezem, w której składzie znajdziesz również jajka, ziemniaki, kwaszone ogórki oraz pachnący koperek. Ślinka cieknie na samą myśl!
Dla kogo?
Koniecznie zobacz ten prosty przepis na wykwintne danie. Zwłaszcza jeśli jesteś zwolennikiem teorii, że szykowne potrawy wcale nie muszą być pracochłonne. Sałatka śledziowa z jajkiem i ogórkiem łączy łatwość przygotowania z wyśmienitym smakiem.
Na jaką okazję?
Sałatka śledziowa to propozycja, która sprawdzi się na różnego typu uroczystości, np. święta Bożego Narodzenia. Aby przygotować sałatkę ze śledziem i jajkiem, wykorzystaj filety rybne w oleju. Dobrze jest wcześniej odsączyć je z nadmiaru tłuszczu za pomocą jednorazowych ręczników papierowych i dopiero po takim zabiegu pokroić w niewielkie paseczki. Dzięki temu śledzie z jajkiem i majonezem będą wspaniale prezentować się na odświętnie przybranym stole.
Czy wiesz, że?
Do zrobienia sałatki śledziowej z jajkiem i cebulą potrzebować będziesz także ziemniaków – ciekawy efekt smakowy przyniesie ugotowanie ich w mundurkach i ściągnięcie skórki z lekko już przestudzonych. Do ziemniaków i pokrojonych filetów dodaj cebulę – dobrym wyborem będzie czerwona, która charakteryzuje się łagodnym smakiem, i kwaszony ogórek. Wszystkie z wymienionych składników na sałatkę śledziową wymieszaj z majonezem, który dobrze je połączy.
Dla urozmaicenia:
Gotową sałatkę śledziową z majonezem rozłóż na półmisku, na wierzchu układając ćwiartki ugotowanego na twardo jajka. Całość przystrój krążkami cebuli i posyp – wedle uznania – świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sprawdzi się również udekorowanie sałatki śledziowej z jajkiem wybranymi świeżymi ziołami lub rzeżuchą. Serwuj z kromką chleba razowego lub z kawałkami chrupiącej bagietki.



































