Sałatka śledziowa z jajkiem i majonezem
łatwe
5137 osób zapisało
Składniki
250 gramów
3 sztuki
4 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Następnie odstaw do ostygnięcia. Jaja gotuj na twardo ok. 8 minut. Śledzie odciśnij na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju i pokrój w paseczki.
Krok 2
Cebule pokrój w plasterki, tak aby powstały pierścionki, a ogórka w kostkę.
Krok 3
Ugotowane ziemniaki również pokrój w kostkę i połącz w dużej misce ze śledziem, cebulą (odłóż kilka krążków do dekoracji), ogórkiem i majonezem Hellmann’s Babuni. Dopraw do smaku.
Krok 4
Rozłóż sałatkę na półmisku. Na wierzchu połóż cząstki ugotowanego jajka, pierścienie z cebuli oraz gałązki koperku.
Dobra rada:
Do sałatki możesz również dodać łyżkę musztardy francuskiej z ziarnami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka śledziowa z jajkiem i majonezem
Śledź jest dobrą podstawą nie tylko codziennych sałatek, ale również tych bardziej złożonych. Udowadnia to poniższy przepis na wykwintną sałatkę śledziową z majonezem. To propozycja, która sprawdzi się na różnego typu uroczystości, np. święta Bożego Narodzenia. Aby ją przygotować, wykorzystaj filety rybne w oleju. Dobrze jest wcześniej odsączyć je z nadmiaru tłuszczu za pomocą jednorazowych ręczników papierowych i dopiero po takim zabiegu pokroić w niewielkie paseczki. Oprócz nich potrzebować będziesz także ziemniaków – ciekawy efekt smakowy przyniesie ugotowanie ich w mundurkach i ściągnięcie skórki z lekko już przestudzonych. Do ziemniaków i pokrojonych filetów dodaj cebulę – dobrym wyborem będzie czerwona, która charakteryzuje się łagodnym smakiem, i kwaszony ogórek. Wszystkie z wymienionych składników wymieszaj z majonezem, który dobrze je połączy. Gotową sałatkę rozłóż na półmisku, na wierzchu układając ćwiartki ugotowanego na twardo jajka. Całość przystrój krążkami cebuli i posyp – wedle uznania – świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sprawdzi się również udekorowanie wybranymi świeżymi ziołami lub rzeżuchą. Serwuj z kromką chleba razowego lub z kawałkami chrupiącej bagietki. Koniecznie zobacz ten prosty przepis na wykwintne danie.