Sałatka śledziowa z jajkiem i majonezem
łatwe
6566 osób zapisało

Składniki
250 gramów
3 sztuki
4 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Następnie odstaw do ostygnięcia. Jaja gotuj na twardo ok. 8 minut. Śledzie odciśnij na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju i pokrój w paseczki.

Krok 2
Cebule pokrój w plasterki, tak aby powstały pierścionki, a ogórka w kostkę.

Krok 3
Ugotowane ziemniaki również pokrój w kostkę i połącz w dużej misce ze śledziem, cebulą (odłóż kilka krążków do dekoracji), ogórkiem i majonezem Hellmann's Babuni. Dopraw do smaku.

Krok 4
Rozłóż sałatkę na półmisku. Na wierzchu połóż cząstki ugotowanego jajka, pierścienie z cebuli oraz gałązki koperku.


Dobra rada:
Do sałatki możesz również dodać łyżkę musztardy francuskiej z ziarnami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka śledziowa z jajkiem i majonezem
Śledź jest dobrą podstawą nie tylko codziennych sałatek, ale również tych bardziej złożonych. Udowadnia to poniższy przepis na wykwintną sałatkę śledziową z majonezem, w której składzie znajdziesz również jajka, ziemniaki, kwaszone ogórki oraz pachnący koperek. Ślinka cieknie na samą myśl!
Dla kogo?
Koniecznie zobacz ten prosty przepis na wykwintne danie. Zwłaszcza jeśli jesteś zwolennikiem teorii, że szykowne potrawy wcale nie muszą być pracochłonne. Sałatka śledziowa z jajkiem i ogórkiem łączy łatwość przygotowania z wyśmienitym smakiem.
Na jaką okazję?
Sałatka śledziowa to propozycja, która sprawdzi się na różnego typu uroczystości, np. święta Bożego Narodzenia. Aby przygotować sałatkę ze śledziem i jajkiem, wykorzystaj filety rybne w oleju. Dobrze jest wcześniej odsączyć je z nadmiaru tłuszczu za pomocą jednorazowych ręczników papierowych i dopiero po takim zabiegu pokroić w niewielkie paseczki. Dzięki temu śledzie z jajkiem i majonezem będą wspaniale prezentować się na odświętnie przybranym stole.
Czy wiesz, że?
Do zrobienia sałatki śledziowej z jajkiem i cebulą potrzebować będziesz także ziemniaków – ciekawy efekt smakowy przyniesie ugotowanie ich w mundurkach i ściągnięcie skórki z lekko już przestudzonych. Do ziemniaków i pokrojonych filetów dodaj cebulę – dobrym wyborem będzie czerwona, która charakteryzuje się łagodnym smakiem, i kwaszony ogórek. Wszystkie z wymienionych składników na sałatkę śledziową wymieszaj z majonezem, który dobrze je połączy.
Dla urozmaicenia:
Gotową sałatkę śledziową z majonezem rozłóż na półmisku, na wierzchu układając ćwiartki ugotowanego na twardo jajka. Całość przystrój krążkami cebuli i posyp – wedle uznania – świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sprawdzi się również udekorowanie sałatki śledziowej z jajkiem wybranymi świeżymi ziołami lub rzeżuchą. Serwuj z kromką chleba razowego lub z kawałkami chrupiącej bagietki.