Sałatka śledziowa z jajkiem i majonezem: z cebulą | Przepisy.pl pixel

Sałatka śledziowa z jajkiem i majonezem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

237

2074 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5623 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6420 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

3 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Następnie odstaw do ostygnięcia. Jaja gotuj na twardo ok. 8 minut. Śledzie odciśnij na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju i pokrój w paseczki.

Sałatka śledziowa z jajkiem i majonezem  - Krok 1

Krok 2

Cebule pokrój w plasterki, tak aby powstały pierścionki, a ogórka w kostkę.

Sałatka śledziowa z jajkiem i majonezem  - Krok 2

Krok 3

Ugotowane ziemniaki również pokrój w kostkę i połącz w dużej misce ze śledziem, cebulą (odłóż kilka krążków do dekoracji), ogórkiem i majonezem Hellmann’s Babuni. Dopraw do smaku.

Sałatka śledziowa z jajkiem i majonezem  - Krok 3

Krok 4

Rozłóż sałatkę na półmisku. Na wierzchu połóż cząstki ugotowanego jajka, pierścienie z cebuli oraz gałązki koperku.

Sałatka śledziowa z jajkiem i majonezem  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatki możesz również dodać łyżkę musztardy francuskiej z ziarnami.

9

Opinie o przepisie

  • Marek

    Marek , 01.12.2022

    TAK. Fajny pomysł na świąteczną sałatkę, kompozycja składników dopasowana i apetyczna. Zamienię jednak ogórka kwaszonego na kapary i w takiej wersji zrobię tą sałatkę. Bardzo lubię kapary i myślę, że będą one świetnie tu pasowały.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • krystynakwasniewska526@gmail.com

    krystynakwasniewska526@gmail.com , 28.11.2022

    Super przepis expressowy coś dla mnie uwielbiam śledziki, pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz

    Janusz , 27.11.2022

    Zamiast cebuli - polecam dodać por. Zdecydowanie lepsze! (właśnie przed chwilą taką jadłem na obiad z... ziemniakami!)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Bombała

    Danuta Bombała , 30.01.2022

    Lubię śledzie to muszę zrobić na pewno pychotka.Dziękuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata

    Agata , 05.12.2020

    TAK* przepyszna sałatka która jest u nas 'pochłaniana' praktycznie od razu po przygotowaniu. Proste przygotowanie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław naradzynkowski

    Stanisław naradzynkowski , 12.08.2017

    fajny przepis polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Schab

    Dorota Schab , 24.03.2016

    cos dlamnie-lubie sledzie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Hossain

    Danuta Hossain , 23.03.2016

    mmm......... :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Kowalski

    Janusz Kowalski , 21.12.2015

    dobra

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka śledziowa z jajkiem i majonezem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka śledziowa z jajkiem i majonezem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka śledziowa z jajkiem i majonezem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka śledziowa z jajkiem i majonezem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka śledziowa z jajkiem i majonezem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka śledziowa z jajkiem i majonezem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka śledziowa z jajkiem i majonezem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka śledziowa z jajkiem i majonezem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka śledziowa z jajkiem i majonezem Sałatka śledziowa z jajkiem i majonezem

Śledź jest dobrą podstawą nie tylko codziennych sałatek, ale również tych bardziej złożonych. Udowadnia to poniższy przepis na wykwintną sałatkę śledziową z majonezem, w której składzie znajdziesz również jajka, ziemniaki, kwaszone ogórki oraz pachnący koperek. Ślinka cieknie na samą myśl!

Dla kogo?

Koniecznie zobacz ten prosty przepis na wykwintne danie. Zwłaszcza jeśli jesteś zwolennikiem teorii, że szykowne potrawy wcale nie muszą być pracochłonne. Sałatka śledziowa z jajkiem i ogórkiem łączy łatwość przygotowania z wyśmienitym smakiem.

Na jaką okazję?

Sałatka śledziowa to propozycja, która sprawdzi się na różnego typu uroczystości, np. święta Bożego Narodzenia. Aby przygotować sałatkę ze śledziem i jajkiem, wykorzystaj filety rybne w oleju. Dobrze jest wcześniej odsączyć je z nadmiaru tłuszczu za pomocą jednorazowych ręczników papierowych i dopiero po takim zabiegu pokroić w niewielkie paseczki. Dzięki temu śledzie z jajkiem i majonezem będą wspaniale prezentować się na odświętnie przybranym stole.

Czy wiesz, że?

Do zrobienia sałatki śledziowej z jajkiem i cebulą potrzebować będziesz także ziemniaków – ciekawy efekt smakowy przyniesie ugotowanie ich w mundurkach i ściągnięcie skórki z lekko już przestudzonych. Do ziemniaków i pokrojonych filetów dodaj cebulę – dobrym wyborem będzie czerwona, która charakteryzuje się łagodnym smakiem, i kwaszony ogórek. Wszystkie z wymienionych składników na sałatkę śledziową wymieszaj z majonezem, który dobrze je połączy.

Dla urozmaicenia:

Gotową sałatkę śledziową z majonezem rozłóż na półmisku, na wierzchu układając ćwiartki ugotowanego na twardo jajka. Całość przystrój krążkami cebuli i posyp – wedle uznania – świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sprawdzi się również udekorowanie sałatki śledziowej z jajkiem wybranymi świeżymi ziołami lub rzeżuchą. Serwuj z kromką chleba razowego lub z kawałkami chrupiącej bagietki.