Sałatka śledziowa z jajkiem i majonezem
łatwe
6150 osób zapisało

Składniki
250 gramów
3 sztuki
4 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Następnie odstaw do ostygnięcia. Jaja gotuj na twardo ok. 8 minut. Śledzie odciśnij na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju i pokrój w paseczki.

Krok 2
Cebule pokrój w plasterki, tak aby powstały pierścionki, a ogórka w kostkę.

Krok 3
Ugotowane ziemniaki również pokrój w kostkę i połącz w dużej misce ze śledziem, cebulą (odłóż kilka krążków do dekoracji), ogórkiem i majonezem Hellmann’s Babuni. Dopraw do smaku.

Krok 4
Rozłóż sałatkę na półmisku. Na wierzchu połóż cząstki ugotowanego jajka, pierścienie z cebuli oraz gałązki koperku.


Dobra rada:
Do sałatki możesz również dodać łyżkę musztardy francuskiej z ziarnami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.
Czytaj więcejJak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka śledziowa z jajkiem i majonezem
Śledź jest dobrą podstawą nie tylko codziennych sałatek, ale również tych bardziej złożonych. Udowadnia to poniższy przepis na wykwintną sałatkę śledziową z majonezem, w której składzie znajdziesz również jajka, ziemniaki, kwaszone ogórki oraz pachnący koperek. Ślinka cieknie na samą myśl!
Dla kogo?
Koniecznie zobacz ten prosty przepis na wykwintne danie. Zwłaszcza jeśli jesteś zwolennikiem teorii, że szykowne potrawy wcale nie muszą być pracochłonne. Sałatka śledziowa z jajkiem i ogórkiem łączy łatwość przygotowania z wyśmienitym smakiem.
Na jaką okazję?
Sałatka śledziowa to propozycja, która sprawdzi się na różnego typu uroczystości, np. święta Bożego Narodzenia. Aby przygotować sałatkę ze śledziem i jajkiem, wykorzystaj filety rybne w oleju. Dobrze jest wcześniej odsączyć je z nadmiaru tłuszczu za pomocą jednorazowych ręczników papierowych i dopiero po takim zabiegu pokroić w niewielkie paseczki. Dzięki temu śledzie z jajkiem i majonezem będą wspaniale prezentować się na odświętnie przybranym stole.
Czy wiesz, że?
Do zrobienia sałatki śledziowej z jajkiem i cebulą potrzebować będziesz także ziemniaków – ciekawy efekt smakowy przyniesie ugotowanie ich w mundurkach i ściągnięcie skórki z lekko już przestudzonych. Do ziemniaków i pokrojonych filetów dodaj cebulę – dobrym wyborem będzie czerwona, która charakteryzuje się łagodnym smakiem, i kwaszony ogórek. Wszystkie z wymienionych składników na sałatkę śledziową wymieszaj z majonezem, który dobrze je połączy.
Dla urozmaicenia:
Gotową sałatkę śledziową z majonezem rozłóż na półmisku, na wierzchu układając ćwiartki ugotowanego na twardo jajka. Całość przystrój krążkami cebuli i posyp – wedle uznania – świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sprawdzi się również udekorowanie sałatki śledziowej z jajkiem wybranymi świeżymi ziołami lub rzeżuchą. Serwuj z kromką chleba razowego lub z kawałkami chrupiącej bagietki.