Kluski śląskie są chętnie jadane w całym kraju. Śmiało można częstować nimi zagranicznych znajomych, by zaprezentować to, co w naszych kulinariach najlepsze. Czym wyróżniają się na tle innych klusek? Ich znakiem rozpoznawczym jest niewielkie zagłębienie, w które idealnie wkomponowują się gęste sosy. Przepis na to tradycyjne danie mączne jest prosty i ogranicza się do zaledwie kilku składników. Mimo to wielu kucharzy zadaje sobie pytanie: jak przygotować kluski śląskie – z jajkiem czy bez jajka? Sprawa jest nieco bardziej zawiła niż mogłoby się wydawać.

Tradycyjne kluski śląskie – z jajkiem czy bez jajka?

Według klasycznych receptur w składzie ciasta na kluski śląskie powinny znaleźć się tylko dwa składniki: ziemniaki oraz mąka ziemniaczana. Opcjonalnie dopuszcza się przyprawienie szczyptą soli i pieprzu. Świeżo ugotowane i ostudzone ziemniaki w zupełności wystarczają do wyrobienia elastycznego ciasta na kluski śląskie bez jajka.

Co zrobić, gdy ciasto na kluski śląskie bez jajka się nie klei?

Może się wydawać, że dylemat przepisu na kluski śląskie: z jajkiem czy bez, został szybko rozwiązany. Jak często bywa, pozory mylą. Nawet najbardziej doświadczonemu szefowi kuchni może przytrafić się kłopotliwa sytuacja, podczas której składniki ciasta nie chcą się połączyć. To częsty problem, gdy do zrobienia klusek śląskich wykorzystujemy całkowicie ostudzone ziemniaki, np. z dnia poprzedniego. Sprawdzonym rozwiązaniem tego problemu jest dodanie do ciasta na kluski śląskie jajka. Bez obaw, kluski nie stracą swojego uroku, a krótko gotowane będą miękkie i sprężyste.

Kluski śląskie – przepis bez jajka

Do zrobienia ciasta potrzebujesz:

- 1 kg ziemniaków,

- 300 g mąki ziemniaczanej,

- soli i pieprzu: wedle uznania.

Wykonanie klusek śląskich bez jajka krok po kroku:

  1. Ziemniaki dokładnie oczyść z grudek ziemi i gotuj bez obierania w osolonej wodzie do momentu, aż będą miękkie.
  2. Po ugotowaniu kartofle odcedź. Poczekaj, aż trochę przestygną, obierz i przeciśnij przez praskę.
  3. Do ziemniaków dodaj mąkę oraz przyprawy. Wyrabiaj, aż uzyskasz jednolite ciasto.
  4. Podziel je na mniejsze porcje, z każdej uformuj wałek.
  5. Odcinaj kilkucentymetrowe kawałki i z każdego z nich uformuj niewielką kulę z obowiązkową dziurką na środku.
  6. Kluski śląskie wkładaj do wrzątku i gotuj przez 2 minut od momentu wypłynięcia.

Cześć i czołem, kluski śląskie… na stole!

Lista potrzebnych składników na kluski śląskie (przepis z jajkiem czy też bez) nie jest długa, więc ich skompletowanie nie zajmie wiele czasu. Zresztą kluski śląskie ze skwarkami nie są pracochłonnym daniem, więc przyrządzaj je za każdym razem, gdy pojawi się ochota na prostą potrawę mączną. Wybornie smakują kluski śląskie z sosem grzybowym o niezrównanym aromacie. W wersji bardziej codziennej serwować je można z sosem pieczarkowym. Gdy jednak chcesz np. spróbować przygotować kluski śląskie bez jajka jako poczęstunek idealny na uroczysty obiad, wybierz kaczkę z sosem śliwkowym, którą podasz właśnie w towarzystwie zgrabnych klusek. Pasować będą również do grillowanych kotlecików wieprzowych z sosem pieczeniowym. Miej je w pamięci, gdy przyrządzasz gulasz pikantny i szukasz nieco łagodniejszego dodatku dla zrównoważenia smaków.