
Składniki
500 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
150 gramów
2 sztuki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Po tym czasie na podsypanej mąką stolnicy podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek.

Krok 2
Wałek z ciasta pokrój na małe kwadraty. Następnie rękoma uformuj z każdego kwadratu małą kulkę. Spłaszcz ją delikatnie w dłoniach i palcem zrób w środku wgłębienie.

Krok 3
Uformowane kluski śląskie gotuj w lekko osolonym wrzątku około 2-3 minut.

Krok 4
Boczek oraz cebule pokrój w drobną kostkę. Następnie smaż na patelni, aż cały tłuszcz się wytopi dopraw Majerankiem Knorr.

Krok 5
Dodaj kluski śląskie oraz posiekany szczypiorek. Podawaj.


Dobra rada:
Aby boczek dobrze się kroił, wstaw go do zamrażalnika na 2 godziny.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejInne przepisy
Kluski śląskie ze skwarkami
Kluski śląskie to prawdopodobnie najbardziej znane danie kuchni śląskiej, które jest uwielbiane w całej Polsce. Stanowi mączną część popularnego zestawu: kluski śląskie ze zrazem wołowym i modrą kapustą. Swobodnie można jednak komponować z nimi inne zestawy obiadowe. Są na tyle uniwersalne, że pasują do wielu rodzajów mięsa. Idealnie smakuję się również podane jedynie ze skwarkami. Ciasto możesz zrobić sama, łącząc w jedną masę ugotowane i przeciśnięte przez prasę ziemniaki, mąkę i jajka. Jeśli jednak zależy ci na czasie, możesz wykonać je dużo szybciej z gotowego Fixu kopytka czy leniwe Knorr. W przypadku klusek śląskich bardzo ważne jest ich umiejętne gotowanie. Dlatego też pamiętaj, aby nie gotować ich zbyt długo. Idealne kluski śląskie nie mogą być zbyt miękkie. Obowiązuje zasada trzech minut od momentu wrzucenia ich do gotującej się wody. Smakowitym dodatkiem będzie tak zwana omasta – kawałeczki wędzonego boczku usmażone na niewielkiej ilości tłuszczu. Palce lizać!