
Składniki
500 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
150 gramów
2 sztuki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Po tym czasie na podsypanej mąką stolnicy podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek.

Krok 2
Wałek z ciasta pokrój na małe kwadraty. Następnie rękoma uformuj z każdego kwadratu małą kulkę. Spłaszcz ją delikatnie w dłoniach i palcem zrób w środku wgłębienie.

Krok 3
Uformowane kluski śląskie gotuj w lekko osolonym wrzątku około 2-3 minut.

Krok 4
Boczek oraz cebule pokrój w drobną kostkę. Następnie smaż na patelni, aż cały tłuszcz się wytopi dopraw Majerankiem Knorr.

Krok 5
Dodaj kluski śląskie oraz posiekany szczypiorek. Podawaj.


Dobra rada:
Aby boczek dobrze się kroił, wstaw go do zamrażalnika na 2 godziny.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kluski śląskie ze skwarkami
Kluski śląskie to prawdopodobnie najbardziej znane danie kuchni śląskiej, które jest uwielbiane w całej Polsce. Stanowi mączną część popularnego zestawu: kluski śląskie ze zrazem wołowym i modrą kapustą. Swobodnie można jednak komponować z nimi inne zestawy obiadowe. Są na tyle uniwersalne, że pasują do wielu rodzajów mięsa. Idealnie smakuję się również podane jedynie ze skwarkami. Ciasto możesz zrobić sama, łącząc w jedną masę ugotowane i przeciśnięte przez prasę ziemniaki, mąkę i jajka. Jeśli jednak zależy ci na czasie, możesz wykonać je dużo szybciej z gotowego Fixu kopytka czy leniwe Knorr. W przypadku klusek śląskich bardzo ważne jest ich umiejętne gotowanie. Dlatego też pamiętaj, aby nie gotować ich zbyt długo. Idealne kluski śląskie nie mogą być zbyt miękkie. Obowiązuje zasada trzech minut od momentu wrzucenia ich do gotującej się wody. Smakowitym dodatkiem będzie tak zwana omasta – kawałeczki wędzonego boczku usmażone na niewielkiej ilości tłuszczu. Palce lizać!