Kluski śląskie ze skwarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

336 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

187 osób wydrukowało

Pobierz pdf

631 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

150 gramów

2 sztuki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Po tym czasie na podsypanej mąką stolnicy podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek.

Kluski śląskie ze skwarkami  - Krok 1

Krok 2

Wałek z ciasta pokrój na małe kwadraty. Następnie rękoma uformuj z każdego kwadratu małą kulkę. Spłaszcz ją delikatnie w dłoniach i palcem zrób w środku wgłębienie.

Kluski śląskie ze skwarkami  - Krok 2

Krok 3

Uformowane kluski śląskie gotuj w lekko osolonym wrzątku około 2-3 minut.

Kluski śląskie ze skwarkami  - Krok 3

Krok 4

Boczek oraz cebule pokrój w drobną kostkę. Następnie smaż na patelni, aż cały tłuszcz się wytopi dopraw Majerankiem Knorr.

Kluski śląskie ze skwarkami  - Krok 4

Krok 5

Dodaj kluski śląskie oraz posiekany szczypiorek. Podawaj.

Kluski śląskie ze skwarkami  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby boczek dobrze się kroił, wstaw go do zamrażalnika na 2 godziny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski śląskie ze skwarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski śląskie ze skwarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski śląskie ze skwarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski śląskie ze skwarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski śląskie ze skwarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski śląskie ze skwarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski śląskie ze skwarkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kluski śląskie ze skwarkami Kluski śląskie ze skwarkami

Kluski śląskie to prawdopodobnie najbardziej znane danie kuchni śląskiej, które jest uwielbiane w całej Polsce. Stanowi mączną część popularnego zestawu: kluski śląskie ze zrazem wołowym i modrą kapustą. Swobodnie można jednak komponować z nimi inne zestawy obiadowe. Są na tyle uniwersalne, że pasują do wielu rodzajów mięsa. Idealnie smakuję się również podane jedynie ze skwarkami. Ciasto możesz zrobić sama, łącząc w jedną masę ugotowane i przeciśnięte przez prasę ziemniaki, mąkę i jajka. Jeśli jednak zależy ci na czasie, możesz wykonać je dużo szybciej z gotowego Fixu kopytka czy leniwe Knorr. W przypadku klusek śląskich bardzo ważne jest ich umiejętne gotowanie. Dlatego też pamiętaj, aby nie gotować ich zbyt długo. Idealne kluski śląskie nie mogą być zbyt miękkie. Obowiązuje zasada trzech minut od momentu wrzucenia ich do gotującej się wody. Smakowitym dodatkiem będzie tak zwana omasta – kawałeczki wędzonego boczku usmażone na niewielkiej ilości tłuszczu. Palce lizać!