Gnocchi mocno pomidorowe z nutką kolendry i kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gnocchi mocno pomidorowe z nutką kolendry i kurczakiem

Autor: Karolina Dąbrowska

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 mililitrów

5 łyżek

70 dekagramów

4 łyżki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

3 łyżki

8 sztuk

1 sztuka

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 pęczek

1 łyżeczka

1 łyżeczka

70 gramów

2 łyżeczki

500 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wykrawamy z mięsa niepotrzebne elementy (pozostałości kostek czy błonki) i porcjujemy.

Krok 2

Przygotowujemy marynatę. Miód mieszamy z musztardą oraz dodajemy do kostkę Knorr. Dodajemy pieprz cytrynowy wedle uznania, 5 łyżek oliwy i bazylię suszoną. Dobrze wymieszaną marynatą polewamy kurczaka i odstawiamy do lodówki.

Krok 3

Przygotowanie gnocchi. Ciasto na kopytka Knorr wyrabiamy wg wskazówek na opakowaniu z użyciem 450 ml zimnej wody.

Krok 4

Po wyrobieniu ciasta i jego odstaniu formujemy wałek i kroimy na kawałeczki. Formujemy kulki, które rozpłaszczamy widelcem. Odstawiamy na 10 minut.

Krok 5

Przygotowanie sosu. Koncentrat z kartonika wlewamy do garnuszka i gotujemy. W międzyczasie siekamy pietruszkę, kilka listków zostawiamy do dekoracji. Miażdżymy (najlepiej w moździerzu) kolendrę w ziarnach z dodatkiem bazylii (świeżej i suszonej). Całość dorzucamy do sosu. Kroimy drobno papryczkę (oczyszczoną z częścią pestek, aby nie było za ostro), dodajemy nieco wody, łyżeczkę octu winnego, pół łyżeczki cukru, a na koniec zagęszczamy jeszcze małym koncentratem oraz 3 łyżkami śmietany.

Krok 6

Wcześniej przygotowane gnocchi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy bardzo krótko, by się nie rozgotowały (około 2-3 minuty).

Krok 7

Kurczaka grillujemy po obu stronach, aż do ładnego zarumienienia. Należy pamiętać, aby nie grillować go za długo, by nie stracił swojej soczystości.

Krok 8

Gnocchi polewamy sosem, kurczaka kroimy w grubsze plastry i układamy obok gnocchi. Całość posypujemy tartym parmezanem i pietruszką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gnocchi mocno pomidorowe z nutką kolendry i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gnocchi mocno pomidorowe z nutką kolendry i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gnocchi mocno pomidorowe z nutką kolendry i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gnocchi mocno pomidorowe z nutką kolendry i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gnocchi mocno pomidorowe z nutką kolendry i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gnocchi mocno pomidorowe z nutką kolendry i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gnocchi mocno pomidorowe z nutką kolendry i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gnocchi mocno pomidorowe z nutką kolendry i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kartacze
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

trudne

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej