Gnocchi mocno pomidorowe z nutką kolendry i kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gnocchi mocno pomidorowe z nutką kolendry i kurczakiem

Autor: Karolina Dąbrowska

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 mililitrów

5 łyżek

70 dekagramów

4 łyżki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

3 łyżki

8 sztuk

1 sztuka

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 pęczek

1 łyżeczka

1 łyżeczka

70 gramów

2 łyżeczki

500 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wykrawamy z mięsa niepotrzebne elementy (pozostałości kostek czy błonki) i porcjujemy.

Krok 2

Przygotowujemy marynatę. Miód mieszamy z musztardą oraz dodajemy do kostkę Knorr. Dodajemy pieprz cytrynowy wedle uznania, 5 łyżek oliwy i bazylię suszoną. Dobrze wymieszaną marynatą polewamy kurczaka i odstawiamy do lodówki.

Krok 3

Przygotowanie gnocchi. Ciasto na kopytka Knorr wyrabiamy wg wskazówek na opakowaniu z użyciem 450 ml zimnej wody.

Krok 4

Po wyrobieniu ciasta i jego odstaniu formujemy wałek i kroimy na kawałeczki. Formujemy kulki, które rozpłaszczamy widelcem. Odstawiamy na 10 minut.

Krok 5

Przygotowanie sosu. Koncentrat z kartonika wlewamy do garnuszka i gotujemy. W międzyczasie siekamy pietruszkę, kilka listków zostawiamy do dekoracji. Miażdżymy (najlepiej w moździerzu) kolendrę w ziarnach z dodatkiem bazylii (świeżej i suszonej). Całość dorzucamy do sosu. Kroimy drobno papryczkę (oczyszczoną z częścią pestek, aby nie było za ostro), dodajemy nieco wody, łyżeczkę octu winnego, pół łyżeczki cukru, a na koniec zagęszczamy jeszcze małym koncentratem oraz 3 łyżkami śmietany.

Krok 6

Wcześniej przygotowane gnocchi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy bardzo krótko, by się nie rozgotowały (około 2-3 minuty).

Krok 7

Kurczaka grillujemy po obu stronach, aż do ładnego zarumienienia. Należy pamiętać, aby nie grillować go za długo, by nie stracił swojej soczystości.

Krok 8

Gnocchi polewamy sosem, kurczaka kroimy w grubsze plastry i układamy obok gnocchi. Całość posypujemy tartym parmezanem i pietruszką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gnocchi mocno pomidorowe z nutką kolendry i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gnocchi mocno pomidorowe z nutką kolendry i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gnocchi mocno pomidorowe z nutką kolendry i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gnocchi mocno pomidorowe z nutką kolendry i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gnocchi mocno pomidorowe z nutką kolendry i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gnocchi mocno pomidorowe z nutką kolendry i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gnocchi mocno pomidorowe z nutką kolendry i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gnocchi mocno pomidorowe z nutką kolendry i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej