Gnocchi mocno pomidorowe z nutką kolendry i kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Gnocchi mocno pomidorowe z nutką kolendry i kurczakiem

Autor: Karolina Dąbrowska

ratingratingratingratingrating

1

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

4 łyżki

450 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

5 łyżek

70 dekagramów

2 łyżeczki

8 sztuk

1 pęczek

500 gramów

70 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wykrawamy z mięsa niepotrzebne elementy (pozostałości kostek czy błonki) i porcjujemy.

Krok 2

Przygotowujemy marynatę. Miód mieszamy z musztardą oraz dodajemy do kostkę Knorr. Dodajemy pieprz cytrynowy wedle uznania, 5 łyżek oliwy i bazylię suszoną. Dobrze wymieszaną marynatą polewamy kurczaka i odstawiamy do lodówki.

Krok 3

Przygotowanie gnocchi. Ciasto na kopytka Knorr wyrabiamy wg wskazówek na opakowaniu z użyciem 450 ml zimnej wody.

Krok 4

Po wyrobieniu ciasta i jego odstaniu formujemy wałek i kroimy na kawałeczki. Formujemy kulki, które rozpłaszczamy widelcem. Odstawiamy na 10 minut.

Krok 5

Przygotowanie sosu. Koncentrat z kartonika wlewamy do garnuszka i gotujemy. W międzyczasie siekamy pietruszkę, kilka listków zostawiamy do dekoracji. Miażdżymy (najlepiej w moździerzu) kolendrę w ziarnach z dodatkiem bazylii (świeżej i suszonej). Całość dorzucamy do sosu. Kroimy drobno papryczkę (oczyszczoną z częścią pestek, aby nie było za ostro), dodajemy nieco wody, łyżeczkę octu winnego, pół łyżeczki cukru, a na koniec zagęszczamy jeszcze małym koncentratem oraz 3 łyżkami śmietany.

Krok 6

Wcześniej przygotowane gnocchi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy bardzo krótko, by się nie rozgotowały (około 2-3 minuty).

Krok 7

Kurczaka grillujemy po obu stronach, aż do ładnego zarumienienia. Należy pamiętać, aby nie grillować go za długo, by nie stracił swojej soczystości.

Krok 8

Gnocchi polewamy sosem, kurczaka kroimy w grubsze plastry i układamy obok gnocchi. Całość posypujemy tartym parmezanem i pietruszką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gnocchi mocno pomidorowe z nutką kolendry i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gnocchi mocno pomidorowe z nutką kolendry i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gnocchi mocno pomidorowe z nutką kolendry i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gnocchi mocno pomidorowe z nutką kolendry i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gnocchi mocno pomidorowe z nutką kolendry i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gnocchi mocno pomidorowe z nutką kolendry i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gnocchi mocno pomidorowe z nutką kolendry i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej