Escudella przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Escudella

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
104 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

91 osób wydrukowało

Pobierz pdf

162 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

6 sztuk

0.5 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżki

300 gramów

1 sztuka

200 gramów

100 gramów

500 gramów

0.5 sztuki

100 gramów

100 gramów

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę i ciecierzycę namocz w zimnej wodzie przez jeden dzień. Następnie ugotuj oddzielnie do momentu, gdy staną się miękkie.

Krok 2

Odsącz fasolę i ciecierzycę, zalewając mięso wodą pozostałą z gotowania. Następnie uzupełnij zimną wodą do objętości około 3 litrów.

Krok 3

Dodaj obie bulionetki Knorr oraz czosnek. Całość gotuj na dość dużym ogniu przez około 4 godziny. Powstały w ten sposób bulion powinien być bardzo intensywny i nieprzezroczysty.

Krok 4

Wyjmij mięso z bulionu i pokrój je w mniejsze kawałki.

Krok 5

Do pozostałego wywaru (około 2 litrów) dodaj ziemniaki, kapustę, przyprawy oraz fasolę z ciecierzycą. Gotuj przez około 20-30 minut do momentu, gdy dodane składniki staną się zupełnie miękkie.

Krok 6

Dopraw wywar do smaku odrobiną kminu i jeśli zachodzi taka potrzeba, dodatkowo odrobiną soli i pieprzu. Przez podaniem wymieszaj zupę z różnymi kawałkami mięsa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Escudella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Escudella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Escudella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Escudella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Escudella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Escudella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Escudella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Escudella - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - EscudellaEscudella

Biała fasola, pikantna kiełbasa chorizo, duszona wieprzowina, ziemniaki i kapusta ugotowane w esencjonalnym bulionie. My mamy barszcz i grzybową, a Hiszpanie – escudellę. To tradycyjna, pełna treściwych dodatków zupa, którą na Półwyspie Iberyjskim podaje się podczas Świąt Bożego Narodzenia. W odróżnieniu od polskich zup serwowanych na wigilię, escudella nie jest daniem postnym. Wręcz przeciwnie, ilość mięsnych składników sprawia, że zupę można podsumować jako talerz na bogato. By ją zrobić, do jednego garnka wrzucasz fasolę, ziemniaczki i przynajmniej kilka rodzajów mięsa. Dobrze pasują do siebie wołowina, golonka, szynka, kiełbasa chorizo (możesz zastąpić ją polską pikantną kiełbasą długodojrzewającą, lub podwędzaną) i kurczak. Do takiego dania nie musisz serwować już nic więcej, ale wiele osób lubi przegryzać tego typu zupy chlebem lub pszenną bułką z sezamem czy innymi ziarnami.