Escudella przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Escudella

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

103 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

6 sztuk

0.5 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżki

300 gramów

1 sztuka

200 gramów

100 gramów

500 gramów

0.5 sztuki

100 gramów

100 gramów

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę i ciecierzycę namocz w zimnej wodzie przez jeden dzień. Następnie ugotuj oddzielnie do momentu, gdy staną się miękkie.

Krok 2

Odsącz fasolę i ciecierzycę, zalewając mięso wodą pozostałą z gotowania. Następnie uzupełnij zimną wodą do objętości około 3 litrów.

Krok 3

Dodaj obie bulionetki Knorr oraz czosnek. Całość gotuj na dość dużym ogniu przez około 4 godziny. Powstały w ten sposób bulion powinien być bardzo intensywny i nieprzezroczysty.

Krok 4

Wyjmij mięso z bulionu i pokrój je w mniejsze kawałki.

Krok 5

Do pozostałego wywaru (około 2 litrów) dodaj ziemniaki, kapustę, przyprawy oraz fasolę z ciecierzycą. Gotuj przez około 20-30 minut do momentu, gdy dodane składniki staną się zupełnie miękkie.

Krok 6

Dopraw wywar do smaku odrobiną kminu i jeśli zachodzi taka potrzeba, dodatkowo odrobiną soli i pieprzu. Przez podaniem wymieszaj zupę z różnymi kawałkami mięsa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Escudella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Escudella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Escudella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Escudella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Escudella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Escudella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Escudella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Escudella - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kalafior smażony
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl - EscudellaEscudella

Biała fasola, pikantna kiełbasa chorizo, duszona wieprzowina, ziemniaki i kapusta ugotowane w esencjonalnym bulionie. My mamy barszcz i grzybową, a Hiszpanie – escudellę. To tradycyjna, pełna treściwych dodatków zupa, którą na Półwyspie Iberyjskim podaje się podczas Świąt Bożego Narodzenia. W odróżnieniu od polskich zup serwowanych na wigilię, escudella nie jest daniem postnym. Wręcz przeciwnie, ilość mięsnych składników sprawia, że zupę można podsumować jako talerz na bogato. By ją zrobić, do jednego garnka wrzucasz fasolę, ziemniaczki i przynajmniej kilka rodzajów mięsa. Dobrze pasują do siebie wołowina, golonka, szynka, kiełbasa chorizo (możesz zastąpić ją polską pikantną kiełbasą długodojrzewającą, lub podwędzaną) i kurczak. Do takiego dania nie musisz serwować już nic więcej, ale wiele osób lubi przegryzać tego typu zupy chlebem lub pszenną bułką z sezamem czy innymi ziarnami.