Escudella przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Escudella

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

104 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

161 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

6 sztuk

0.5 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżki

300 gramów

1 sztuka

200 gramów

100 gramów

500 gramów

0.5 sztuki

100 gramów

100 gramów

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę i ciecierzycę namocz w zimnej wodzie przez jeden dzień. Następnie ugotuj oddzielnie do momentu, gdy staną się miękkie.

Krok 2

Odsącz fasolę i ciecierzycę, zalewając mięso wodą pozostałą z gotowania. Następnie uzupełnij zimną wodą do objętości około 3 litrów.

Krok 3

Dodaj obie bulionetki Knorr oraz czosnek. Całość gotuj na dość dużym ogniu przez około 4 godziny. Powstały w ten sposób bulion powinien być bardzo intensywny i nieprzezroczysty.

Krok 4

Wyjmij mięso z bulionu i pokrój je w mniejsze kawałki.

Krok 5

Do pozostałego wywaru (około 2 litrów) dodaj ziemniaki, kapustę, przyprawy oraz fasolę z ciecierzycą. Gotuj przez około 20-30 minut do momentu, gdy dodane składniki staną się zupełnie miękkie.

Krok 6

Dopraw wywar do smaku odrobiną kminu i jeśli zachodzi taka potrzeba, dodatkowo odrobiną soli i pieprzu. Przez podaniem wymieszaj zupę z różnymi kawałkami mięsa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Escudella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Escudella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Escudella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Escudella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Escudella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Escudella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Escudella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Escudella - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Grillowany bakłażan
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej

przepisy.pl - EscudellaEscudella

Biała fasola, pikantna kiełbasa chorizo, duszona wieprzowina, ziemniaki i kapusta ugotowane w esencjonalnym bulionie. My mamy barszcz i grzybową, a Hiszpanie – escudellę. To tradycyjna, pełna treściwych dodatków zupa, którą na Półwyspie Iberyjskim podaje się podczas Świąt Bożego Narodzenia. W odróżnieniu od polskich zup serwowanych na wigilię, escudella nie jest daniem postnym. Wręcz przeciwnie, ilość mięsnych składników sprawia, że zupę można podsumować jako talerz na bogato. By ją zrobić, do jednego garnka wrzucasz fasolę, ziemniaczki i przynajmniej kilka rodzajów mięsa. Dobrze pasują do siebie wołowina, golonka, szynka, kiełbasa chorizo (możesz zastąpić ją polską pikantną kiełbasą długodojrzewającą, lub podwędzaną) i kurczak. Do takiego dania nie musisz serwować już nic więcej, ale wiele osób lubi przegryzać tego typu zupy chlebem lub pszenną bułką z sezamem czy innymi ziarnami.