Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

88 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

65 osób wydrukowało

Pobierz pdf

97 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

7 gramów

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

100 mililitrów

100 mililitrów

100 gramów

10 gramów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wędzoną sieję obierz, aby uzyskać samo mięso. Dodaj drobno pokrojoną szalotkę, posiekane jajko, posiekane zioła oraz trochę oliwy. Dokładnie wymieszaj i dopraw.

Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami - Krok 1

Krok 2

Buraki umyj, posyp szczyptą cukru oraz Przyprawą do wieprzowiny. Zalej je pozostałą oliwą i octem balsamicznym tak, aby buraki pływały w płynie. Piecz w temperaturze 150 stopni przez 2 godziny. Wyjmij buraki, wystudź, a następnie pokrój w cienkie plasterki.

Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami - Krok 2

Krok 3

Zagotuj wodę z octem i pozostałym cukrem. Odstaw płyn do wystudzenia. Ogórka pokrój w cienkie plasterki i zamarynuj w przygotowanym słodko-kwaśnym roztworze przez 1 godzinę.

Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami - Krok 3

Krok 4

Na talerzu układaj na przemian plasterki ogórka i buraka. Na wierzchu połóż tatar, udekoruj kawiorem i ziołami.

Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Diana Krysinski

    Diana Krysinski , 25.03.2016

    Zamiast sie dodalam wedzonego lososia. Goscie byli zachwyceni. Pomysl na ten Tatar jest rewelacyjny. ☺

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkamiTatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami

Wędzoną sieję obierz, aby uzyskać samo mięso. Dodaj drobno pokrojoną szalotkę, posiekane jajko, posiekane zioła oraz trochę oliwy. Dokładnie wymieszaj i dopraw.