Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
88 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

108 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

7 gramów

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

100 mililitrów

100 mililitrów

100 gramów

10 gramów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wędzoną sieję obierz, aby uzyskać samo mięso. Dodaj drobno pokrojoną szalotkę, posiekane jajko, posiekane zioła oraz trochę oliwy. Dokładnie wymieszaj i dopraw.

Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami - Krok 1

Krok 2

Buraki umyj, posyp szczyptą cukru oraz Przyprawą do wieprzowiny. Zalej je pozostałą oliwą i octem balsamicznym tak, aby buraki pływały w płynie. Piecz w temperaturze 150 stopni przez 2 godziny. Wyjmij buraki, wystudź, a następnie pokrój w cienkie plasterki.

Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami - Krok 2

Krok 3

Zagotuj wodę z octem i pozostałym cukrem. Odstaw płyn do wystudzenia. Ogórka pokrój w cienkie plasterki i zamarynuj w przygotowanym słodko-kwaśnym roztworze przez 1 godzinę.

Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami - Krok 3

Krok 4

Na talerzu układaj na przemian plasterki ogórka i buraka. Na wierzchu połóż tatar, udekoruj kawiorem i ziołami.

Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Diana Krysinski

    Diana Krysinski , 25.03.2016

    Zamiast sie dodalam wedzonego lososia. Goscie byli zachwyceni. Pomysl na ten Tatar jest rewelacyjny. ☺

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkamiTatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami

Wędzoną sieję obierz, aby uzyskać samo mięso. Dodaj drobno pokrojoną szalotkę, posiekane jajko, posiekane zioła oraz trochę oliwy. Dokładnie wymieszaj i dopraw.