Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał? Dlaczego ciemnieje?

Miłośnicy tradycyjnego tatara z wołowiny zastanawiają się, co zrobić, żeby tatar nie ciemniał. Jak potraktować mięso, by zachowało swój naturalny kolor? Prosty trik może sprawić, że wołowina dłużej będzie wyglądała jak świeżo zmielona.

Co zrobić, żeby tatar nie ciemniał?

Tatar wygląda na świeży, kiedy jest zrobiony z jasnego mięsa, ale jak postąpić, gdy mięso na tatara ciemnieje? Co zrobić, żeby tatar nie ściemniał przed podaniem? Najlepszym sposobem jest doprawienie mięsa niewielką ilością soku z cytryny. Kwaśny odczyn soku oraz zawarta w nim witamina C spowolnią zmianę koloru mięsa, dzięki czemu nie będzie tak szybko ciemniało. Tatar można też utrwalić octem spirytusowym, ale ma on bardzo intensywny smak i może zepsuć smak dania. Żeby uchronić mięso przed ciemnieniem, warto też unikać mieszania go z posiekaną cebulą. Cebulkę lepiej ułożyć obok lub posypać nią wołowinę tuż przed podaniem. Taki zabieg sprawi, że potrawa będzie wyglądała zdecydowanie atrakcyjniej.

Dlaczego wołowina na tatara ciemnieje?

Dlaczego tatar ciemnieje? Ta reakcja jest całkowicie normalna. Dobrej jakości mięso na tatara wołowego cechuje się charakterystycznym dla młodego bydła jasnoczerwonym kolorem, ale ten pod wpływem działania tlenu zwyczajnie ciemnieje, przez co mięso może wyglądać na pochodzące ze starszych sztuk lub wręcz nieświeże. Należy zdać sobie sprawę, że ciemnienie wołowiny jest procesem całkowicie naturalnym i nie da się go w pełni uniknąć.