
Składniki
500 gramów
3 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
4 sztuki
1 szczypta
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon, umyj i osusz, a następnie zmiel w maszynce do mięsa w zależności od upodobań (np. na średnich oczkach).

Krok 2
Cebulę, ogórki i kapary posiekaj oddzielnie. Oddziel żółtka od białek.

Krok 3
Mięso wymieszaj z oliwą pieprzem i przyprawą Knorr do smaku.

Krok 4
Porcje tatara podawaj z żółtkiem na mięsie i posiekanymi warzywami dookoła.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa w płynie Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPlanujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.
Czytaj więcejJak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tatar wołowy
Tatar to danie dla prawdziwych fanów wołowiny. Dzięki temu przepisowi na tatara wołowego dowiesz się, jak w perfekcyjny sposób przyrządzić tę klasyczną przekąskę z surowego mięsa. Do jej zrobienia wykorzystuje się wyłącznie produkty najlepszej jakości, więc trudno się dziwić, że od lat tatar wołowy jest uważany za wykwintny rarytas.
Dla kogo? Zamiast starać się o stolik w obleganej restauracji, wypróbuj nasz przepis na tatara wołowego. Niespieszny posiłek w domowym zaciszu upłynie w jeszcze przyjemniejszej atmosferze, a do tego będziesz samodzielnie czuwać nad każdym etapem przyrządzenia wyjątkowego dania, jakim jest tatar.
Na jaką okazję? Przepis na tatar wołowy możesz wykorzystać, gdy masz w planach zjazd rodzinny. W takich okolicznościach nie zawsze warto eksperymentować z egzotycznymi recepturami. Tatar wołowy to propozycja, której nie oprze się żaden miłośnik tradycyjnych dań mięsnych.
Czy wiesz, że? Zabierając się za przepis na tatara, na początek będziesz potrzebować ligawy, czyli szlachetnej części tuszy wołowej, pochodzącej z udźca. Mięso oczyść z błon i żyłek, umyj, osusz, po czym starannie zmiel. Średnicę oczek na sitku dostosuj do swoich upodobań odnośnie finalnej konsystencji tatara. Do mięsnej masy dodaj świeżo zmielony czarny pieprz. Następnie umieść ją w wybranej foremce i przełóż na talerz – dzięki temu tatar wołowy będzie się dobrze prezentował.
Dla urozmaicenia: Dodatkami w przepisie na tatara wołowego są kwaskowate kapary, kiszone ogórki oraz biała cebulka. Wszystkie te składniki posiekaj w drobną kostkę i ułóż na talerzu obok tatara. Na wierzchu mięsa umieść oddzielone od białka surowe żółtko i od razu podawaj. Przygotuj przy najbliższej okazji wyborny tatar wołowy według naszego sprawdzonego przepisu.