Tatar wołowy - przepis na tatara z cebulką | Przepisy.pl pixel

Tatar wołowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
510 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

249 osób wydrukowało

Pobierz pdf

546 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

1 szczypta

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon, umyj i osusz, a następnie zmiel w maszynce do mięsa w zależności od upodobań (np. na średnich oczkach).

Tatar wołowy - Krok 1

Krok 2

Cebulę, ogórki i kapary posiekaj oddzielnie. Oddziel żółtka od białek.

Tatar wołowy - Krok 2

Krok 3

Mięso wymieszaj z oliwą pieprzem i przyprawą Knorr do smaku.

Tatar wołowy - Krok 3

Krok 4

Porcje tatara podawaj z żółtkiem na mięsie i posiekanymi warzywami dookoła.

2

Opinie o przepisie

  • jan ciulala

    jan ciulala , 19.01.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Miszczak

    Anna Miszczak , 22.06.2017

    wygłąda smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tatar wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tatar wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tatar wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tatar wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tatar wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tatar wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tatar wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tatar wołowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tatar wołowyTatar wołowy

Tatar to danie dla prawdziwych fanów wołowiny. Dzięki temu przepisowi na tatara wołowego dowiesz się, jak w perfekcyjny sposób przyrządzić tę klasyczną przekąskę z surowego mięsa. Do jej zrobienia wykorzystuje się wyłącznie produkty najlepszej jakości, więc trudno się dziwić, że od lat tatar wołowy jest uważany za wykwintny rarytas.

Dla kogo? Zamiast starać się o stolik w obleganej restauracji, wypróbuj nasz przepis na tatara wołowego. Niespieszny posiłek w domowym zaciszu upłynie w jeszcze przyjemniejszej atmosferze, a do tego będziesz samodzielnie czuwać nad każdym etapem przyrządzenia wyjątkowego dania, jakim jest tatar.

Na jaką okazję? Przepis na tatar wołowy możesz wykorzystać, gdy masz w planach zjazd rodzinny. W takich okolicznościach nie zawsze warto eksperymentować z egzotycznymi recepturami. Tatar wołowy to propozycja, której nie oprze się żaden miłośnik tradycyjnych dań mięsnych.

Czy wiesz, że? Zabierając się za przepis na tatara, na początek będziesz potrzebować ligawy, czyli szlachetnej części tuszy wołowej, pochodzącej z udźca. Mięso oczyść z błon i żyłek, umyj, osusz, po czym starannie zmiel. Średnicę oczek na sitku dostosuj do swoich upodobań odnośnie finalnej konsystencji tatara. Do mięsnej masy dodaj świeżo zmielony czarny pieprz. Następnie umieść ją w wybranej foremce i przełóż na talerz – dzięki temu tatar wołowy będzie się dobrze prezentował.

Dla urozmaicenia: Dodatkami w przepisie na tatara wołowego są kwaskowate kapary, kiszone ogórki oraz biała cebulka. Wszystkie te składniki posiekaj w drobną kostkę i ułóż na talerzu obok tatara. Na wierzchu mięsa umieść oddzielone od białka surowe żółtko i od razu podawaj. Przygotuj przy najbliższej okazji wyborny tatar wołowy według naszego sprawdzonego przepisu.