Tatar wołowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

406 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

209 osób wydrukowało

Pobierz pdf

416 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon, umyj i osusz, a następnie zmiel w maszynce do mięsa w zależności od upodobań (np. na średnich oczkach).

Tatar wołowy - Krok 1

Krok 2

Cebulę, ogórki i kapary posiekaj oddzielnie. Oddziel żółtka od białek.

Tatar wołowy - Krok 2

Krok 3

Mięso wymieszaj z oliwą pieprzem i przyprawą Knorr do smaku.

Tatar wołowy - Krok 3

Krok 4

Porcje tatara podawaj z żółtkiem na mięsie i posiekanymi warzywami dookoła.

2

Opinie o przepisie

  • jan ciulala

    jan ciulala

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Miszczak

    Anna Miszczak

    wygłąda smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tatar wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tatar wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tatar wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tatar wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tatar wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tatar wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tatar wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tatar wołowyTatar wołowy

Tatar to danie dla prawdziwych fanów wołowiny. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak w perfekcyjny sposób przyrządzić tę klasyczną przekąskę z surowego mięsa. Na początek będziesz potrzebować ligawy, czyli szlachetnej części tuszy wołowej, pochodzącej z udźca. Mięso oczyść z błon i żyłek, umyj, osusz, po czym starannie zmiel. Średnicę oczek na sitku dostosuj do swoich upodobań odnośnie finalnej konsystencji tatara. Do mięsnej masy dodaj świeżo zmielony czarny pieprz oraz kilka kropel przyprawy uniwersalnej w płynie. Następnie umieść ją w wybranej foremce i przełóż na talerz – dzięki temu tatar będzie się dobrze prezentował. Dodatkami do tego dania są kwaskowate kapary, kiszone ogórki oraz biała cebulka. Wszystkie te składniki posiekaj w drobną kostkę i ułóż na talerzu obok tatara. Na wierzchu mięsa umieść oddzielone od białka surowe żółtko i od razu podawaj. Przygotuj przy najbliższej okazji wyborny tatar według naszego sprawdzonego przepisu. Cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu.