Tatar wołowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tatar wołowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

466 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

230 osób wydrukowało

Pobierz pdf

471 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

1 szczypta

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon, umyj i osusz, a następnie zmiel w maszynce do mięsa w zależności od upodobań (np. na średnich oczkach).

Tatar wołowy - Krok 1

Krok 2

Cebulę, ogórki i kapary posiekaj oddzielnie. Oddziel żółtka od białek.

Tatar wołowy - Krok 2

Krok 3

Mięso wymieszaj z oliwą pieprzem i przyprawą Knorr do smaku.

Tatar wołowy - Krok 3

Krok 4

Porcje tatara podawaj z żółtkiem na mięsie i posiekanymi warzywami dookoła.

2

Opinie o przepisie

  • jan ciulala

    jan ciulala , 19.01.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Miszczak

    Anna Miszczak , 22.06.2017

    wygłąda smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tatar wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tatar wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tatar wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tatar wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tatar wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tatar wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tatar wołowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tatar wołowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tatar wołowyTatar wołowy

Tatar to danie dla prawdziwych fanów wołowiny. Dzięki temu przepisowi na tatara wołowego dowiesz się, jak w perfekcyjny sposób przyrządzić tę klasyczną przekąskę z surowego mięsa. Do jej zrobienia wykorzystuje się wyłącznie produkty najlepszej jakości, więc trudno się dziwić, że od lat tatar wołowy jest uważany za wykwintny rarytas.

Dla kogo? Zamiast starać się o stolik w obleganej restauracji, wypróbuj nasz przepis na tatara wołowego. Niespieszny posiłek w domowym zaciszu upłynie w jeszcze przyjemniejszej atmosferze, a do tego będziesz samodzielnie czuwać nad każdym etapem przyrządzenia wyjątkowego dania, jakim jest tatar.

Na jaką okazję? Przepis na tatar wołowy możesz wykorzystać, gdy masz w planach zjazd rodzinny. W takich okolicznościach nie zawsze warto eksperymentować z egzotycznymi recepturami. Tatar wołowy to propozycja, której nie oprze się żaden miłośnik tradycyjnych dań mięsnych.

Czy wiesz, że? Zabierając się za przepis na tatara, na początek będziesz potrzebować ligawy, czyli szlachetnej części tuszy wołowej, pochodzącej z udźca. Mięso oczyść z błon i żyłek, umyj, osusz, po czym starannie zmiel. Średnicę oczek na sitku dostosuj do swoich upodobań odnośnie finalnej konsystencji tatara. Do mięsnej masy dodaj świeżo zmielony czarny pieprz. Następnie umieść ją w wybranej foremce i przełóż na talerz – dzięki temu tatar wołowy będzie się dobrze prezentował.

Dla urozmaicenia: Dodatkami w przepisie na tatara wołowego są kwaskowate kapary, kiszone ogórki oraz biała cebulka. Wszystkie te składniki posiekaj w drobną kostkę i ułóż na talerzu obok tatara. Na wierzchu mięsa umieść oddzielone od białka surowe żółtko i od razu podawaj. Przygotuj przy najbliższej okazji wyborny tatar wołowy według naszego sprawdzonego przepisu.