Tatar z łososia – przepis z awokado i ogórkiem

Dowiedzcie się, jak przygotować tatar z łososia z awokado. Ta przekąska będzie idealną propozycją w imprezowym menu.

Tatar z łososia z awokado – przepis

Na tatara z łososia przygotujcie 200 g świeżego łososia, po 1 łyżeczce jasnego sosu sojowego, prażonego sezamu, octu ryżowego i pasty wasabi, po pół łyżeczki oleju sezamowego i pasty yuzu oraz 1 awokado, 1 małego ogórka, 1 małą cebulę, połowę papryczki chilli, 2 łyżki kolendry, łyżkę soku z limonki, 2 łyżki majonezu i cukier do smaku.

Łososia pokrójcie w kostkę i posypcie cukrem, a następnie wstawcie do lodówki na kwadrans. W miseczce wymieszajcie drobno pokrojonego ogórka, posiekaną szalotkę, kolendrę, sezam, chilli, pastę yuzu, sos sojowy i olej sezamowy. Rybę ułóżcie na półmisku razem z ogórkiem połączonym z cebulką i przyprawami, a następnie polejcie ją sokiem z limonki.

Tatar z łososia z awokado i ogórkiem – jak podawać?

Danie podawajcie z plasterkami świeżego awokado, pastą wasabi oraz sosem sojowym. Elegancki tatar z łososia z awokado możecie przygotować w wersji warstwowej w małych szklanych miseczkach, a później ostrożnie wyłożyć na liście sałaty lub serwować w pucharkach. Na dno naczyń wyłóżcie łososia, na to warstwę rozgniecionego awokado, siekaną cebulkę z przyprawami i ogórka pokrojonego w kostkę. Tak przygotowanego tatara możecie podawać też w bardziej fantazyjny sposób, np. w połówkach awokado lub na liściach sałaty.

Polejcie tatara sokiem z limonki lub cytryny i udekorujcie półplasterkami awokado. Serwujcie po schłodzeniu z kromką pieczywa, czosnkowymi bułeczkami, krakersami, chipsami z tortilli lub z kawałkiem lawasza.