Przepisy na łososia
152 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (152) 
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
Ciekawostki i porady
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej
Łosoś
Różowo-pomarańczowe mięso łososia prezentuje się na talerzach fenomenalnie. Łatwo dostępne, świeże lub wędzone, w formie filetów, dzwonków, steków czy tuszek może być składnikiem niemal każdego posiłku. Od śniadania aż do kolacji – nawet tej uroczystej i wykwintnej. Smakuje znakomicie z minimalną porcją przypraw, ale z bardziej wymyślnymi składnikami także mu po drodze. Znajdźcie swój ulubiony sposób na łososia!
Dla kogo?
Łosoś był w przeszłości kojarzony z wyszukanymi potrawami, znajdującymi się w kartach dań najlepszych restauracji. Obecnie jest produktem powszechnie dostępnym, a z jego obsługą poradzą sobie wszyscy kucharze, niezależnie od poziomu kulinarnych umiejętności. Duża liczba przepisów na tę smaczną rybę sprawia, że każdy odnajdzie swoje ulubione łososiowe kombinacje.
Na jaką okazję?
Chcecie zadać szyku potrawom przygotowywanym w zaciszu domowej kuchni? Daniom makaronowym z łososiem daleko do banału. Wybornie łączy się z kaszą i ryżem, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by na najbliższy obiad zaserwować kolorowe risotto. Łosoś zapiekany w cieście francuskim to pierwszorzędny pomysł na uroczystą kolację. Nie planujecie większej imprezy? Plastry wędzonego łososia świetnie pasują do twarogów i past kanapkowych.
Czy wiesz, że?
Apetyczny kolor mięsa łososia jest uzyskiwany dzięki paszom, którymi karmione są hodowlane ryby. Jak zatem wytłumaczyć tę barwę w przypadku dziko żyjących łososi? Żywią się one niewielkimi skorupiakami, które okazują się nie tylko pokarmem, ale również w pełni naturalnym barwnikiem.
Dla urozmaicenia:
Jesteście fanami tatara wołowego? To wyjątkowe danie przygotujecie także z łososia – świeżego lub wędzonego. Sprawdzi się jako stylowa przystawka, zwłaszcza jeśli podacie go ze świeżą bagietką, szalotką, kaparami i koperkiem.