Dania i potrawy z łososia | Przepisy.pl pixel

Przepisy na łososia

153 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ŁosośŁosoś

Różowo-pomarańczowe mięso łososia prezentuje się na talerzach fenomenalnie. Łatwo dostępne, świeże lub wędzone, w formie filetów, dzwonków, steków czy tuszek może być składnikiem niemal każdego posiłku. Od śniadania aż do kolacji – nawet tej uroczystej i wykwintnej. Smakuje znakomicie z minimalną porcją przypraw, ale z bardziej wymyślnymi składnikami także mu po drodze. Znajdźcie swój ulubiony sposób na łososia!

Dla kogo?

Łosoś był w przeszłości kojarzony z wyszukanymi potrawami, znajdującymi się w kartach dań najlepszych restauracji. Obecnie jest produktem powszechnie dostępnym, a z jego obsługą poradzą sobie wszyscy kucharze, niezależnie od poziomu kulinarnych umiejętności. Duża liczba przepisów na tę smaczną rybę sprawia, że każdy odnajdzie swoje ulubione łososiowe kombinacje.

Na jaką okazję?

Chcecie zadać szyku potrawom przygotowywanym w zaciszu domowej kuchni? Daniom makaronowym z łososiem daleko do banału. Wybornie łączy się z kaszą i ryżem, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by na najbliższy obiad zaserwować kolorowe risotto. Łosoś zapiekany w cieście francuskim to pierwszorzędny pomysł na uroczystą kolację. Nie planujecie większej imprezy? Plastry wędzonego łososia świetnie pasują do twarogów i past kanapkowych.

Czy wiesz, że?

Apetyczny kolor mięsa łososia jest uzyskiwany dzięki paszom, którymi karmione są hodowlane ryby. Jak zatem wytłumaczyć tę barwę w przypadku dziko żyjących łososi? Żywią się one niewielkimi skorupiakami, które okazują się nie tylko pokarmem, ale również w pełni naturalnym barwnikiem.

Dla urozmaicenia:

Jesteście fanami tatara wołowego? To wyjątkowe danie przygotujecie także z łososia – świeżego lub wędzonego. Sprawdzi się jako stylowa przystawka, zwłaszcza jeśli podacie go ze świeżą bagietką, szalotką, kaparami i koperkiem.