Tagliatelle z cukinią i łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

1146 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

469 osób wydrukowało

Pobierz pdf

550 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

1 sztuka

150 gramów

1 łyżeczka

2 łyżki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron al dente, według zaleceń producenta.

Tagliatelle z cukinią i łososiem - Krok 1

Krok 2

Cukinie pokrój wzdłuż na cienkie długie plastry. Na patelni wlej śmietanę z Fixem i 100 ml wody, dodaj musztardę i kapary. Całość zagotuj.

Tagliatelle z cukinią i łososiem - Krok 2

Krok 3

Dodaj makaron, pokrojonego w paseczki łososia oraz plastry cukinii. Wszystko razem gotuj przez 1 minutę pod przykryciem, aby cukinia zmiękła. Makaron na koniec dopraw porwanymi listkami bazylii. Podawaj z parmezanem.

Tagliatelle z cukinią i łososiem - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do gotowego makaronu możesz dodać pokrojone w plastry awokado.

34

Opinie o przepisie

  • Alicja Alicja R

    Alicja Alicja R , 12.06.2017

    Pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur  Chrzanów

    Artur Chrzanów , 14.09.2016

    Czegoś mi jeszcze tu brakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Waligórska

    Karolina Waligórska , 22.12.2015

    Wygląda pysznie i tak się zapowiadalo. Jednak gdy cukinia miala zmieknac to makaron i sos na dnie patelni zaczęły sie przypalac.myslalam że to prosty przepis a tak nie jest. Ogólnie smaczne mimo braku dobrego wygladu. A zeby zrobić tak jak na zdjęciach to juz wyzsza szkola jazdy..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Głodek

    Ewelina Głodek , 27.11.2015

    bardzo pyszne danie, ja uwielbiam łososia w każdej postaci ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Zgłobicka

    Urszula Zgłobicka , 21.11.2015

    Tagliatelle z cukinią - pychota. Spróbuję wersję z łososiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Jarocki

    Roman Jarocki , 07.11.2015

    Po co robią mi taki apetyt z samego rana kiedy jeszcze nie jadłem śniadania.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mikołaj Górny

    Mikołaj Górny , 07.11.2015

    Nic innego jak Gorbaczow tylko po co tu ta cukinia?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Dec

    Roman Dec , 07.11.2015

    Mniam,........

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Mularczyk

    Agnieszka Mularczyk , 07.11.2015

    pyszne bez lososia!makaroni plus cebulka i maly zabek czosnku i dowolne przyprawy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Małek

    Urszula Małek , 06.11.2015

    Aż ślinka leci,chyba jestem głodna,smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Stępień

    Wojciech Stępień , 06.11.2015

    Smacznego pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Dmytryszyn

    Małgorzata Dmytryszyn , 06.11.2015

    Wiesława Leszko DZIĘKI :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Leszko

    Wiesława Leszko , 06.11.2015

    I tak smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Baran

    Irena Baran , 06.11.2015

    Super aż palce pisać :).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Sławczyńska

    Dorota Sławczyńska , 06.11.2015

    Dziękuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kate EM

    Kate EM , 06.11.2015

    Moj przepis od wielu wielu.lat

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Kosmalski

    Arkadiusz Kosmalski , 06.11.2015

    Musisz takie pychotki wstawiać ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Dmytryszyn

    Małgorzata Dmytryszyn , 06.11.2015

    Wiesława Leszko wygląda świetnie !!! Na jutro planuję sałatkę z ryżem, papryką, kukurydzą i mięsem drobiowym ,, I sama nie wiem co mi tam jeszcze moja intuicja podpowie !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Leszko

    Wiesława Leszko , 06.11.2015

    Bez mąki bez pasty z nutką oliwy siódme niebo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika Potocka

    Weronika Potocka , 06.11.2015

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Leszko

    Wiesława Leszko , 06.11.2015

    Może być fladra lub sola są mniej agresywne zapachowo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Kordowska

    Maria Kordowska , 06.11.2015

    A ja cierpię bo juz inny mam metabolizm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Matuszewska

    Małgorzata Matuszewska , 06.11.2015

    Dobre by było pesto bazyliowo-czosnkowe ,pasuje prawie do wszystkiego nawet do pizzy ,mięsa z grilla itp.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Bliskowska

    Magdalena Bliskowska , 06.11.2015

    Mniam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Ilona Papiewska

    Marta Ilona Papiewska , 06.11.2015

    mniam!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Podburaczyńska

    Krystyna Podburaczyńska , 06.11.2015

    Na ciepło czg na zimno?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Nawara Biedrona

    Grzegorz Nawara Biedrona , 06.11.2015

    Zapewne coś pysznego. ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Pilat

    Jan Pilat , 06.11.2015

    Super klasa miód na podniebieniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Leszko

    Wiesława Leszko , 06.11.2015

    Robiłam ale bez sosu surowego zastapilam sosem z pieczonej papryki czosnku i pomidora... Kontrast piękny a smakkkkkk........

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Nowa

    Ryszard Nowa , 06.11.2015

    Cmok

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z cukinią i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z cukinią i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z cukinią i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z cukinią i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z cukinią i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z cukinią i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z cukinią i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z cukinią i łososiemTagliatelle z cukinią i łososiem

Tagliatelle z cukinią i łososiem to danie, które będzie idealne na wiele okazji. Łączy w sobie  pikantne, a także delikatne w smaku składniki, tworząc smaczną, dobrze dobraną kompozycję. Zacznij od podsmażenia słonych kaparów o charakterystycznym posmaku (ewentualnie mogą to być oliwki). Świetnie sprawdzają się one jako dodatek do dań kuchni śródziemnomorskiej. Dodaj odrobinę pikantnej musztardy dijon, a całość połącz sosem serowym. Po zagotowaniu dołącz pokrojoną w bardzo cienkie paski cukinię oraz niewielkie kawałki wędzonego łososia. Składniki te są dosyć miękkie, dlatego nie wymagają długiego smażenia – dołącz je do sosu pod koniec gotowania i chwilę podduś. Wymieszaj ze wszystkim makaron tagliatelle albo nieco szerszy pappardelle, ugotowany al dente, i podawaj z dodatkiem porwanych listków świeżej bazylii. Smak dania uzupełni także starty parmezan albo inny twardy ser, na przykład pecorino. Wypróbuj nasz przepis na tagliatelle z cukinią i łososiem. Sprawdź, jak wybornie smakuje to danie!