Tagliatelle z cukinią i łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Tagliatelle z cukinią i łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

1149 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

476 osób wydrukowało

Pobierz pdf

586 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

1 sztuka

150 gramów

1 łyżeczka

2 łyżki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron al dente, według zaleceń producenta.

Tagliatelle z cukinią i łososiem - Krok 1

Krok 2

Cukinie pokrój wzdłuż na cienkie długie plastry. Na patelni wlej śmietanę z Fixem i 100 ml wody, dodaj musztardę i kapary. Całość zagotuj.

Tagliatelle z cukinią i łososiem - Krok 2

Krok 3

Dodaj makaron, pokrojonego w paseczki łososia oraz plastry cukinii. Wszystko razem gotuj przez 1 minutę pod przykryciem, aby cukinia zmiękła. Makaron na koniec dopraw porwanymi listkami bazylii. Podawaj z parmezanem.

Tagliatelle z cukinią i łososiem - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do gotowego makaronu możesz dodać pokrojone w plastry awokado.

34

Opinie o przepisie

  • Alicja Alicja R

    Alicja Alicja R , 12.06.2017

    Pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur  Chrzanów

    Artur Chrzanów , 14.09.2016

    Czegoś mi jeszcze tu brakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Waligórska

    Karolina Waligórska , 22.12.2015

    Wygląda pysznie i tak się zapowiadalo. Jednak gdy cukinia miala zmieknac to makaron i sos na dnie patelni zaczęły sie przypalac.myslalam że to prosty przepis a tak nie jest. Ogólnie smaczne mimo braku dobrego wygladu. A zeby zrobić tak jak na zdjęciach to juz wyzsza szkola jazdy..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Głodek

    Ewelina Głodek , 27.11.2015

    bardzo pyszne danie, ja uwielbiam łososia w każdej postaci ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Zgłobicka

    Urszula Zgłobicka , 21.11.2015

    Tagliatelle z cukinią - pychota. Spróbuję wersję z łososiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Jarocki

    Roman Jarocki , 07.11.2015

    Po co robią mi taki apetyt z samego rana kiedy jeszcze nie jadłem śniadania.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mikołaj Górny

    Mikołaj Górny , 07.11.2015

    Nic innego jak Gorbaczow tylko po co tu ta cukinia?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Dec

    Roman Dec , 07.11.2015

    Mniam,........

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Mularczyk

    Agnieszka Mularczyk , 07.11.2015

    pyszne bez lososia!makaroni plus cebulka i maly zabek czosnku i dowolne przyprawy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Małek

    Urszula Małek , 06.11.2015

    Aż ślinka leci,chyba jestem głodna,smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Stępień

    Wojciech Stępień , 06.11.2015

    Smacznego pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Dmytryszyn

    Małgorzata Dmytryszyn , 06.11.2015

    Wiesława Leszko DZIĘKI :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Leszko

    Wiesława Leszko , 06.11.2015

    I tak smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Baran

    Irena Baran , 06.11.2015

    Super aż palce pisać :).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Sławczyńska

    Dorota Sławczyńska , 06.11.2015

    Dziękuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kate EM

    Kate EM , 06.11.2015

    Moj przepis od wielu wielu.lat

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Kosmalski

    Arkadiusz Kosmalski , 06.11.2015

    Musisz takie pychotki wstawiać ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Dmytryszyn

    Małgorzata Dmytryszyn , 06.11.2015

    Wiesława Leszko wygląda świetnie !!! Na jutro planuję sałatkę z ryżem, papryką, kukurydzą i mięsem drobiowym ,, I sama nie wiem co mi tam jeszcze moja intuicja podpowie !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Leszko

    Wiesława Leszko , 06.11.2015

    Bez mąki bez pasty z nutką oliwy siódme niebo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika Potocka

    Weronika Potocka , 06.11.2015

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Leszko

    Wiesława Leszko , 06.11.2015

    Może być fladra lub sola są mniej agresywne zapachowo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Kordowska

    Maria Kordowska , 06.11.2015

    A ja cierpię bo juz inny mam metabolizm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Matuszewska

    Małgorzata Matuszewska , 06.11.2015

    Dobre by było pesto bazyliowo-czosnkowe ,pasuje prawie do wszystkiego nawet do pizzy ,mięsa z grilla itp.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Bliskowska

    Magdalena Bliskowska , 06.11.2015

    Mniam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Ilona Papiewska

    Marta Ilona Papiewska , 06.11.2015

    mniam!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Podburaczyńska

    Krystyna Podburaczyńska , 06.11.2015

    Na ciepło czg na zimno?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Nawara Biedrona

    Grzegorz Nawara Biedrona , 06.11.2015

    Zapewne coś pysznego. ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Pilat

    Jan Pilat , 06.11.2015

    Super klasa miód na podniebieniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Leszko

    Wiesława Leszko , 06.11.2015

    Robiłam ale bez sosu surowego zastapilam sosem z pieczonej papryki czosnku i pomidora... Kontrast piękny a smakkkkkk........

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Nowa

    Ryszard Nowa , 06.11.2015

    Cmok

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z cukinią i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z cukinią i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z cukinią i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z cukinią i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z cukinią i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z cukinią i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z cukinią i łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z cukinią i łososiemTagliatelle z cukinią i łososiem

Tagliatelle z cukinią i łososiem to danie, które będzie idealne na wiele okazji. Łączy w sobie  pikantne, a także delikatne w smaku składniki, tworząc smaczną, dobrze dobraną kompozycję. Zacznij od podsmażenia słonych kaparów o charakterystycznym posmaku (ewentualnie mogą to być oliwki). Świetnie sprawdzają się one jako dodatek do dań kuchni śródziemnomorskiej. Dodaj odrobinę pikantnej musztardy dijon, a całość połącz sosem serowym. Po zagotowaniu dołącz pokrojoną w bardzo cienkie paski cukinię oraz niewielkie kawałki wędzonego łososia. Składniki te są dosyć miękkie, dlatego nie wymagają długiego smażenia – dołącz je do sosu pod koniec gotowania i chwilę podduś. Wymieszaj ze wszystkim makaron tagliatelle albo nieco szerszy pappardelle, ugotowany al dente, i podawaj z dodatkiem porwanych listków świeżej bazylii. Smak dania uzupełni także starty parmezan albo inny twardy ser, na przykład pecorino. Wypróbuj nasz przepis na tagliatelle z cukinią i łososiem. Sprawdź, jak wybornie smakuje to danie!