Przepisy na Makaron z łososiem
21 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Makaron z łososiem
Makaron to składnik, którego zapas przydaje się w każdej kuchni. Z jednej strony jest produktem idealnym, gdy chodzi o ekspresowe przygotowanie posiłku. Patrząc na niego z innej perspektywy, dojrzycie w makaronie kapitalny materiał również na wyszukane potrawy. Ogromna różnorodność w rozmiarach, kształtach i kolorach sprawia, że szybko się nie nudzi. Tym razem ulubiony makaron zestawicie z soczystym łososiem. Dzięki wybieraniu różnych dodatków, danie za każdym razem będzie wyglądać i smakować inaczej.
Dla kogo?
Fani nieskomplikowanych rozwiązań kulinarnych powinni mieć w swoich książkach kucharskich i notesach co najmniej kilka sposobów na makaron z łososiem. Farfalle, znane jako kokardki, to znakomita podstawa sałatki, w której obok ryby znajdą się ulubione warzywa: papryka, pomidor, ogórek, szpinak, czerwona cebula. Penne, łosoś i sos jogurtowy to przepis na potrawę, która urzeka swoją prostotą.
Na jaką okazję?
Lubicie zapiekanki? Wybierzcie cannelloni – grube rurki makaronowe – i umieśćcie w nich pyszny, łososiowy farsz. Jeśli spodziewacie się gości na obiedzie, zaszalejcie z włoską klasyką. Lasagne z łososiem i szpinakiem lub cukinią będzie miłą odmianą od tradycyjnego sosu pomidorowego z mięsem mielonym. Spaghetti z wędzonym łososiem to potrawa-kameleon. Dopasuje się zarówno do eleganckiego menu, jak i najzwyklejszego obiadu w środku zabieganego tygodnia.
Czy wiesz, że?
Makaron powinien być ugotowany al dente. Włoskie określenie tłumaczy się dosłownie jako na ząb. Skąd się to bierze? Profesjonalni szefowie kuchni podkreślają, że perfekcyjny makaron jest jędrny, ale nie rozgotowany. Podczas degustacji powinien być jeszcze lekko twardy i chrupiący. Pozwala to na uzyskanie najlepszych efektów na talerzu.
Dla urozmaicenia:
W daniach makaronowych z łososiem ryba nie musi być jedynym morskim akcentem. Pójdźcie na całość, wzbogacając je o krewetki, kalmary, kawałki ośmiornicy oraz małże.