Przepisy na Makaron z łososiem
21 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Makaron z łososiem
Makaron to składnik, którego zapas przydaje się w każdej kuchni. Z jednej strony jest produktem idealnym, gdy chodzi o ekspresowe przygotowanie posiłku. Patrząc na niego z innej perspektywy, dojrzycie w makaronie kapitalny materiał również na wyszukane potrawy. Ogromna różnorodność w rozmiarach, kształtach i kolorach sprawia, że szybko się nie nudzi. Tym razem ulubiony makaron zestawicie z soczystym łososiem. Dzięki wybieraniu różnych dodatków, danie za każdym razem będzie wyglądać i smakować inaczej.
Dla kogo?
Fani nieskomplikowanych rozwiązań kulinarnych powinni mieć w swoich książkach kucharskich i notesach co najmniej kilka sposobów na makaron z łososiem. Farfalle, znane jako kokardki, to znakomita podstawa sałatki, w której obok ryby znajdą się ulubione warzywa: papryka, pomidor, ogórek, szpinak, czerwona cebula. Penne, łosoś i sos jogurtowy to przepis na potrawę, która urzeka swoją prostotą.
Na jaką okazję?
Lubicie zapiekanki? Wybierzcie cannelloni – grube rurki makaronowe – i umieśćcie w nich pyszny, łososiowy farsz. Jeśli spodziewacie się gości na obiedzie, zaszalejcie z włoską klasyką. Lasagne z łososiem i szpinakiem lub cukinią będzie miłą odmianą od tradycyjnego sosu pomidorowego z mięsem mielonym. Spaghetti z wędzonym łososiem to potrawa-kameleon. Dopasuje się zarówno do eleganckiego menu, jak i najzwyklejszego obiadu w środku zabieganego tygodnia.
Czy wiesz, że?
Makaron powinien być ugotowany al dente. Włoskie określenie tłumaczy się dosłownie jako na ząb. Skąd się to bierze? Profesjonalni szefowie kuchni podkreślają, że perfekcyjny makaron jest jędrny, ale nie rozgotowany. Podczas degustacji powinien być jeszcze lekko twardy i chrupiący. Pozwala to na uzyskanie najlepszych efektów na talerzu.
Dla urozmaicenia:
W daniach makaronowych z łososiem ryba nie musi być jedynym morskim akcentem. Pójdźcie na całość, wzbogacając je o krewetki, kalmary, kawałki ośmiornicy oraz małże.